5 lucruri despre gemeni pe care orice părinte ar trebui să le cunoască

Sarcina reprezintă o perioadă extrem de frumoasă din viața fiecărei femei. Surpriza este cu atât mai mare când în „scenă” apar gemenii. Legătura care se creează între gemeni, evoluția sarcinii și modul lor de formare au fost, dintotdeauna, subiecte fascinante de film, discuții sau teme de la care au pornit adevărate experimente științifice. Recoltarea de celule stem este extrem de importantă, atât în cazul sarcinilor simple, cât și în cazul sarcinilor gemelare. Celulele stem reprezintă o zonă extrem de importantă a medicinei actuale, datorită potențialului lor de regenerare și de reparare a țesuturilor afectate. În prezent, există peste 85 de boli ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem, de aceea recoltarea acestora la naștere ar trebui să fie o opțiune pentru viitorii părinți.

Iată 5 aspecte mai puțin cunoscute despre gemeni

1. Feții gemeni se joacă în uter de la 14 săptămâni

Scanerul 3 D oferă specialiștilor ocazia de o observa și de a studia în amănunt comportamentul feților, destul de devreme. Cercetările au arătat că feții încep să se joace în burta mamei de la 14 săptămâni, atingându-se reciproc prin pereții uterini, ca o formă de socializare.

2. Nu este obligatoriu ca gemenii să aibă același tată

Deși este destul de ciudat, acest fenomen poartă numele de superfecundare heteroparentală și are loc în momentul în care o femeie eliberează mai multe ovule, având relații cu doi bărbați, la un interval relativ scurt. Astfel, femeia poate să rămână gravidă cu gemeni care să vor avea tați diferiți.

3. Gemenii pot avea zile de naștere diferite

O femeie gravidă cu gemeni poate să îi nască în zile diferite. Aceste cazuri pot apărea când travaliul mamei începe aproape de miezul nopții, permițând unui făt să fie născut în acea seară și continuă mai multe ore, determinând-o pe gravidă să-l nască pe celălalt, a doua zi.

Din acest punct de vedere, cea mai mare distanță între zilele de naștere ale unor gemeni a fost de 85 de zile. Explicația este strâns legată de faptul că, în acest caz, unul dintre gemeni s-a născut mai devreme din cauza unor complicații apărute, iar celălalt a rămas în uter, unde s-a dezvoltat până la finalul celor 9 luni.

Recoltarea celulelor stem în cazul unei nașteri gemelare se desfășoară fără niciun fel de implicații sau riscuri, atât pentru mamă cât și pentru cei mici.

Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de stocare a celulelor stem la calitate germană, datorită asocierii dintre Baby Stem si Seracell – banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al recoltării lunare și eliberării totale.

4. Separarea gemenilor la naștere nu îi va determina să se dezvolte diferit

Separarea imediată după naștere nu va modifica în niciun fel modul de dezvoltare al gemenilor. Deși aceștia pot trăi în familii diferite, în orașe diferite și pot vorbi limbi diferite, studiile au arătat că, la maturitate, gemenii au trăsături asemănătoare în foarte multe privințe – inteligență, sănătate, personalitate, valori culturale, etc.

5. Gemenii identici se pot îmbolnăvi diferit

Gemenii pot avea un sistem imunitar diferit, acest lucru determinând ca unul să poată să sufere de o boală gravă, spre exemplu, în timp ce geamănul său să fie perfect sănătos. În 1983, doi frați gemeni au fost contaminați din greșeală cu HIV, în timpul unei transfuzii de sânge. La câteva zeci de ani distanță, unul este încă bolnav, în timp ce celălalt are un sistem imunitar aproape normal.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o decizie extrem de importantă atât pentru părinți, cât și pentru cei mici. Excepție nu face nici sarcina gemelară, în acest caz fiind nevoie de două kituri de recoltare, întrucât există două cordoane ombilicale diferite, care nu au același ADN.

Baby Stem este partenerul Seracell, în România. Datorită laboratoarelor extrem de bine echipate, a metodelor de prelucrare dar și a condițiilor de depozitare, Seracell dispune de două dintre cele mai importante acreditări din domeniul prelucrării și depozitării celulelor stem: GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE.

Baby Stem aduce în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și de prelucrare a probelor biologice, în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem.

 

 

 

 

 

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022