Renunțăm la cafea și alcool în timpul sarcinii ?

Poate părea o întrebare ironică, la prima vedere, însă cu toții știm că în momentul în care afli că ești însărcinată lista cu obiceiuri și plăceri ale vieții începe să capete altă formă. Cafeaua de dimineată, acel moment magic care îți face ziua frumoasă, este, în principiu, interzisă în perioada sarcinii. Este adevărat că plusul de energie pe care îl obti cu ajutorul cofeinei contrazice regulile unei alimentatiii specifice sarcinii, dar noi suntem de părere că totul ține de moderație.

Așadar, a fi însărcinată nu înseamnă renunțare totală la cafea.  Înainte să îți torni ușurată o ceașca din licoarea neagră este bine să știi că pe timpul sarcinii doza zilnică de cofeină nu trebuie să depășească 200 de mg. Asta înseamnă că poți să te bucuri liniștită de două cești de ceai verde sau cafea instant sau o cană de cafea la filtru în fiecare zi. Atenție însă, depășirea dozei recomandate de cafeină în timpul sarcinii poate să crească riscului de avort, la fel cum poate avea impact asupra greutății bebelușului la naștere.

Ce se întâmplă după ce am născut?  Sfatul medicilor este să păstrăm doza de moderație, mai ales dacă alăptam.  Dacă mama care alăptează consumă mai mult de 2 -3 căni de cafea pe zi, sau depășește doza recomandată de 200 mg de cofeină,  bebelușul poate deveni irascibil, agitat și poate avea probleme cu somnul.

Cantitatea de cofeină incluce atât băuturile specifice ( cafea, ceai verde, sau negru) cât și băuturile carbogazoase pe bază de cofeină,  băuturile energizante și nu în ultimul rând ciocolata.  Tinând cont de toate acestea,  este bine să îți calculezi cu atenție cantitatea de cofeină pe care o consumi în fiecare zi.

Atunci când vine vorba de alcool părerile sunt pro și contra. În principiu, medicii sunt împotriva consumului  de alcool mai ales în primul trimestru de sarcină. Însă, dacă pofta pentru un pahar de vin este mare, specialiștii recomandă ca doza să nu depășească  20 mg de de alcool  pur  adică echivalentul a : o bere de 330 ml,  un pahar de vin de 100 ml sau o băutură spirtoasă de 50 ml, și nu mai mult des de două ori pe săptămână.  Consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul de avort spotan și poate duce la o naștere prematură.   

După naștere,  unii specialiști sunt de părere că alcoolul poate fi introdus în alimentație, în anumite condiții. Consumul de alcool să se facă după alăptare și niciodată pe stomacul gol.  Un alt aspect de care trebuie să țineți cont e ca alăptarea să aibă loc  la aproximativ 3 ore după ce ați consumat alcool. Dacă cantitatea de alcool consumată este mai mare , atunci trebuie să se mărească și intervalul de timp până la alăptare.   În cazul în care nu sunteți sigure de cantitatea de alcool pe care urmează să o beți și vreți  că bebelușul să nu fie hrănit cu lapte contaminat, puteți să faceți o rezervă din laptele matern, prin mulgere, pe care să i-o dați celui mic fără griji.   

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022