Ecografiile 3D şi 4D în sarcină: cum se realizează şi care sunt diferenţele

Cuprins

Ce sunt ecografiile 3D şi 4D

Ecografiile 3D arată imagini statice ale copilului în trei dimensiuni. Ecografiile 4D prezintă imagini 3D în mișcare ale copilului dvs., cu timpul fiind cea de-a patra dimensiune.

Este firesc să fiți foarte entuziasmați de perspectiva primei ecografii. Unele mame sunt de părere că scanarea standard 2D este dezamăgitoare, tot ceea ce se observa este o imagine gri, neclară. Acest lucru se datorează faptului că scanarea vede chiar prin copilul dvs., astfel încât fotografiile să-i arate organele interne.

Cu scanări 3D și 4D, veți vedea pielea bebelușului dvs. mai degrabă decât interiorul acestuia. Este posibil să observați forma gurii și nasului copilului dvs.

Scanările 3D și 4D sunt considerate ca fiind mult mai sigure decât scanările 2D, deoarece imaginile sunt alcătuite din secțiuni de imagini bidimensionale convertite într-o imagine. Cu toate acestea, experții nu recomandă scanarea 3D sau 4D doar pentru o fotografie sau drept suvenir, deoarece înseamnă că expuneți bebelușul la ultrasunete mai mult decât este necesar din punct de vedere medical. Unele ultrasunete pot dura de la 45 de minute până la o oră, ceea ce înseamnă că pot depăși limitele de siguranță recomandate.

Cum se realizează o ecografie în sarcină

Pentru realizarea unei ecografii în timpul sarcinii este necesar să staţi întinsă, iar un technician va plica un gel special pe abdomen, care are rolul de a ajuta la propagarea ultrasunetelo, iar apoi va menţine o sondă de tip transductor, care emite ultrasunete, lipită de abdomen şi o va mişca pentru a obţine o imagine. Undele sunt reflectate de diverse structuri interne, iar puterea lor, timpul pentru a se întoarce formează bază pentru interpretarea informaţiei într-o imagine vizibilă. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui soft de computer. Pentru a asigura o calitate cât mai bună a imaginii, este bine să consumaţi mai multă apă înainte de efectuarea ecografiei. La final veţi primi un fel de raport tipărit, fotografii capturate cu bebeluşul sau o copie a unui film 4D pe care îl puteţi lua acasă; specialistul vă va informa cu privire la orice aspect ieşit din comun. Frecvenţa efectuării lor pe durata sarcinii depinde de recomandarea specialistului.

În cazul în care aveţi parte de o examinare ecografică, cel mai potrivit moment să o efectuaţi este între 26 săptămâni şi 30 săptămâni de sarcină. Anterior, bebeluşul are prea puţină grăsime sub piele, iar oasele de pe fata vor fi vizibile, iar după acest interval capul sau poate coborî în pelvis, prin urmare fată poate să nu mai fie accesibilă. Dacă suferiţi de placenta anterioară, cel mai bine este să aşteptaţi până la vârsta gestationala de 28 săptămâni.

Care sunt diferenţele dintre ecografia 3D şi cea 4D

La fel ca ecografiile obișnuite, ultrasunetele 3D și 4D folosesc unde sonore pentru a crea o imagine a copilului în uter. Ce este diferit este faptul că ultrasunetele 3D creează o imagine tridimensională a copilului dvs., în timp ce ultrasunetele 4D creează un efect video live, ca un film – puteți chiar să vă observați copilul cum zâmbește sau cască.

Părinții doresc de multe ori ultrasunete 3D și 4D. Acestea îi ajută să vadă fața fetei bebelușului pentru prima dată. Unii ecografii, cum ar fi ultrasunetele 3D și 4D, pot prezenta anumite defecte congenitale, precum botul de iepure, care ar putea să nu apară pe o ecografie standard.

Studiile sugerează că ultrasunetele 3D și 4D sunt sigure. În plus, imaginile îi pot ajuta pe doctori să depisteze o problemă de care este posibil să sufere bebelușul și să le ușureze tratamentul.

Un test cu ultrasunete 4D  este o modalitate de a reproduce o imagine în mișcare a copilului în interiorul uterului. Ecografia 4D utilizează unde sonore pentru a crea această imagine în mișcare. Într-o ecografie cu ultrasunete 3D, puteți vedea o imagine tridimensională a copilului. Un ecograf 4D duce această experiență la nivelul următor. Creează un efect asemănător cu vizionarea unui videoclip live. Folosind această tehnologie, puteți vedea ce face bebelușul dvs. în acel moment în interiorul uterului. De fapt, puteți chiar să vedeți dacă bebelușul vostru se zărește sau zâmbește în momentul respectiv!

În concluzie, ecografiile 3D şi 4D identifica mai precis anomaliile fetale, în special ale feţei, inimii, membrelor, tubului neural şi scheletului, ajuta la evaluarea copilului şi a placentei şi la observarea ritmului cardiac al bebeluşului.

ecografie 3dCând eşti pe punctul de a deveni mamă, sănătatea copilului poate fi asigurată prin recoltarea de celule stem. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania.

Nota pentru Ecografiile 3D şi 4D în sarcină: cum se realizează şi care sunt diferenţele: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile