Cum arată bagajul de maternitate ideal și ce se schimbă când recoltezi celule stem

Aoleu, mai am două săptămâni până nasc și nu mi-am făcut bagajul de maternitate!” Știm, am așa sună în cuvinte multe dintre temerile viitoarelor mămici aflate pe ultima sută de metri cu sarcina.

Tocmai de aceea, ne-am gândit să-ți pregătim noi lista cu produsele necesare la naștere, dar un lucru vrem să-l știi de la bun început: celulele stem sunt primele! Cel mai important bagaj este cel care aduce cu el șansa copilului tău la sănătate în viitor și anume kitul de recoltare a celulelor stem.

Ok, în primul rând, bagajul de maternitate diferă foarte mult de locul unde vei naște și într-o anumită măsură și de tipul de naștere: naturală sau cezariană. Dacă vei naște la o clinică privată, îți spunem de la bun început că geanta în care ai actele și kitul de recoltare a celulelor stem îți sunt suficiente, cel puțin până în momentul externării când vei avea nevoie de haine atât tu, cât și bebelușul ca să mergeți acasă.

Dacă în schimb nu vei dori să folosești produsele clinicii (deși vei primi de la pastă si periuță de schimb, până la lenjerie de unică folosință, cămăși de noapte și prosoape), poți veni de acasă cu propriile tale lucruri personale, așa cum este în schimb indicat dacă vei naște la un spital de stat.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Bine ar fi să întrebi și medicul care îți supraveghează sarcina și care te va asista la naștere dacă ar trebui să ai la tine anumite produse / lucruri, în cazul în care medicul are anumite cerințe. În rare cazuri se întâmplă să existe cerințe speciale, dar e bine să întrebi de la bun început.

Ce trebuie să conțină bagajul de maternitate?

De altfel, în bagajul tău de maternitate ar trebui să se împartă în două: bagajul de maternitate pentru tine și bagajul pentru bebeluș. Pentru cele trei-patru zile pe care urmează să le petreacă acolo, o proaspătă mămică are nevoie de:

  • trusa de epidurală, dacă optezi pentru așa ceva;
  • 3 – 4 cămăși de noapte pentru alăptat (dacă nu găsești cămăși speciale cu deschidere în zona sânilor, îți poți lua cămăși cu nasturi pe care să le desfaci atât cât este necesar pentru a alăpta);
  • Un halat;
  • Șosete și papuci;
  • Chiloți din bumbac cu talie înaltă, mai largi sau și mai ușor ar fi să alegi varianta lenjeriei de unică folosință;
  • Absorbante (de preferat pentru lăuze sau pentru scurgeri abundente)
  • Produse de igienă (săpun, periuță și pastă de dinți, gel de duș, hârtie igienică, șervețele uscate, antiperspirant, perie și tot ce mai consideri că ai nevoie pentru a te îngriji)
  • Aleze (aceste păturele de unică folosință sunt utile atât pentru a schimba bebelușul, dar și pentru a le pune deasupra cearșafului de la spital, în cazul în care ai sângerări mai abundente, pentru a preveni pătarea cearșafului pe care dormi)
  • Cremă pentru mameloane au protecție din silicon pentru mameloane (pentru a evita apariția ragadelor din cauza faptului că bebe nu știe încă să sugă corect)
  • Protecții pentru sân (sunt niște benzi din bumbac, similare cu dischetele demachiante, în cazul în care ai lapte foarte mult. În acest caz ai nevoie și de un sutien pentru alăptare.)
  • Ceai pentru stimularea lactației;
  • Tacâmuri, eventual din plastic.

De asemenea, nu ar trebui să uiți: actele (cartea de identitate, original și copie), cardul electronic de sănătate, dosarul de urmărire al sarcinii (cu ecografiile și analizele) și planul de sarcină, dacă ai unul. Telefonul mobil, o carte și reviste de petrecut timpul sunt și ele foarte importante pentru că vei petrece câteva zile departe de casă.

Pentru bebeluș, în bagajul de maternitate ar trebui să existe: hăinuțe (costumașe din bumbac cu capse, cât mai ușor de îmbrăcat), scutece de unică folosință (pampers), gel de spălare, cremă pentru eritem fesier, alcool alb (pentru îngrijirea buricului). Poţi lua în calcul circa 8-10 scutece pe zi. Ține cont că utile sunt și șervețelele umede dar și alezele pentru a-l schimba pe nou-născut.

Dar, foarte important să știi, nu ar trebui să uiți kitul de recoltare a celulelor stem. Dacă celelate lucruri ți le poate aduce un membru al familiei care vine în vizită și după nașterea bebelușului, kitul de recoltare trebuie să-l ai cu tine chiar în momentul în care te îndrepți către spital.

Ce presupune recoltarea sângelui ombilical?

Recoltarea sângelui ombilical este o procedură extrem de simplă, care se poate efectua doar în momentul nașterii. Procedura este complet non-invazivă, durează între 30 de secunde și maxim 3 minute, fără să implice durere sau riscuri pentru mamă sau bebeluș. Recoltarea celulelor stem se realizeză de către personalul medical imediat după încetarea ultimelor pulsații ale cordonului ombilical, indiferent de tipul de naștere.

Noi credem cu tărie că atunci când vine vorba de viața copilului și nu numai, de sănătate în general, zicala „mai bine previi decât să tratezi” este adevărată. Pentru că indiferent de stilul nostru de viață, indiferent cât de mult ne iubim copiii, nu poți ști când acesta va avea nevoie de o soluție salvatoare pentru o problemă de sănătate gravă. Și nimic nu e mai dureros decât să fii părinte și să te vezi neputincios în fața acestei situații.