Sfaturi gravide

Endometrioza, una dintre principalele cauze de infertilitate feminină

Ajutor! Încerc de multă vreme să rămân însărcinată și nu reușesc! Ce să fac? Acest strigăt de ajutor ascunde o problemă foarte delicată, în care din păcate multe femei se regăsesc: infertilitatea. Endometrioza este una dintre cauzele principale de infertilitate feminină, studiile de specialitate arătând că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecțiune. Endometrioza poate provoca durere, uneori severă, mai ales în timpul menstruației.

 

Ce este endometrioza și care sunt simptomele?

 

Endometrioza este o afecțiune care se manifestă prin creșterea în afara uterului a țesutului (denumit endometru) care căptușește uterul pe interior și care sângerează la fiecare menstruație. Cel mai frecvent, endometrioza implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. 

 

Rareori, țesutul endometrial se poate răspândi către organele din zona pelvină și poate apărea pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, a ureterelor și a vezicii urinare. Foarte rar, acest țesut endometrial se dezvoltă la nivelul pleurei (membrana care acoperă plămânii) sau al pericardului (membrana care învelește inima).

 

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, care apare în general în perioada menstruației. Diferența dintre durerile obișnuite în perioadele menstruale și durerile pe care le resimt femeile cu endometrioză este dată de intensitate, femeile cu endometrioză acuzând dureri puternice. Motivul este acela că țesutul endometrial ectopic răspunde la aceiași hormoni ca și endometrul uterin normal și prin urmare poate sângera la menstruație.

În afară de durerile foarte puternice din perioada menstruației, femeile care suferă de endometrioză acuză și:

 

  • Disconfort și chiar dureri în timpul actului sexual. 
  • Dureri în timpul urinării, care apar cel mai des în timpul menstruației.
  • Sângerare excesivă în perioada menstruației – unele menstruații pot fi mai abundente, iar sângerările pot apărea chiar și între perioade ( intermenstruală).
  • Infertilitate. Una dintre cauzele cele mai comune ale infertilității feminine este endometrioza. 

 

Cauzele endometriozei și condițiile care favorizează apariția bolii 

 

Celulele care alcătuiesc endometrul în mod normal sunt eliminate la fiecare menstruație nou apărută. Însă, în cazul celulelor endometriale aflate în afara uterului acestea rămân în același loc și cu fiecare menstruație nou apărută sângerează și tind să crească. De obicei, aceste celule tind să se vindece până la următoarea menstruație când redevin active, însă încep să formeze leziuni și aderențe în cavitatea pelvină. 

Deși cauzele exacte ale endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, există condiții care ar putea favoriza aparitia acestei afecțiuni:

  • Menstruația retrogradă.  Acest lucru înseamnă că sângele care conține celule endometriale nu iese din corp, ci se întoarce în tuburile uterine și ajunge în cavitatea pelvină. Aceste celule se lipesc de pereții pelvini și pe organele din zona respectivă, unde încep să se dezvolte. În perioadele menstruale, aceste celule se sparg și elimină sânge.
  • Celulele embrionare. Unii hormoni, cum ar fi estrogenul, pot transforma celulele embrionare în celule endometriale, în perioada pubertății.
  • Intervențiile chirurgicale. În urma unei intervenții chirurgicale, cum ar fi histerectomia, celulele endometriale se pot atașa la incizia respectivă.
  • Transportul celulelor endometriale.  Acest lucru se produce prin intermediul vaselor de sânge în diferite părți ale corpului. 
  • Sistemul imunitar scăzut sau cu unele tulburări, precum celulelele de la nivelul peritoneului.  În aceste situații, organismul se află în imposibilitatea de a recunoaște și de a distruge țesuturile endometriale, care pot crește în exteriorul uterului. De asemenea, specialiștii sunt de părere că hormonii sau nivelul scăzut al imunității pot duce la formarea celulelor la nivelul peritoneului. Acestea se aliniază în partea interioară a abdomenului și formează celulele endometriale.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Riscuri și complicații asociate endometriozei

 

Infertilitatea este considerată principala complicație asociată endometriozei. Procesul de apariție a sarcinii este unul complex, iar în cazul endometriozei, aceasta nu permite ovulului să ajungă în uter. 

 

Endometrioza începe să se dezvolte, de obicei, la mulți ani după declanșarea menstruației. Simptomele acesteia se pot ameliora odată cu apariția unei sarcini și poate chiar dispărea odată cu instalarea menopauzei. Dar, există anumite riscuri de apariție a endometriozei, printre care:

  • Infertilitate;
  • Apariția menstruației la o vârstă fragedă;
  • Instalarea menopauzei la o vârstă înaintată;
  • Perioade menstruale scurte, mai mici de 27 de zile;
  • Perioade menstruale dureroase, care durează până la 7 zile sau mai mult;
  • Niveluri ridicate de estrogen în organism;
  • Indicele masei corporale scăzut;
  • Diverse afecțiuni la nivelul sistemului reproducător.

 

Tratamentul endometriozei

 

Tratamentul endometriozei constă în administrarea de medicamente antiinflamatorii, medicamente care să suprime funcția ovariana și creșterea tesutului endometrial, intervenția chirurgicală pentru excizia implantelor endometriale și, în cazul unor forme severe de boală, dacă nu se are în vedere obținerea unei sarcini, se poate efectua histerectomia și anexectomia.

După administrarea tratamentului cu medicamente, s-a observat că rata fertilității variază între 40-60 %. După tratamentul chirurgical, rata fertilității este de 40-70%. Histerectomia se recomandă pacientelor cu dureri pelvine foarte mari și care au copii și nu își mai doresc. După extirparea uterului și a ambelor ovare, se poate începe administrarea postoperatorie de estrogen sau, dacă rămâne o cantitate semnificativă de țesut endometrian, aceasta administrare poate fi întârziată timp de 4-6 luni. În timpul acestui interval poate fi necesară administrarea de medicație supresivă.

 

Cauzele infertilității feminine sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar legate şi de modificări negative ale stilului de viaţă, precum instalarea stresului cronic sau a sedentarismul.  Însă, nu exclude endometrioza dacă nu reușești să rămâi însărcinată și discută cu medicul tău ginecolog ce măsuri de tratament ar trebui urmate, astfel încât să poți deveni cât mai curând mamă. 

 

Cu această ocazie vrem să-ți reamintim că dacă îți dorești să devii mamă, ideal ar fi să îți planifici o evaluare medicală înainte concepere. În cadrul acestei consultații, se va efectua un control ginecologic, însoțit de analizele specifice (examen Babeș – Papanicolau și de secreție vaginală) și de cele generale (sânge și urină). De asemenea, medicul te va consilia în privința adoptării unui mod de viață sănătos (renunțarea la fumat și la alcool), administrarea de vitamine (acid folic – administrat corect, cu 3 luni înainte de sarcină) pentru a aduce pe lume un copil sănătos.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De asemenea, nu uita de recoltarea celulelor stem la naștere, de care ne vom ocupa noi. Tu ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022