Săptămâna 29 de sarcină

Organismul copilaşului învaţă noi posibilităţi. Acesta îşi controlează tot mai eficient temperatura corpului, producând leucocite, trombocite în cantităţile necesare, reglează producţia de ţesut adipos. Sistemul urinar funcţionează foarte bine şi elimină câte 500 ml de urină pe zi. Copilul îşi schimbă poziţia şi loveşte acum nu numai cu pircioruşul, dar şi cu genunchiul sau cotul.

Creşte imunitatea copilaşului datorită nivelului de leucocite din sânge. Greutatea copilului a crescut până la 1250 gr.

Femeia începe să simtă o presiune puternică în abdomen. Toate organele interne sunt comprimate în acest moment datorită creşterii uterului. Respiraţia devine mai degrabă intermitentă şi superficială. De aceea este indicată recreerea şi ţinerea spatelui drept.

De ştiut:

– necesitatea de a urina apare tot mai frecvent.

– poate creşte adesea tensiune arterială şi repsiraţia devine mai greoaie.

– în săptămâna a 29-a  poate exista rsicul de avort spontan, pentru că atunci se manifestă incompatibilitatea imunitară a părinţilor.

– ar putea să apară sângerări vaginale, care sunt periculoase de aceea trebuie să vă adresaţi medicului în momentul apariţiei lor.

– din cauza schimbării centrului de greutate, femeile însărcinate pot deveni foarte neîndemânatice, de aceea aveţi grijă la felul în care mergeţi.

În săptămâna 29 de sarcină, tu eşti departe de a fi femeia graţioasă şi cu talie de viespe de acum câteva luni. De acum stăpâneşte-te în a cumpăra haine pentru tine, pentru că s-ar putea să te deprime toate rochiţele sexy şi mulate de pe rafturi. Dacă vrei să cumperi haine, stai numai la raionul pentru gravide sau cumpără hăinuţe pentru bebe.

Din păcate, de acum până la naştere vei fi umflată, te vei confrunta cu mâncărimi şi vergeturi, nu te vei mai putea apleca, şi vei scăpa toate lucrurile pe jos – oasele se înmoaie. Umflăturile extreme pot să fie un semn de preeclampsie, dacă te sperie, anunţa medicul. Dacă nu, culmea este că leacul pentru ele este să bei şi mai multă apă şi să renunţi la sare, sau măcar să reduci consumul ei. Stai cât mai mult cu picioarele ridicate şi odihneşte-te.

În săptămâna 29 de sarcină, cel mic măsoară puţin peste 38 cm şi a depăşit deja 1100 g. Acum, sistemul muscular începe să se dezvolte rapid, iar plămânii sunt şi ei pe drumul cel bun. Bebeluşul va lua în greutate, iar tu vei resimţi acest lucru în zona lombară şi în cea pelviană. În plus, aceasta este perioada în care sistemul nervos al copilului se dezovolta cel mai mult, formând miliarde de neuroni şi sinapse în fiecare zi.

Uterul tău a ajuns la 10 cm sub buric, te-ai îngrăşat aproape 12 kg şi nu prea mai ai cum să ascunzi sarcina, indiferent ce haine ai purta. Pentru cele dintre voi care încă nu s-au gândit deja la momentul naşterii, la dureri şi alte lucruri mai puţin plăcute, a venit momentul să o faceţi.

Încercaţi să aflaţi cât mai multe lucruri despre travaliu şi despre ce urmează să se întâmple în sala de naşteri. E posibil să experimentaţi arsuri stomacale în această săptămână, ca să nu mai vorbim de dialogul pe care o să îl stabileşti cu cel mic prin intermediul loviturilor în abdomen. Dacă ţi se pare că ceva din comportamentul lui nu este în regulă, adresează-te unui specialist de urgenţă.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022