Tratamente Celule Stem

Celule stem mezenchimale din placentă – Rezultate remarcabile în terapia împotriva virusului SARS-CoV-2

Celulele stem mezenchimale s-au dovedit eficiente în tratamentul multor boli, atât în afecțiuni imune cât și non-imune. Mai mult decât atât, celulele stem mezenchimale pot fi activate și mobilizate în organism pentru a trata anumite boli.

Există în prezent pacienți care s-au vindecat cu succes de COVID-19 formă severă cu ajutorul terapiei cu celule stem mezenchimale placentare. Cel puțin 14 studii clinice care evaluează eficacitatea celulelor stem în tratamentul COVID-19, au fost deja raportate în mai mute țări din lume, precum China, SUA, Ucraina și Israel. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să cerceteze celulele stem din placentă ca o metodă eficientă de tratare a pneumoniei cu coronavirus. 

Ce sunt celulele stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale sunt un tip de celule multipotente capabile să se diferențieze în diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele care formează inima, vasele de sânge, țesutul conjunctiv a plămânilor, oasele, cartilajele, mușchii etc. Aceste celule pot fi obținute, în special, din sângele din cordonul ombilical și placentă.

Celulele stem mezenchimale au capacitatea de a forma adipocite, cartilagii, oase, tendoane, mușchi și piele. Pentru că aceste celule stem se găsesc în stromă, țesutul conjunctiv care înconjoară organele, ele mai sunt cunoscute și sub numele de celule stromale.

Care este mecanismul de acțiune terapeutică a celulelor stem mezenchimale placentare în COVID-19?

Când o persoană contractează virusul SARS CoV-2, sistemul său imunitar se supraactivează în urma infecției, ceea ce poate duce la inflamații severe și leziuni ale plămânilor. Ulterior apar probleme respiratorii grave, în urma cărora pacienții au nevoie de administrare de oxigen. Studii clinice anterioare au arătat că celulele stem mezenchimale derivate din placentă conțin proprietăți unice care reglează sistemul imunitar hiperactiv și ajută la reducerea inflamației care apare în anumite afecțiuni, cum ar fi fibroza pulmonară sau leziunea renală acută.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De asemenea, s-a observat că celulele stem mezenchimale ale placentei nu au pe suprafața lor receptorii la enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2), prin care coronavirusul Sars-CoV-2 se leagă de aceste celule. Practic, aceste celule stem nu pot fi infectate de virus.

Celulele stem mezenchimale sunt un imunomodulator puternic și secretă multe substanțe biologic active antiinflamatorii (citokine) care reduc procesul inflamator din plămâni. De asemenea, celulele stem mezenchimale secretă numeroși factori de creștere care contribuie la recuperarea nu numai a țesutului pulmonar afectat, ci și a altor organe. Se știe că Sars-CoV-2 afectează celulele care conțin receptorul ACE-2, cum ar fi plămânii, inima, ficatul, rinichii și vasele de sânge.

Institutul de Terapie Celulară din Ucraina are o experiență considerabilă în lucrul cu celule stem mezenchimale ale țesuturilor perinatale (placentă, cordon ombilical, sânge din cordonul ombilical), care timp de 12 ani au fost utilizate cu succes în Ucraina pentru tratamentul afecțiunilor sistemului cardiovascular, hepatic și musculo-scheletic.

Din cauza exacerbării situației epidemiologice asociate cu răspândirea virusului SARS-CoV-2 și a complexității tratamentului cazurilor severe, Institutul de Terapie Celulară a elaborat un protocol pentru studiul clinic „Tratamentul pneumoniei coronavirus COVID-19 folosind celule stem mezenchimale multipotente alogene crioconservate din placentă și cordon ombilical”.

Fiecare tratament conține 70 de milioane de celule, ceea ce este suficient pentru a trata un pacient adult cu pneumonie provocată de COVID-19.

Preparatele din celule stromale mezenchimale alogene, crioconservate din placentă umană, sunt capabile să prezinte efecte regenerative asupra țesutului pulmonar deteriorat, care se manifestă prin îmbunătățirea activității sale funcționale, reducând inflamația și fibroza datorită proprietăților imunosupresoare. Aceste studii științifice au subliniat că celulele stem mezenchimale ale placentei au rezultate uimitoare în tratamentul proceselor degenerative ale sistemului respirator.

De asemenea, un alt studiu despre eficiența celulelor stem mezenchimale a fost efectuat în Israel, cu rezultate pozitive. În tratamentul pneumoniei COVID-19, s-a administrat terapia celulară pe bază de placentă pacienților care au fost identificați ca fiind cu risc ridicat de mortalitate ca urmare a contractării acestui coronavirus.

Toți pacienții sufereau de insuficiență respiratorie acută și complicații inflamatorii legate de COVID-19. Patru din cei 8 pacienți tratați prezentaseră și semne de insuficiență cardiovasculară și renală.

După o săptămână de tratamente, rezultatele inițiale au arătat că 7 pacienți au prezentat o ameliorare a stării de sănătate, patru dintre ei au prezentat îmbunătățiri ai parametrilor respiratori și trei dintre pacienți sunt în prezent în stadii avansate de renunțare la aparatele de oxigen. Doar un pacient a prezentat o deteriorare a stării respiratorii.

Rezultatele inițiale ale tratamentului au demonstrat îmbunătățiri ale sistemului imunitar al pacienților, ceea ce a contribuit la reducerea simptomelor fatale ale pneumoniei și a inflamației generale a țesutului pulmonar ca urmare a infecției cu COVID-19.

Aceste rezultate timpurii sunt promițătoare și sugerează că terapia cu celule stem din placentă poate fi o terapie eficientă pentru unele dintre cele mai grave forme de boală provocate de coronavirus.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În prezent se află în curs de desfășurare numeroase alte cercetări și studii clinice care investighează utilizarea celulelor stem din cordonul ombilical și placentă pentru a combate COVID-19. 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022