Simţurile la bebeluşi

Ceea ce pentru noi este un dat natural- simţurile, pentru bebeluşi este o muncă de nouă luni, ei învaţă să audă, să simtă, să miroase şi să guste încă din burtica mamei.

Simţul tactil este primul dintre simţurile pe care şi-l dezvoltă bebeluşul încă din burtica mamei. Aproximativ în aceeaşi perioadă în care începe să de mişte, pe la 8 săptămâni, bebluşul percepe şi primele atingeri şi începe să reacţioneze la ele. În săptămânile 10-11 reaţionează la atingerile mamei şi palmele bebluşului, acesta începe sp-şi simtă faţa. Din săptămâna a 14-a tot corpul copilului, cu excepţia creştetului capului şi a spatelui reacţionează la atingere.

În ceea ce priveşte auzul, coplul percepe sunete din săptămâna a 24-a şi cu cât este mai puternic sunetul, cu atât mai puternică este reacţia bebeluşului. Vocile, sunetele de la televizor, radio sau aletele din mediul exterior pot trece prin uter până la urechiuşele copilului. Vocea mamei este cea care iese cel mai mult în evidenţă dintre toate sunetele pe care le aude. Copilul îşi percepe mămica în două moduri: prin sunetele ce călătoresc din mediul extern până la el şi prin vibraţiile pe care le simte atunci când aceasta vorbeşte.

Copilaşul înghite lichid amniotic încă din săptămâna a 12-a de sarcină, aşa că prin această ingerare el îşi dezvoltă gustul şi mirosul. Cercetătorii au demonstrat că bebeluşii ştiu să facă diferenţa încă până la naştere între gusturile amar  şi dulce, pentru că înghit mai mult lichid amniotic atunci când acesta este mai dulce şi mai puţin când acesta este amar.

Pleoapele bebluşului rămân închise îână în săptămâna a 27-a, şi din cauza mediului întunecat şi apos în care acesta locuieşte. Studiile arată însă că pleoapele bebluşului se pot contracta şi dilata din săptămâna a 33-a şi că din aceeaşi perioadă acesta ar putea deja distinge formele.