Simptomele și tratamentul pentru colestază în timpul sarcinii

Potrivit studiilor, colestaza de sarcină apare la aproximativ 1 din 1000 de femei însărcinate. Colestaza este uneori denumită colestază extrahepatică, când apare în afara ficatului, colestază intrahepatică, care apare în interiorul ficatului, sau colestază obstetrică.

Unele femei se confruntă cu o mâncărime foarte gravă la sfârșitul sarcinii. Cea mai comună cauză este colestaza, o boală frecventă a ficatului care apare doar în timpul sarcinii. Colestaza în sarcină este mai frecventă în ultimul trimestru, atunci când hormonii sunt în cantități foarte mari, dar, de obicei, dispare în câteva zile după naștere.

Ce cauzează colestaza de sarcină?

Hormonii de sarcină afectează funcția hepatică, ducând la încetinirea sau stoparea fluxului de bilă. Vezica biliară deține bila care este produsă în ficat, necesară pentru defalcarea grăsimilor în cadrul digestiei. Când fluxul de bilă din ficat este oprit sau încetinit, aceasta determină acumularea de acizi biliari în ficat care se pot vărsa în sânge.
Colestaza intrahepatică a sarcinii apare atunci când acizii biliari totali (TBA) sau acizii biliari serici sunt măsurați la 10 micromol/l și mai sus. Studiile au arătat inițial că această creștere a acizilor biliari este cauzată numai de estrogen, dar cercetările recente au constatat că progesteronul poate contribui la fel de mult la această rezervă.

Care sunt simptomele de colestază de sarcină?

Adesea, singurul simptom observat este mâncărimea, în special pe mâini și picioare. De asemenea, pot apărea semne precum: urina închisă la culoare, oboseală sau epuizare, pierderea poftei de mîncare, dureri în zona ficatului, depresie, foarte rar fiind prezente icterul, greață, etc.

Cine poate suferi de colestază de sarcină??

Următoarele femei au un risc mai mare de a dezvolta colestază în timpul sarcinii:
Femeile care așteaptă mai mulți copii
Femeile care au leziuni hepatice anterioare
Femeile ale căror mame sau surori au avut colestază sau ICP

Cum este diagnosticată colestaza de sarcină?

Pentru colestaza de sarcină analize se pot face prin efectuarea unui istoric medical complet, a unui examen fizic și a testelor de sânge care să evalueze funcția hepatică, acizii biliari și bilirubina.
Specialiștii spun că trebuie diagnosticată atunci când acizii biliari (TBA) sau acizii biliari serici sunt măsurați la 10 micromol/l și mai sus.

Cum va fi afectat copilul dacă mama este diagnosticată cu colestaza?

Colestaza în sarcină poate crește riscul de suferință fetală, naștere prematură sau naștere mortală. Un copil în dezvoltare se bazează pe ficatul mamei pentru a elimina acizi biliari din sânge, prin urmare, nivelurile ridicate de bilă maternă provoacă stres la nivelul ficatului copilului. Femeile cu colestază ar trebui să fie monitorizate îndeaproape.

Care este tratamentul pentru colestaza de sarcină?
Scopurile principale ale tratamentului pentru colestaza de sarcină sunt de a elimina mâncărimea. Unele opțiuni de tratament includ:
Medicamente anti-mancarime sau medicamente cu corticosteroizi
Medicamente pentru scăderea concentrației de acizi biliari, cum ar fi acidul ursodeoxicolic
Băile reci și apa cu gheață încetinesc fluxul de sânge în organism prin scăderea temperaturii
Dexametazona este un steroid care mărește maturitatea plămânilor copilului
Suplimentele de vitamina K administrate mamei înainte de naștere și odată ce copilul se naște pentru a preveni hemoragia intracraniană

Colestaza în sarcină
Testele non-stres realizate săptămânal, care implică monitorizarea fetală a inimii și înregistrările de contracție
Teste regulate de sânge care monitorizează atât nivelul seric al bilei, cât și funcția hepatică
Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, discută cu specialistul despre pașii necesari pentru a avea o sarcină sănătoasă. Alege ce este mai bun pentru tine și pentru sănătatea bebelușului tău.
Baby Stem aduce în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem pentru ca tu să ai un copil sănătos. Partener exclusiv al Seracell în România, Baby Stem este banca de celule stem numărul 1 în Germania. Pentru mai multe detalii, accesează www.babystem.ro.