Săptămâna 23 de sarcină

În săptămâna 23 de sarcină sau după 21 de săptămâni de la concepţie, apar mişcările rapide ale ochilor. La nivelul limbii se dezvoltă papilele gustative şi auzul este funcţional, copilul putând auzi o versiune distrorsionata a vocii tale, bătăilor inimii tale şi a zgomotelor pe care le fac intestinele. Când copilul se va naşte, probabil că nu-l vor deranja zgomotele puternice, cum ar fi lătratul unui câine sau zgomotul pe care îl face aspiratorul. Astfel, în următoarele luni, atât tu cât şi el aţi putea asculta şi v-aţi putea relaxa pe muzica de Mozart sau Chopin! Sau pur şi simplu poţi da drumul la radio şi te poţi legăna pe suntele muzicii – având un sens al mişcării bine dezvoltat acum, copilul poate simţi că dansezi.

A crescut nivelul de grăsime în corpul copilaşului, dar acest lucru nu poate fi depistat la ultrasunete. Copilul încearcă tot felul de mişcări, dar acest lucru nu vă provoacă niciun fel de disconfort.

În programul lui zilnic de activităţi se înscriu jocurile cu înghiţitul lichidului amniotic (ceea ce nu e rău, dar îi provoacă sughiţ) şi cordonul ombilical. În această perioadă copilul cântăreşte aproximativ 450 g.

Din cauza activităţii crescute a copilului mămica începe să simtă dureri în uter. Acestea apar spontan, dar trec repede. Dacă veţi pune mâna în zona în care simţiţi durerea veţi simţi contracţii ciudate.

Săptămâna a 23-a face parte din luna a 5-a şi jumătate de sarcină, ceea ce înseamnă că se încheie trimestrul al doilea de sarcină. Ce schimbări se produc în organismul copilaşului în această perioadă?

Creierul lui se dezvoltă văzând cu ochii, în ultimele trei luni a existat o creştere de 10 ori, acum acesta câtăreşte 20-24 şi doar în următoarele două săptămâni acesta se va mai dezvolata încă de 5 ori pe atât. Iar pentru ca acesta să se dezvolte corect, creierul are nevoie de multă hrană cu oxigen. Faceţi plimbări lungi şi dese, fără a vă expune la soare, plimbările după ploaie sunt mană cerească, întrucât aerul este mult mai proaspăt şi curat. Evitaţi situaţiile de stres, pentru că acestea pot bloca circulaţia oxigenului către corect.

Organele sexuale ale copilului s-au diferenţiat, acum putem şti cu siguranţă dacă este vorba de fetiţă sau băieţel. Greutatea copilului poate ajunge până la 500 g, iar dimensiunea – până la 29 cm. Unii oameni de ştiinţă consideră că anume din această perioadă copilul începe să vadă primele vise. Există o mare posibilitate să fie aşa, pentru că este perioada în care copilul doarme mai întruna, dar se trezeşte des, aproape la fiecare 60 minute. Când copilaşul este prea activ, el poate fi liniştit cu mângâieri uşoare pe abdomen. Uneori este suficient să-i vorbiţi blând.

Din cauza creşterii burticii în această perioadă pot apărea mai insistente arsurile. Apa cu bicarbonat de sodiu s-ar putea să nu aibă niciun efect şi fiecare dintre mămici se tratează după cum simte de cuviinţă. Unele consumă ciocolată, altele beau lapte, latele ronţăie seminţe de floarea soarelui.

În săptămâna a 23-a uterul se află cu 4 cm peste ombilic.

Dacă lucrezi în prezent, ar trebui să finalizezi documentele pentru concediul de maternitate. Asigură-te că ai vorbit atât cu şeful tău, cât şi cu reprezentantul de la departamentul de Resurse Umane. Cere informaţii despre drepturile femeilor gravide la locul de muncă şi află în detalii despre cum se acordă concediul de maternitate şi ce se întâmplă dacă vei avea nevoie de repaus la pat, dacă vei naşte prematur sau vei avea alte complicaţii ale sarcinii care pot afecta abilitatea ta de a munci.

Multe femei se întreabă cât de mult ar trebui să continue să vină la serviciu pe măsură ce sarcina avansează. Unele femei nu vor mai lucra începând cu luna a şaptea sau a opta, în timp ce altele vor lucra până în ultima zi. Nu există un răspuns corect sau incorect, atâta timp cât consideri că poţi merge la muncă şi atâta timp cât nu există complicaţii care să necesite repaus la pat. În plus, decide care proiecte la care lucrezi deja vor fi finalizate înainte de a înceta muncă şi care sarcini sau atribuţii vor trebui predate altor colegi.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022