Cele mai întâlnite simptome ale varicelei și efectele asupra fătului

Cuprins:

 

 

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre bolile infecțioase ale copilăriei, care poate fi contactată și la maturitate, mai mult de 90% din oamenii din întreaga lume ajungând să facă boala la un moment dat în viață. Unii copii nu au contact cu varicela, ceea ce îi face să aibă o imunitate mai slabă. Gravidele care nu au făcut varicelă în copilărie și nu sunt imunizate la timp sunt expuse pericolului dacă intră în contact cu persoane infectate.

Varicela se caracterizează clinic printr-o erupție pruriginoasă – bașicuțe pline cu lichid, ce survine în mai multe valuri eruptive. Evoluția bolii este de regulă una ușoară, iar persoanele care au făcut varicelă vor rămâne imunizate pe viață, după încetarea erupției. Dacă sunteți însărcinată și dacă ați avut virusul varicelei în copilărie și ați fost vaccinată, cu siguranță sunteți în siguranță acum. Dacă însă faci varicelă în timpul sarcinii, tu și copilul tău puteți avea serioase probleme de sănătate. De aceea, femeile însărcinate trebuie să evite persoanele care au avut varicelă. Trebuie să evitați virusului varicelo–zosterian pe tot parcursul sarcinii, deoarece nu puteți face vaccin în timpul sarcinii. Virusul varicelo–zosterian poate produce două boli: varicela – în copilărie și herpes zoster – la maturitate, când virsul se manifestă altfel.

 

Varicela în sarcină: Riscuri pentru făt

Varicela se transmite foarte ușor prin aer și prin aerosoli, dar și prin contact direct cu obiecte infectat. Îmbolnăvirea în timpul sarcinii poate avea reacții neplăcute asupra fătului sau asupra sănătății dumneavostră. Medicul vă poate scrie anumite pastile și suplimente, care vă pot face imune la acest virus.

Riscul ca un bebeluș să se nască cu probleme este unul mai ridicat dacă mama este expusă varicelei în primele 20 de săptămâni  de sarcină, în special între săptămânile 8-20. Situația aceasta este foarte rară. Până în săptămâna 14 riscul este de 0.4%,  în timp ce între săptămânile 14-20 este de 2%. Dacă bebelușul prezintă la naștere semne ale sindromul congenital varicelos,poate prezenta următoarele afecțiuni: cicatrici la nivelul pielii, greutate scăzută la naștere și malformații ale membrelor, ochilor și creierului (microcefalie – creierul are dimensiunea mai mică decât ar trebui în mod normal).

În perioada cuprinsă între săptămâna 20 și până la termen, nu există risc pentru copil dacă mama a urmat un tratament cu imunoglobuline după ce a fost expusă. Acest tratament cu anticopri se administrează după 10 zile de la primul simptom al bolii. De asemenea, dacă mama a contactat varicela cu puțin timp înainte de a naște, cu mai mult de 5 zile înainte de naștere, boala nu va afecta bebelușul deoarece, cam la cinci zile după ce boala începe să se manifeste, corpul va dezvolta anticorpi care se vor transmite și la copil prin placentă.

 

 Simptomele varicelei la gravide

În mod normal, varicela are trei perioade de manifestare. Prima perioada, cea de incubație, durează între 10 și 21 de zile. Primele simptome sunt febra  – între 38 și 39 grade C, indispoziție, oboseală și stare de rău, posibile dureri de cap și inflamația gâtului. Cea de-a doua perioadă, preeruptivă, durează cam două zile și se manifestă prin erupție la nivelul pielii, febră, dureri de cap sau dureri abdominale. În perioada eruptivă se intensifică erupția.

varicelaDacă nu ai făcut varicelă în copilărie, pentru a preveni infectarea în timpul sarcinii, este important să te vaccinezi înainte de a rămâne însărcinată. Pentru a verifica prezența anticorpilor protectori în corp împotriva varicelei, cel mai indicat este ca fiecare femeie să facă testele serologice. De asemenea, este recomandat să aștepți cel puțin 4 săptămâni după vaccinare, înainte de a încerca să rămâi însărcinată. Totodată, dacă ești înconjurată de persoane care nu au avut încă boala sau nu au fost vaccinați, este recomandat ca și aceștia să se vaccineze.

Baby Stem este o clinică specializată, singurul partener în România a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.

Voteaza Cele mai întâlnite simptome ale varicelei și efectele asupra fătului: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile