De câte ori poate fi făcută operaţia cezariană?

Cezariana este operaţia chirurgicală de extragere a fătului cu tot cu placentă prin tăierea pereţilor uterini. Dintre toate operaţiile de domeniul ginecologic, cezariana este una dintre cele mai răspândite. Şi asta pentru că numărul de femei care nasc în acest fel este în creştere. La operaţia de cezariană se recurge tot mai des şi nu doar la indicaţiile medicului obstetrician, dar şi ca o alegere personală. Hotărârea medicului de a a vă sfătui să naşteţi prin cezariană are legătură cu dezvoltarea fătului şi starea mamei, formarea ei fizică (ne referim la oasele bazinului).

Cezariana este recomandată în următoarele cazuri:

– în cazul în care femeia are bazinul prea îngust, lucru care îi va cauza copilului dificultăţi de ieşire la naştere.

– sângerarea placentei previa.

– în cazul în care copilului nu îi ajunge cantitatea necesară de oxigen.

– hipertensiune arterială, astm, boli de inimă.

– creşterea miopiei, care poate cauza dezlipirea de retină, din cauza unui efort prea mare la naştere.

– o sarcină dificilă, cu stări de rău de lungă durată pe toată perioada sarcinii.

Cezariana poate fi recomandată şi în cazul în care mama depăşeşte vârsta de 30 ani, iar copilul este destul de mare şi este vorba despre prima sarcină. Dacă până la vârsta de 30 de ani aţi avut parte de mai multe avorturi cezariana poate să vă fie indicată de medic, ca fiind singura metodă de naştere sigură atât pentru mamă şi făt.

Prima operaţie de cezariană durează aproximativ o oră, dacă este o operaţie repetată aceasta se poate prelungi pe o durată de timp mai mare. Înainte de operaţie va fi folosită anestezia, care poate fi de două tipuri: epidrală şi intubare. Epidurala este contraindicată femeilor care au afecţiuni pulmonare, sau astm.

Fiindcă bebeluşul este legat de mamă prin cordonul ombilical, acesta primeşte inevitabil o doză de anestezic, tocmai de aceea este indicat ca aceasta să fie cât de poate de mică. Fiindcă bebeluşul se va afla sub influenţa anestezicului el va primi o notă mai mică la naştere, pentru că nu va plânge imediat.

Medicii confirmă că nu există un număr maxim de cezariene pe care le poate suporta un uter cicatricial. Cu toate acestea cu toţii cad de acord asupra faptului că este o decizie pe care ne-o asumăm în cazul în care toţi indicatorii ne permit să naştem normal şi alegem totuţi cezariana. Pentru că după o cezariana va fi mai riscant să naşti normal. Un număr de trei cezariene sunt o medie care nu supune la riscuri mari mămicile supuse intervenţiei, cu toate acestea trebuie să ţinem cont de construcţia fiziologică a fiecărei femei.

Trebuie să înţelegem că cezariana este o intervenţie chirurgicală, care este indicată de medic atunci când este necesară, luaţi fiind în calcul mai mulţi factori importanţi. Cezariana nu este un lux, oricât de mult ne-ar surâde ideea, cel mai corect ar fi să respectăm indicaţiile medicului şi modul firesc în care a stabilit natura procesul de aducere pe lume a unui copil.

Credit foto: mamapedia.com.ua

Nota pentru De câte ori poate fi făcută operaţia cezariană?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 note, media: 3,67 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile