Ovulația și perioadele fertile ale femeii

Indiferent dacă o femeie își dorește să rămână gravidă sau nu, aceasta își calculează zilele de fertilitate după bine-cunoscuta metodă a calendarului. Astfel ea poate să rămână cu succes gravidă într-un timp mult mai scurt. Un calcul corect va arăta care este perioada d fertilitate cu exactitate, cât durează un ciclu menstrual dar și modul clar în care se desfășoară ovulatia.

Cum putem calcula perioada fertilă dacă avem ciclu neregulat?

Calculele nu sunt deloc simple, în acest context. Este nevoie de o „luptă” pe mai multe fronturi, pentru a determina perioada fertilă. Tehnica calendarului și testele de ovulație ne pot ajuta la calcularea perioadei fertile. Mai mult, modificarea mucusului cervical, creșterea apetitului sexual dar și modificarea temperaturii bazale, sunt semne că ne aflăm clar într-o perioadă fertilă.

Există 3 faze de fertilitate

În decursul unui ciclu menstrual fără modificări extreme, există 3 faze de fertilitate:

Prima fază este cea a perioadei infertile. Este o fază care durează puțin și  are loc încă din prima zi a menstruației și ajunge la final atunci când se termină perioada în care spermatozoizii ar putea supraviețui.

A doua fază este reprezentată de perioada de maximă fertilitate, în care femeile care își doresc să-și mărească familia, pot rămâne gravide. Aceasta se întinde de la sfâșitul primei faze și până la 24 de ore după ovulație. Dacă doriți să rămâneți gravidă, aceste este momentul ideal să treceti la fapte. Dacă perioada este calculată corect, atunci există șanse mari ca fecundarea să aibă loc. Mare atenție la calcul, deoarece această perioadă poate fi în același timp cu menstruația.

A treia fază  este, ca și prima, infertilă. Începe la finalul fazei fertile și durează până la următoarea menstruație.

Cum calculam ovulația?

  1. Metoda calendarului

Această tehnică este folosită de femeile de pretutindeni, pentru a-și calcula zilele în care pot rămâne însărcinate sau, dimpotrivă, își fac calcule pentru a se feri de o sarcină nedorită. Chiar și așa, acestă metodă nu este 100% sigură, deoarece organismul poate să sufere transformări care modifică, la rândul lor, rezultatele.

  1. Testul mucusului

Din cauza fluctuațiilor de hormoni estrogeni și progesteron, mucusul produs de vagin se modifică constant. Aceste modificări indică cât de aproape sau departe de momentul ovulației se află o femeie. În ziua ovulației este gros și are o consistență mai densă. După ovulație însă, acesta devine mai gros și apare într-o cantitate mult mai mică.

La fel ca si metoda calendarului, nici acest tip de test nu vă va ajuta să stabiliți cu exactitate perioada fertilă, ci doar poate să vă ofere informații despre cand ar putea apărea aceasta.

Indiferent dacă au sau nu ciclu regulat, mii de femei folosesc cu succes metodele mai sus explicate. Cu ajutorul lor multe femei au devenit mămici.

Vă recomandăm să acordați o atenție sporita sănătății copilului vostru. Alegeți recoltarea de celule stem, doar așa veți putea garanta sănătatea copiilor voștri.

Datorită facilitătilor si tehnologiei avansate, precum si a procedurilor de lucru folosite, Seracell este una dintre putinele banci de celule stem ce au obtinut acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării si stocării probelor biologice. Baby Stem aduce în România experienta si calitatea germană a serviciilor de stocare si mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii, vizitați Babystem.ro