Sarcina sanatoasa

Herpes genital in sarcina – 7 metode prin care îl poți combate!

Cuprins

În timpul sarcinii, fiecare viitoare mămică își pune numeroase întrebări și încearcă pe cât posibil să-și păstreze sănătatea, astfel încât bebelușul să nu aibă de suferit. Dar ce se întâmplă când apare herpesul genital?

Femeile însărcinate care au dezvoltat herpes genital ar trebui să fie mult mai atente – dar nu extrem de îngrijorate – cu privire la transmiterea virusului la copil.

O mamă își poate infecta copilul în timpul nașterii, adesea într-un mod destul de grav. Însă, dacă o femeie a avut herpes genital înainte de a rămâne însărcinată sau dacă este infectată pentru prima dată la începutul sarcinii, șansa ca bebelușul ei să fie infectat este foarte mică – mai puțin de 1%. Femeile cu herpes genital sunt examinate cu atenție pentru orice simptom înainte de a naște. Dacă apar suspiciuni sau semne că va apărea un focar în momentul nașterii, copilul ar putea fi născut prin cezariană.

Cu toate acestea, riscul de a infecta copilul este mare (de la 30% la 50%) în momentul în care o femeie este recent infectată când sarcina este deja avansată. În acest caz, sistemul imunitar al mamei nu a dezvoltat anticorpi de protecție împotriva virusului. Femeile infectate de ceva vreme au dezvoltat anticorpi împotriva virusului, ceea ce ajută la protejarea copilului. Dacă ești însărcinată și crezi că ai fost infectată recent, discută imediat cu medicul tău.

Cum poți scădea riscul infecției la bebeluș:

Dacă ești gravidă și ai herpes genital, probabil te preocupă riscul de a răspândi infecția la copilul tău. Următorii pași pot ajuta la reducerea riscului:

 1. Discută cu medicul tău. Asigură-te că știe că ai herpes genital.

 2. În momentul nașterii, medicul ar trebui să te examineze la începutul travaliului pentru a detecta orice rană sau semn al unui focar. Spune-i dacă te confrunți cu unul dintre simptomele sale: mâncărime, furnicături sau durere.

3. Dacă ai un focar activ în momentul nașterii, cea mai sigură metodă este cezariana pentru a împiedica bebelușul să intre în contact cu virusul în canalul nașterii. Dacă nu ai un focar activ, poți avea o naștere naturală fără probleme.
 4. Cere-i medicului să nu rupă sacul de apă din jurul copilului, dacă nu este necesar. Punga de apă poate ajuta la protejarea bebelușului împotriva oricărui virus din canalul de naștere.
 5. Cere-i medicului să nu folosească monitorizarea electronică a fătului în timpul travaliului, dacă nu este necesar din punct de vedere medical. Acest instrument face perforații minuscule la nivelul scalpului bebelușului, ceea ce poate permite virusului să intre. În cele mai multe cazuri, poate fi utilizat un monitor extern.
6. Cere-i medicului să nu folosească forceps în timpul nașterii, dacă nu este necesar din punct de vedere medical. Aceste instrumente pot provoca, de asemenea, perforații la nivelul scalpului bebelușului, permițând intrarea virusului.
 7. După naștere, urmărește copilul îndeaproape aproximativ trei săptămâni. Simptomele herpesului neonatal pot include erupții cutanate, febră, mâncărime sau lipsa poftei de mâncare. Deși acestea pot fi simptome ale mai multor boli ușoare, nu aștepta să vezi dacă starea copilul tău se va îmbunătăți. Du-l imediat la medicul pediatru.

În timpul sarcinii, orice schimbare care apare de-a lungul celor 9 luni, trebuie discutată imediat cu medicul ginecolog astfel încât să nu pui bebelușul în pericol.

 

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022