Majoritatea oamenilor nu visează să cumpere o mașină sau o casă fără să fie însoțite și de o asigurare, pentru că nu se știe niciodată ce rău se poate întâmpla. Dar, când vine vorba de viața propriului copil care tocmai a venit pe lume, tu îți iei aceeași măsură de siguranță? 

Din fericire, lucrurile au început să se schimbe, iar cei mai mulți părinți au ajuns să înțeleagă că prevenția este șansa la sănătate în viitor. Evoluția în orice domeniu, ca și în medicină, este realitatea zilelor noastre, iar recoltarea de celule stem din cordonul ombilical al nou-născutului înseamnă o șansă în plus pentru copilul bolnav.

Sângele din cordonul ombilical al bebelușului conține celule stem din sânge și are un potențial enorm în tratarea cancerelor de sânge și în medicina regenerativă. Cordonul ombilical conține milioane de celule stem. În ultimul trimestru de sarcină, celulele stem încep să migreze, fiind transportate din fluxul sanguin în măduva osoasă. Motivul pentru care în sânge sunt multe celule stem viabile se datorează tocmai acestei migrații celulare. Comparativ cu celulele stem din măduva osoasă sau din sangele periferic, celulele stem recoltate la naștere (hematopoetice sau mezenchimale) nu au suferit modificații genetice sau de mediu și mai ales sunt celule tinere, având vârsta pacientului de la care au fost recoltate.

Transplantul cu celule stem recoltate din sângele ombilical sau placentar la nașterea copilului reprezintă un tratament cu propriile celule ale pacientului. Există aspecte pe care orice părinte este bine să le cunoască înainte de a semna contractul de prelevare cu o bancă de celule stem.

Iată 5 lucruri bine de știut înainte de recoltare celule stem la nașterea bebelușului:

1. Gravida trebuie să-și anunțe din timp medicul că dorește prelevarea de celule stem

Primul pas pe care orice gravidă trebuie să-l facă în momentul în care a decis că dorește prelevarea de celule stem la naștere este înștiințarea medicului obstetrician cu care va naște. Medicul sau o persoană din personalul medical care asistă nașterea trebuie să știe cum să utilizeze corect kitul de recoltare. Părinții primesc acest kit de recoltare celule stem după semnarea contractului, kit sigilat pe care părintele nu trebuie să-l desfacă. Acesta va fi luat în momentul în care gravida merge la spital să nască, alături de bagajul de maternitate. Odată ajunsă la spital va anunța medicul cu care va naște că dorește prelevare de sânge placentar și îi va înmâna kitul sigilat. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

2. Frații au o șansă de 25% de a fi compatibili

Dacă ai o sarcină gemelară și te-ai decis să recoltezi celule stem la nașterea bebelușilor, te gândești probabil să optezi pentru un singur kit de prelevare. Sau poate că ai optat prima dată pentru recoltare celule stem și vrei ca la a doua sarcină să nu mai alegi, bazându-te pe celulele de sânge ale fratelui recoltate anterior. Ține cont însă că transplantul de celule stem are succes atunci când markerii de compatibilitate ale donatorului se potrivesc cu cele ale bolnavului.

Din punct de vedere statistic, frații au o șansă de 25% ca aceste caracteristici ale unuia să se potrivească și celuilalt. În cazul gemenilor identici se întâlnește aceeași configurație HLA, prin urmare, organismul bolnavului va accepta transplantul de la un geamăn identic, însă numărul cazurilor de gemeni identici este foarte mic.

3. Aproximativ 5% dintre recoltări sunt ratate

Aproximativ 4-5% dintre recoltări sunt ratate, în sensul că fie nu se poate recolta sânge din diverse motive (în cazul unei hemoragii, a unei complicații majore, medicul obstetrician abandonează prelevarea de sânge placentar), fie sângele placentar este contaminat și atunci este neutilizabil. Sângele este dezinfectat prin proceduri chimice, cu o rată de succes de 96-98%.

4. Cantitatea de celule stem influențează tratamentul

Până la descoperirea celulelor stem din sânge, singurele transplanturi care puteau trata afecțiuni precum leucemia au fost transplanturile de măduvă osoasă, care prezintă un risc mai mare de infecții transmise sau de a respinge transplantul, de sistemul imunitar. Celulele stem oferă o alternativă mai puțin riscantă, însă doar pentru copii. 

Pentru reconstrucția măduvei osoase după o chimioterapie cu doze mari, de exemplu, numărul total de celule nucleate este un aspect important pentru succesul tratamentului. Nu există suficiente celule în sângele din cordonul ombilical pentru transplantul la adult și sunt suficiente doar pentru un singur transplant. Dar, ține cont că nu pentru toate tratamentele este nevoie de o doză atât de mare de celule stem cum este nevoie pentru reconstruirea măduvei osoase.

5. Celulele stem îmbătrânesc odată cu noi

În corpul uman există celule stem adulte, dar care nu au potențialul pe care îl au celulele stem tinere recoltate din cordonul ombilical sau din placentă. Eficiența cea mai mare o au întotdeauna celulele stem tinere. La fel ca în cazul unui os rupt sau a unei răni mai grave, afecțiunea se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sângele periferic.  Sângele din cordonul ombilical este protejat de către mamă pe perioada sarcinii, astfel încât sistemul imunitar care vine la pachet cu aceste celule nu a avut de luptat cu nicio boală, fiind “curat”.

Mii de transplanturi cu celule stem au tratat bolile de sânge grave, boli ale sistemului imunitar și metabolice de la sfârșitul anilor 1980 și până în prezent. Bankingul de sânge placentar este un serviciu medical de prevenție și trebuie înțeles ca atare, în special de către părinții care au în familie antecedente de boli maligne așa cum este cancerul.

Asigură-i un viitor sănătos copilului tău și optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem, Banca Numărul 1 în Marea Britanie, oferindu-i cel mai frumos dar: viața însăși!

 Voteaza Recoltare celule stem la nașterea bebelușului: 5 lucruri bine de știut : 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile