Tratamente Celule Stem

Recoltare celule stem la nașterea bebelușului: 5 lucruri bine de știut 

Majoritatea oamenilor nu visează să cumpere o mașină sau o casă fără să fie însoțite și de o asigurare, pentru că nu se știe niciodată ce rău se poate întâmpla. Dar, când vine vorba de viața propriului copil care tocmai a venit pe lume, tu îți iei aceeași măsură de siguranță? 

Din fericire, lucrurile au început să se schimbe, iar cei mai mulți părinți au ajuns să înțeleagă că prevenția este șansa la sănătate în viitor. Evoluția în orice domeniu, ca și în medicină, este realitatea zilelor noastre, iar recoltarea de celule stem din cordonul ombilical al nou-născutului înseamnă o șansă în plus pentru copilul bolnav.

Sângele din cordonul ombilical al bebelușului conține celule stem din sânge și are un potențial enorm în tratarea cancerelor de sânge și în medicina regenerativă. Cordonul ombilical conține milioane de celule stem. În ultimul trimestru de sarcină, celulele stem încep să migreze, fiind transportate din fluxul sanguin în măduva osoasă. Motivul pentru care în sânge sunt multe celule stem viabile se datorează tocmai acestei migrații celulare. Comparativ cu celulele stem din măduva osoasă sau din sangele periferic, celulele stem recoltate la naștere (hematopoetice sau mezenchimale) nu au suferit modificații genetice sau de mediu și mai ales sunt celule tinere, având vârsta pacientului de la care au fost recoltate.

Transplantul cu celule stem recoltate din sângele ombilical sau placentar la nașterea copilului reprezintă un tratament cu propriile celule ale pacientului. Există aspecte pe care orice părinte este bine să le cunoască înainte de a semna contractul de prelevare cu o bancă de celule stem.

Iată 5 lucruri bine de știut înainte de recoltare celule stem la nașterea bebelușului:

1. Gravida trebuie să-și anunțe din timp medicul că dorește prelevarea de celule stem

Primul pas pe care orice gravidă trebuie să-l facă în momentul în care a decis că dorește prelevarea de celule stem la naștere este înștiințarea medicului obstetrician cu care va naște. Medicul sau o persoană din personalul medical care asistă nașterea trebuie să știe cum să utilizeze corect kitul de recoltare. Părinții primesc acest kit de recoltare celule stem după semnarea contractului, kit sigilat pe care părintele nu trebuie să-l desfacă. Acesta va fi luat în momentul în care gravida merge la spital să nască, alături de bagajul de maternitate. Odată ajunsă la spital va anunța medicul cu care va naște că dorește prelevare de sânge placentar și îi va înmâna kitul sigilat. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

2. Frații au o șansă de 25% de a fi compatibili

Dacă ai o sarcină gemelară și te-ai decis să recoltezi celule stem la nașterea bebelușilor, te gândești probabil să optezi pentru un singur kit de prelevare. Sau poate că ai optat prima dată pentru recoltare celule stem și vrei ca la a doua sarcină să nu mai alegi, bazându-te pe celulele de sânge ale fratelui recoltate anterior. Ține cont însă că transplantul de celule stem are succes atunci când markerii de compatibilitate ale donatorului se potrivesc cu cele ale bolnavului.

Din punct de vedere statistic, frații au o șansă de 25% ca aceste caracteristici ale unuia să se potrivească și celuilalt. În cazul gemenilor identici se întâlnește aceeași configurație HLA, prin urmare, organismul bolnavului va accepta transplantul de la un geamăn identic, însă numărul cazurilor de gemeni identici este foarte mic.

3. Aproximativ 5% dintre recoltări sunt ratate

Aproximativ 4-5% dintre recoltări sunt ratate, în sensul că fie nu se poate recolta sânge din diverse motive (în cazul unei hemoragii, a unei complicații majore, medicul obstetrician abandonează prelevarea de sânge placentar), fie sângele placentar este contaminat și atunci este neutilizabil. Sângele este dezinfectat prin proceduri chimice, cu o rată de succes de 96-98%.

4. Cantitatea de celule stem influențează tratamentul

Până la descoperirea celulelor stem din sânge, singurele transplanturi care puteau trata afecțiuni precum leucemia au fost transplanturile de măduvă osoasă, care prezintă un risc mai mare de infecții transmise sau de a respinge transplantul, de sistemul imunitar. Celulele stem oferă o alternativă mai puțin riscantă, însă doar pentru copii. 

Pentru reconstrucția măduvei osoase după o chimioterapie cu doze mari, de exemplu, numărul total de celule nucleate este un aspect important pentru succesul tratamentului. Nu există suficiente celule în sângele din cordonul ombilical pentru transplantul la adult și sunt suficiente doar pentru un singur transplant. Dar, ține cont că nu pentru toate tratamentele este nevoie de o doză atât de mare de celule stem cum este nevoie pentru reconstruirea măduvei osoase.

5. Celulele stem îmbătrânesc odată cu noi

În corpul uman există celule stem adulte, dar care nu au potențialul pe care îl au celulele stem tinere recoltate din cordonul ombilical sau din placentă. Eficiența cea mai mare o au întotdeauna celulele stem tinere. La fel ca în cazul unui os rupt sau a unei răni mai grave, afecțiunea se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sângele periferic.  Sângele din cordonul ombilical este protejat de către mamă pe perioada sarcinii, astfel încât sistemul imunitar care vine la pachet cu aceste celule nu a avut de luptat cu nicio boală, fiind “curat”.

Mii de transplanturi cu celule stem au tratat bolile de sânge grave, boli ale sistemului imunitar și metabolice de la sfârșitul anilor 1980 și până în prezent. Bankingul de sânge placentar este un serviciu medical de prevenție și trebuie înțeles ca atare, în special de către părinții care au în familie antecedente de boli maligne așa cum este cancerul.

Asigură-i un viitor sănătos copilului tău și optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem, Banca Numărul 1 în Marea Britanie, oferindu-i cel mai frumos dar: viața însăși!

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022