Sfaturi gravide

Ce simptome ai când trebuie să naști? A venit sau nu momentul special

Puține sunt sarcinile care ajung până la termen, adică 40 de săptămâni. Potrivit statisticilor, sub 5% dintre nașteri au loc la data „previzionată” de ecografii. Majoritatea lor se produc înainte de data probabilă a nașterii, iar o mică parte, după aceasta. Dar, în ultimele săptămâni de sarcină, corpul îți transmite semnale care să te ajute să recunoști declanșarea travaliului. 

Este important să cunoști ce simptome ai când trebuie să naști, deoarece în anumite cazuri amânarea prezentării la medic poate pune în pericol sănătatea fătului și a ta, uneori chiar viața. 

 

Simptome care anunță că vei naște: semne care ar trebui să te pună în gardă

 

Debutul travaliului diferă de la o gravidă la alta, dar în esență există câteva simptome care anunță nașterea. Travaliul este împărțit în 3 stadii în care se produc anumite schimbări la nivelul organismului tău. Iată principalele simptome care pot anunța nașterea:

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

  • Bebelușul a coborât foarte mult

Pe parcursul ultimei luni de sarcină vei observa că bebelușul s-a mutat mai jos, astfel că uterul coboară și el mai jos. La unele femei această coborâre se poate face mult mai devreme, chiar de la începutul lunii a noua, dar în general acest fenomen apare cu una sau două săptămâni înainte de ziua cea mare. Cel mai frecvent vei simți că dintr-o dată poți respira mult mai bine, dar în același timp vei simți o presiune mai mare la nivelul pelvisului.

  • Mergi foarte des la toaletă

Tocmai pentru că bebelușul coboară foarte mult, apasă pe vezica urinară, de aici senzația de a merge la toaletă mult mai frecventă decât înainte.

  • Dureri puternice de spate

Durerea de spate este frecvent întâlnită în sarcină și nu este surprinzătoare din cauza creșterii uterului care face loc fătului și a schimbării centrului de greutate, dar și din cauza unui hormon  denumit relaxină, care are rolul de a relaxa ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este un indiciu al nașterii premature dacă apare în trimestrul 2 sau 3 de sarcină, iar anterior nu ai suferit de această problemă, și mai ales dacă este asociată altor simptome.

  • Scurgeri vaginale mai abundente

 Unul dintre simptomele care anunță nașterea sunt scurgerile vaginale, astfel e posibil să observi pe chilot pete mai mari, cu consistență și mai roz. Este un fenomen normal care pregătește mucoasa vaginală pentru procesul nașterii, lubrifierea mucoasei facilitând trecerea capului copilului prin vagin.

  • Ai pierdut dopul gelatinos

Odată ce fătul a coborât și capul este din ce în ce mai jos, cervixul se dilată, iar la un moment dat din cauza presiunii, dopul gelatinos care sigila canalul cervical se desprinde. Acest fenomen este resimțit ca o scurgere vaginală, cu aspect gelatinos, rozaliu sau cu striuri de sânge. Acest semn anunță că travaliul va începe, dar există situații când durează câteva zile înainte de declanșarea efectivă a nașterii.

 

Diferența dintre travaliul fals și travaliul adevărat

 

Atunci când ai intrat deja în travaliu, primele simptome sunt contracții uterine regulate care vor dura până la dilatația completă a colului uterin. Contracțiile acționează asupra colului uterin producând ”ștergerea” și dilatația lui. Când colul s-a dilatat complet, adică este de aproximativ 10 cm, este suficient de larg pentru a face loc capului copilului, astfel încât să se poată produce nașterea. 

 

Semne travaliul fals

Travaliul fals are o serie de particularități, care te pot induce în eroare, dându-ți senzația că vei naște în scurt timp:

  • contracții neregulate ca interval de timp care par mai degrabă însoțite de o senzație de presiune decât de durere;
  • contracțiile și durerile scad în intensitate daca îți schimbi poziția sau chiar dispar dacă te plimbi prin cameră sau faci duș;
  • contracțiile nu sunt progresive, adică nu cresc în intensitate sau frecvență;
  • disconfortul este localizat doar la nivelul abdomenului inferior.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Semne travaliu adevărat

Dacă simți simptomele următoare înseamnă că vorbim de un travaliu adevărat și atunci este cazul să-ți suni doctorul și să-ți iei bagajul pentru a merge la maternitate:

  • ți s-a rupt apa;
  • contracțiile devin din ce în ce mai frecvente;
  • contracțiile sunt dureroase și devin din ce în ce mai regulate și mai predictibile ca apariție;
  • durerile sunt simțite mai ales în abdomenul inferior și iradiază în spate;
  • durerile nu se modifică dacă stai jos, dacă te plimbi sau dacă stai linistită, ba dimpotriva se accentuează în timp ce mergi;
  • ai scurgeri vaginale, în special însoțite de sânge roșu.

În cazul în care resimți unul dintre simptomele travaliului adevărat sau instinctul matern îți transmite că intri în travaliu, sună-ți medicul care ți-a supravegheat sarcina. De asemenea, trebuie să mergi de urgență la medic dacă observi o sângerare sau scurgere vaginală de culoare roșie indiferent de luna de sarcină în care te afli, dacă ți se rupe apa, dacă te confrunți cu probleme cu vederea sau dureri puternice de cap deoarece pot fi simptome ale preeclampsiei.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Nașterea unui copil este o experiență unică. Este momentul când devii mamă, când poți în sfârșit să-ți ții puiul în brațe. Dincolo de grija acordată în sarcină, trebuie să faci cele mai bune alegeri pentru copilul tău ce urmează să vină pe lume. Recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului poate însemna șansa pe care i-o asiguri în noua viață în care va intra!

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022