Baby Stem Cells News: Celule stem din placentă pot regenera inima după un atac de cord

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină din cadrul spitalului Muntele Sinai, din New York, a demonstrat că celulele stem din placentă, cunoscute sub numele de celule Cdx2, pot regenera celulele inimii după un atac de cord. Constatările publicate în luna mai a acestui an de revista științifică PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) confirmă existența unui nou posibil tratament pentru regenerarea inimii cu ajutorul celulelor stem.

Celulele stem reprezintă cea mai modernă modalitate de a trata diferite afecțiuni severe, iar tratamentele devin din ce în ce mai cunoscute de la o zi la alta. Celulele stem sunt celulele primordiale ale organismului și se găsesc în diferite părți ale corpului uman. Capacitatea lor de multiplicare și dezvoltare în alte tipuri de celule au făcut ca interesul cercetătorilor să se concentreze pe studiul lor. Timp de foarte mulți ani, măduva osoasă era considerată singura sursă de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi, însă după anii 1980 sângele ombilicoplacentar a fost recunoscut ca sursă importantă de celule stem hematopoietice. 

Celulele Cdx2 din placentă au regenerat inima bolnavă

Despre celulele Cdx2 s-a crezut până de curând că pot forma doar placenta în dezvoltarea embrionară timpurie, dar niciodată nu s-a dovedit că poate avea capacitatea de a regenera alte organe. Aceste celule ale sângelui pot „călători” prin intermediul sistemului circulator direct la organul afectat, cu scopul de a-l ajuta să se refacă, fără riscul ca sistemul imunitar al gazdei să respingă transplantul. 

Echipa de cercetători din cadrul spitalului Muntele Sinai din New York a descoperit cum o anumită cantitate de celule stem din placenta de șoarece poate ajuta inima șoarecilor bolnavi să se recupereze după o leziune din categoria afecțiunilor cardiace. În acest studiu, s-a arătat că celulele stem placentare migrează către inima bolnavului direct la locul leziunilor cardiace. Celulele stem s-au transformat ulterior în celule ale inimii pentru a ajuta procesul de reparare.

Acest studiu a vizat deopotrivă determinarea tipului de celule stem care au generat regenerarea celulelor inimii. Pentru a testa proprietățile regenerative ale celulelor Cdx2, cercetătorii au provocat atacuri de cord în trei grupuri de șoareci masculi. Un grup a primit tratamente cu celule stem Cdx2 derivate din placentă de șoarece, un grup a primit celule placentare care nu au exprimat Cdx2, iar cel de-al treilea grup a primit o soluție salină. 

Echipa a folosit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a analiza situația la șoarecii incluși în test, imediat după atacurile de inimă și la trei luni după transplantul cu celule stem sau cu soluție salină. Ei au descoperit că fiecare șoarece din grupul cu tratamente cu celule stem Cdx2 a avut o îmbunătățire semnificativă și o regenerare a țesutului sănătos din inimă. La trei luni, celulele stem migraseră direct la leziunile cardiace și au format noi vase de sânge și noi cardiomiocite ( celulele musculare cardiace). Șoarecii injectați cu soluție salină și celulele placentare non-Cdx2 au intrat în insuficiență cardiacă și inimile lor nu au prezentat nicio dovadă de regenerare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cercetătorii au remarcat alte două proprietăți ale celulelor stem Cdx2: ele au toate proteinele celulelor stem embrionare, care sunt cunoscute pentru a genera toate organele corpului, dar și proteine ​​suplimentare, având capacitatea de a călători direct la locul leziunii, evitând practic răspunsul imun al gazdei. Sistemul imunitar nu a respins aceste celule din placentă când au fost administrate la alt animal.

Afecțiunile cardiace, principala cauză de mortalitate din România

Aceste proprietăți ale celulelor placentare sunt esențiale pentru dezvoltarea unei strategii de tratament pentru celule stem umane, deoarece aceasta ar putea fi o terapie promițătoare pentru om. Afecțiunile cardiace reprezintă principala cauză de mortalitate din România, conform Institutului Național de Statistică. Dintre toate afecţiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte şi infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese. La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienţi moare, conform datelor furnizate de medici. 

Prelevarea de celule stem cu scopul de a trata unele dintre cele mai severe boli ale umanității nu presupune o intervenţie complicată. Cordonul este îndepărtat după naştere, iar sângele recoltat din cordon este stocat şi procesat. Sângele ombilicoplacentar reprezintă o sursă bogată de celule stem hematopoietice, aceste celule fiind preferate celor din măduva osoasă deoarece au o capacitate mai mare de a regenera celule identice și nu se pune problema îmbătrânirii sau expunerii anterioare la radiații sau viruși.  Stocarea celulelor stem constă în depozitarea în stare criogenică a unei potenţiale grefe, pentru a putea fi folosită de familie atunci când va fi nevoie. 

Prelevarea şi depozitarea celulelor stem placentare ale copilului tău poate avea loc doar în momentul naşterii acestuia, așadar solicită o solicită o întâlnire gratuită cu un consultant Baby Stem pentru a afla mai multe detalii despre cum celulele stem oferă o siguranță în plus în viitor pentru sănătatea copilului tău.