Celule stem mezenchimale din placentă – Rezultate remarcabile în terapia împotriva virusului SARS-CoV-2

Celulele stem mezenchimale s-au dovedit eficiente în tratamentul multor boli, atât în afecțiuni imune cât și non-imune. Mai mult decât atât, celulele stem mezenchimale pot fi activate și mobilizate în organism pentru a trata anumite boli.

Există în prezent pacienți care s-au vindecat cu succes de COVID-19 formă severă cu ajutorul terapiei cu celule stem mezenchimale placentare. Cel puțin 14 studii clinice care evaluează eficacitatea celulelor stem în tratamentul COVID-19, au fost deja raportate în mai mute țări din lume, precum China, SUA, Ucraina și Israel. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să cerceteze celulele stem din placentă ca o metodă eficientă de tratare a pneumoniei cu coronavirus. 

Ce sunt celulele stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale sunt un tip de celule multipotente capabile să se diferențieze în diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele care formează inima, vasele de sânge, țesutul conjunctiv a plămânilor, oasele, cartilajele, mușchii etc. Aceste celule pot fi obținute, în special, din sângele din cordonul ombilical și placentă.

Celulele stem mezenchimale au capacitatea de a forma adipocite, cartilagii, oase, tendoane, mușchi și piele. Pentru că aceste celule stem se găsesc în stromă, țesutul conjunctiv care înconjoară organele, ele mai sunt cunoscute și sub numele de celule stromale.

celule stem mezenchimale placenta

Care este mecanismul de acțiune terapeutică a celulelor stem mezenchimale placentare în COVID-19?

Când o persoană contractează virusul SARS CoV-2, sistemul său imunitar se supraactivează în urma infecției, ceea ce poate duce la inflamații severe și leziuni ale plămânilor. Ulterior apar probleme respiratorii grave, în urma cărora pacienții au nevoie de administrare de oxigen. Studii clinice anterioare au arătat că celulele stem mezenchimale derivate din placentă conțin proprietăți unice care reglează sistemul imunitar hiperactiv și ajută la reducerea inflamației care apare în anumite afecțiuni, cum ar fi fibroza pulmonară sau leziunea renală acută.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De asemenea, s-a observat că celulele stem mezenchimale ale placentei nu au pe suprafața lor receptorii la enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2), prin care coronavirusul Sars-CoV-2 se leagă de aceste celule. Practic, aceste celule stem nu pot fi infectate de virus.

Celulele stem mezenchimale sunt un imunomodulator puternic și secretă multe substanțe biologic active antiinflamatorii (citokine) care reduc procesul inflamator din plămâni. De asemenea, celulele stem mezenchimale secretă numeroși factori de creștere care contribuie la recuperarea nu numai a țesutului pulmonar afectat, ci și a altor organe. Se știe că Sars-CoV-2 afectează celulele care conțin receptorul ACE-2, cum ar fi plămânii, inima, ficatul, rinichii și vasele de sânge.

celule stem tratament covid 19

Institutul de Terapie Celulară din Ucraina are o experiență considerabilă în lucrul cu celule stem mezenchimale ale țesuturilor perinatale (placentă, cordon ombilical, sânge din cordonul ombilical), care timp de 12 ani au fost utilizate cu succes în Ucraina pentru tratamentul afecțiunilor sistemului cardiovascular, hepatic și musculo-scheletic.

Din cauza exacerbării situației epidemiologice asociate cu răspândirea virusului SARS-CoV-2 și a complexității tratamentului cazurilor severe, Institutul de Terapie Celulară a elaborat un protocol pentru studiul clinic „Tratamentul pneumoniei coronavirus COVID-19 folosind celule stem mezenchimale multipotente alogene crioconservate din placentă și cordon ombilical”.

Fiecare tratament conține 70 de milioane de celule, ceea ce este suficient pentru a trata un pacient adult cu pneumonie provocată de COVID-19.

Preparatele din celule stromale mezenchimale alogene, crioconservate din placentă umană, sunt capabile să prezinte efecte regenerative asupra țesutului pulmonar deteriorat, care se manifestă prin îmbunătățirea activității sale funcționale, reducând inflamația și fibroza datorită proprietăților imunosupresoare. Aceste studii științifice au subliniat că celulele stem mezenchimale ale placentei au rezultate uimitoare în tratamentul proceselor degenerative ale sistemului respirator.

tratament covid 19

De asemenea, un alt studiu despre eficiența celulelor stem mezenchimale a fost efectuat în Israel, cu rezultate pozitive. În tratamentul pneumoniei COVID-19, s-a administrat terapia celulară pe bază de placentă pacienților care au fost identificați ca fiind cu risc ridicat de mortalitate ca urmare a contractării acestui coronavirus.

Toți pacienții sufereau de insuficiență respiratorie acută și complicații inflamatorii legate de COVID-19. Patru din cei 8 pacienți tratați prezentaseră și semne de insuficiență cardiovasculară și renală.

După o săptămână de tratamente, rezultatele inițiale au arătat că 7 pacienți au prezentat o ameliorare a stării de sănătate, patru dintre ei au prezentat îmbunătățiri ai parametrilor respiratori și trei dintre pacienți sunt în prezent în stadii avansate de renunțare la aparatele de oxigen. Doar un pacient a prezentat o deteriorare a stării respiratorii.

Rezultatele inițiale ale tratamentului au demonstrat îmbunătățiri ale sistemului imunitar al pacienților, ceea ce a contribuit la reducerea simptomelor fatale ale pneumoniei și a inflamației generale a țesutului pulmonar ca urmare a infecției cu COVID-19.

Aceste rezultate timpurii sunt promițătoare și sugerează că terapia cu celule stem din placentă poate fi o terapie eficientă pentru unele dintre cele mai grave forme de boală provocate de coronavirus.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În prezent se află în curs de desfășurare numeroase alte cercetări și studii clinice care investighează utilizarea celulelor stem din cordonul ombilical și placentă pentru a combate COVID-19. 

Voteaza Celule stem mezenchimale din placentă – Rezultate remarcabile în terapia împotriva virusului SARS-CoV-2: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile