Săptămâna 36 de Sarcină

Săptămâna 36 de Sarcină

Începând cu săptămâna 36 de sarcină, copilul ia tot mai mult în greutate. În această săptămână, copilul tău are aproximativ 2.7 kilograme și crește constant cu aproximativ 30 de grame pe zi. Copiii născuți în această săptămână se consideră încă născuți prematur, după 37 de săptămâni considerându-se naștere la termen.

Săptămâna a-36-a de Sarcină

Copilul duce în mod constant degetul mare în guriță, anticipând cumva procesul de alăptare. Acest lucru îi intărește obrajii, care devin mai rotofei. Oasele i s-au întărit, dar oasele craniului sunt în continuare mai moi, ceea ce va ajuta în timpul nașterii. În acest moment greutatea copilului este de 2.700 de grame.
Mămica nu își poate controla respirația, acest lucru se datorează faptului că uterul s-a ridicat până la stern. Fiecare mișcare a copilului se simte puternic, mai ales în piept și inima. Din cauza durerii acute ar trebui să consultați un medic dacă aceasta nu poate fi tolerată.
În săptămâna 36 de sarcină, pruncul este complet format, el este aproape gata de naștere. Toate organele și sistemele sale interne funcționează complet, sunt pe deplin formate: pielea si țesutul subcutanat. În acest stadiu al sarcinii, fatul ajunge la o lungime de 47 cm și o greutate de mai mult de 2.5 kg. Acești parametri se încadrează în limitele normale pentru un nou-născut.

Simptome în săptămâna 36 de sarcină

În săptămâna 36 de sarcină te poți lupta cu refluxul gastro-esofaringian acut și cu senzații de greață. De la greutatea în creștere a bebelușului tău, mai multe senzații neplăcute se pot accentua: durerile de spate și de coloană, precum și durerile de picioare. În același timp, pot să apară mai multe varice și vene sparte decât până acum.
Cauzate de dezechilibrul hormonal din această perioadă, pot să apară pe corp mai multe alunițe, veruci și o cantitate mai mare de păr pe anumite zone ale corpului. Această situație va dispărea de la sine, atunci când te vei reechilibra hormonal după naștere.

Bebelușul tău în săptămâna 36 de sarcină

Spațiul în care bebelușul tău se mișcă rămâne tot mai mic, pe măsură ce el crește și îl umple. Astfel că nu îi mai rămâne în interiorul uterului suficient spațiu pentru rotiri și mișcări acrobatice, însă tot se întinde și lovește puternic. Trebuie să fii atentă la mișcările lui și să anunți doctorul dacă remarci o scădere în activitate. Poți monitoriza mișcările bebelușului prin numărul de lovituri sau prin observarea intervalelor de activitate pe care le preferă.

Capul copilului va coborî gradual în abdomenul inferior, ceea ce va reduce presiunea din zona diafragmului, dar va muta presiunea în zona abdominală. Probabil că în această perioadă ai să simți copilul foarte jos, ai să mergi mai greu și ai să simți nevoia să urinezi mai des. Ai grijă să nu cazi și să nu te împiedici, deoarece centrul tău de greutate se schimbă o dată cu coborârea copilului în zona pelviană.

Pregatirea pentru naștere

Pentru că a mai rămas atât de puțin timp, pregătirea bagajului de maternitate este necesară. În această perioadă, contracțiile Braxton Hicks vor fi din ce în ce mai dese și probabil că nu mai este mult până ce travaliul adevărat va apărea. Vorbește cu doctorul tău și roagă-l să îți explice cum va decurge totul, astfel încât să știi ce va urma și să te simți tot timpul în siguranță.
Pot apărea și multe alarme false, așa că cel mai bine este ca de acum să fii pregătită cu bagajul și toate cele necesare mersului la spital. Pune în bagaj papuci, o cămașă de noapte, lucrușoarele bebelușului și muzica ta preferată care să te ajute să te relaxezi.

Poate te-ai gândit deja la siguranța bebelușului tău după naștere și ai luat în calcul recoltarea de celule stem la naștere. În acest moment trebuie să discuți cu doctorul tău despre opțiunea ta și despre tehnica de recoltare a celulelor stem.
O clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.