Ai amețeli în sarcină? Iată 5 soluții pe care să le încerci!

Simți că se învârte lumea cu tine? Nu te speria, este ceva normal în timpul sarcinii, date fiind schimbările hormonale care dilată și relaxează vasele de sânge. Acest lucru ajută la creșterea fluxului de sânge la copil, dar încetinește revenirea sângelui în vene pentru tine. Iar, pe măsură ce bebelușul tău crește, presiunea pe care o pune uterul pe vasele de sânge pot duce la stări de amețeală. Citește mai departe pentru a afla cum să ții sub control amețelile din timpul sarcinii.

Evită mișcările bruște

Unele femei gravide se confruntă cu amețeală ca urmare a hipotensiunii ortostatice (o scădere bruscă a tensiunii arteriale datorată schimbării poziției). Astfel, când te ridici brusc de pe scaun sau din pat, sângele nu are timp să ajungă la creierul tău în timp util, ceea ce inevitabil duce la stări de amețeală. Așa că, ia-o ușor când vrei să te ridici în picioare și dă-i timp corpului să se obișnuiască din nou cu mișcarea. Și, că tot suntem la capitolul mișcare, exercițiile fizice te pot ajuta să îți controlezi circulația sângelui, însă nu este bine să exagerezi, întrucât un antrenament intensiv poate cauza hiperventilație, adică o creștere rapidă a ritmului respirației care poate da o senzație de amețeală sau leșin.

Nu sta prea mult în picioare

Alte momente în care ai putea să simți stări de amețeală sau chiar leșin sunt perioadele lungi de stat în picioare la cozi, de exemplu, sau în mijloacele de transport. Dacă totuși trebuie să stai, mișcă-ți picioarele pentru a ajuta la creșterea circulației sângelui. În cel mai rău caz, dacă starea de amețeală devine mai puternică, încearcă să stai jos undeva și pune-ți capul între genunchi (dacă burtica ta mai permite asta) și respiră adânc. Sau, dacă nu ai unde să te așezi, pune-te pe un genunchi, ca și cum ai lega un șiret la pantofi și apleacă-te cu capul în jos până trece starea de amețeală.

Nu te întinde pe spate

Odată ce ajungi la cel de-al doilea trimestru, evită pe cât posibil să te întinzi pe spate. În cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, uterul în creștere poate încetini circulația în picioare prin comprimarea venei mari (vena cavă inferioară), care care transportă sânge înapoi în inimă din regiunea inferioară a corpului.

Evită căldura

Spațiile aglomerate și temperaturile ridicate pot să provoace stări de amețeală sau leșin. Arterele se dilată la căldură, iar presiunea sângelui scade. Este recomandat să nus tai prea mult în camere supraîncălzite și să nu te speli cu apă fierbinte. De asemenea, încearcă să porți mai multe straturi de haine pe care le poți da jos treptat când simți că îți este foarte cald.

Gustări mici și dese

Nivelul scăzut de zahăr în sânge poate fi una dintre cauzele amețelii în timpul sarcinii. Astfel, asigură-te că ai mereu la tine gustări sănătoase precum fructe sau produse ce conțin cereale integrale. Consumă porții mici și dese ca să menții un nivel echilibrat de zahăr în sânge și bea multă apă, întrucât amețeala poate fi și din cauza deshidratării.

Femeile însărcinate încep să simtă stări de amețeală sau chiar leșin în prima parte a sarcinii, iar în multe cazuri, aceste stări încep încă din săptămâna a 12-a. Iar graviduțele pot să aibă parte de amețeală până la finalul sarcinii.
În cazul în care stările de amețeală sunt însoțite de sângerări vaginale și/ sau dureri abdominale, sună-ți imediat medicul! Un alt semn de alarmă poate fi și în cazul amețelilor persistente, însoțite de vedere încețoșată, dureri de cap, sau palpitații, care pot fi simptome ale anemiei severe sau ale unei alte afecțiuni care ar putea afecta sarcina.

Baby Stem lucrează îndeaproape cu prima bancă de celule stem din Germania, Seracell, fiind partener exclusiv al acesteia în România. Seracell este recunoscută pentru serviciile prelucrare și stocare a probelor biologice de înaltă calitate obținând cea mai importantă acreditare europeană din partea Good Manufacturing Practice. Peste o sută de pacienți apelează anual la serviciile Seracell, care are în portofoliu peste 1000 de tratamente cu celule stem. Vizitați site-ul www.babystem.ro pentru detalii.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022