Copilul singur la părinți – „scenariul” perfect?

Familia este, conform definiției, o formă socială de bază, întemeiată în urma căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. Noțiunea de „familie” nu este însă un concept static, întrucât definiția acesteia variază de la un loc la altul, de la o epocă la alta, având astfel forme care mai de care mai diferite și mai complexe.

Pentru unele familii, nașterea a unui singur copil reprezintă „scenariul ideal”, în timp ce, pentru altele, viața fără doi sau chiar mai mulți copii, ar fi o viață monotonă, lipsită de plăcere și adrenalină.

Iată care sunt avantajele și dezavantajele unui singur copil în familie

Mai mulții copii, înseamnă, la un calcul destul de simplu și realist, mai multe griji, mai multe resurse alocate creșterii lor, mai mult timp dedicat educației sau, de ce nu, mai multe subiecte discutate în contradictoriu în fiecare zi. La polul opus însă, mai mulți copii pot însemna pentru anumiți părinți mai multe bucurii și mai multe motive de mândrie.

Indiferent de numărul de membri pe care îl are o familie, grija pentru copii este întotdeauna pe primul loc. Astfel, recoltarea de celule stem la naștere, îi asigură pe părinți și pe cei mici garanția unei vieți lipsite de incidente medicale grave. Celulele stem pot fi utilizate în tratarea mai multor boli, tocmai din acest motiv părinții sunt îndemnați să aleagă recoltarea de celule stem la naștere. Baby Stem este partenerul Seracell – banca de celule stem numărul 1 în Germania din punct de vedere al procesării și al stocării celulelor stem și oferă servicii de prelucrare și stocare la cele mai înalte standarde.

Avantajele de a avea un singur copil:

1. Copilul singur la părinți se bucură de toată atenția

Copilul singur la părinți este privilegiat din mai multe puncte de vedere. Astfel, toată atenția și grija părinților se revarsă asupra sa, nefiind împărțite sau restricționate în niciun fel. Relația dintre părinți și singurul lor copil este întotdeauna foarte strânsă și extrem de bine consolidată, datorită încercărilor părinților de a-și descoperi copilul, „de-a fir a păr”, în fiecare zi.

2. Copilul singur la părinți este mai cooperativ

Copilul care crește fără frați este mai ascultător, cooperează mai bine cu părinții săi și reușește să-și controleze mai bine pornirile. Astfel, datorită legăturii strânse dintre el și părinții săi, dar și datorită lipsei unui alt factor declanșator de conflicte (frate/soră), copilul devine mai responsabil în relațiile cu ceilalți, deoarece are tendința de a „copia” comportamentul adulților din jur.

3. Plimbările „în doi” sunt întotdeauna mai ușor de gestionat

Organizarea joacă un rol foarte important în viața proaspetelor mămici și nu numai. Astfel, plimbările prin parc sau ieșirile în locurile special amenajate pentru copii, devin mai simplu de realizat atunci când este vorba despre un singur copil. De la acțiuni precum – îmbrăcatul, urcatul în mașină, supravegherea pe parcursul drumului și până la activitățile de la locul de joacă și multe altele – totul este mai ușor de „monitorizat” atunci când la mijloc este vorba despre un singur copil, și nu de mai mulți.

4Copilul singur la părinți leagă prietenii de lungă durată

Socializarea este extrem de importantă în viața fiecărui copil, indiferent de vârstă. Astfel, un copil care nu are frați, va dori întotdeauna să-i aibă pe partenerii lui de joacă drept „aliați” și va face eforturi mari pentru a-i păstra de-a lungul timpului sau pentru a le intra in grații. Grija pe care părinții o poartă celui mic nu are limite – indiferent dacă micuțul e cu prietenii la joacă, la școală sau la bunici, teama ca ar putea păți ceva rău, îi torturează în permanență pe aceștia și-i determină să devină nesiguri.

Baby Stem oferă posibilitatea ca părinții să se poată bucura de copilul lor, fără a sta cu grija că cel mic va avea probleme mediale grave, pe viitor. Celulele stem recoltate la naștere pot trata peste 85 de boli grave, dacă sunt depozitate corespunzător, în bănci pentru celule stem, special amenajate. Baby Stem este partenerul Seracell în România, astfel că celulele stem vor fi procesate și depozitate în cele patru laboratoare Seracell special dotate, pentru ca acestea să rămână viabile, chiar și după mulți ani.

5Copilul singur la părinți este mai descurcăreț și mai independent

Neavând termen de comparație (un frate sau o soră cu care să fie într-o competiție continuă), copilul singur la părinți prinde mai multă încredere în el și nu așteaptă, după fiecare pas, confirmarea că ceea ce face este bine. Astfel, se dezvoltă încrederea în sine și disponibilitatea de a rezolva situațiile prin care trece singur, fără să ceară ajutor părinților sau prietenilor săi.

Dezavantajele copilului singur la părinți:

1.Copiii singuri la părinți se simt adesea neînțeleși

Copiii care cresc singuri la părinți se pot simți adesea neînțeleși și pot să sufere că nu au o companie constantă, la joacă sau la diverse activități pe care le desfășoară.

În familiile cu un singur copil, părinții ar trebui să „joace”, pe rând, rolul de frate și să acorde timpul necesar activităților diverse desfășurate împreună cu cel mic.

Din lipsa timpului, a programului prelungit sau a rutinei cotidiene, mulți părinți uită să-și îndrepte atenția către copil, fapt ce-l determină pe acesta să se simtă singur și trist.

2. Copilul singur la părinți va fi „sufocat” sa facă totul bine, întotdeauna

Este adevărat că părinții care au un singur copil își revarsă toate resursele emoționale și financiare asupra celui mic, însă același lucru se întâmplă și în cazul cerințelor exagerate sau a așteptărilor extrem de ridicate. În familiile cu un singur copil, părinții au „o singură șansă” să-și crească bine copilul, de aceea, de cele mai multe ori, exagerează și transformă relațiile de familie în relații complicate, pline de frustrare și neînțelegere din partea ambelor părți.

3. Copilul crede că totul i se cuvine

De la un copil cuminte la unul neastâmpărat, este, de cele mai multe ori, doar un pas. Grija excesivă și „cocoloșeala” neîntreruptă îl pot transforma pe cel mic  în „domnul Goe”, și-l pot determina să refuze să se supună regulilor societății și să accepte doar lucrurile care sunt făcute doar în stilul lui.

4. Părinții cu un singur copil refuză foarte rar

Părinții care au un singur copil, îi fac, de obicei, mai toate plăcerile, astfel că acestora le este foarte greu să spună „nu”, indiferent decât de aberante pot fi cerințele celui mic.

5. Un singur copil – alegerea cea mai buna?

Aceasta este o întrebare pe care toate mamele care au un singur copil, și-o adresează, adesea. Lipsa unui job stabil, problemele cu banii sau situația din sânul familiei, le împiedică pe unele femei să mai facă cel de-al doilea copil. Acestea însă, vor rămâne mereu cu gândul la cum ar fi arătat familia lor cu doi sau mai mulții copii.

Recoltarea celulelor stem la naștere reprezintă o garanție a faptului că cel mic va avea un viitor lipsit de probleme medicale.

Datorită profesionalismului echipei medicale, dar și a laboratoarelor extrem de bine echipate, Seracell dispune de două dintre cele mai importante acreditări: GMP (God Manufacturing Practice) si JACIE. Baby Stem este partener Seracell în România și aduce în prim plan servicii de procesare și depozitare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde. Pentru mai multe detalii, vizitează Babystem.ro.