Ai amețeli în sarcină? Iată 5 soluții pe care să le încerci!

Simți că se învârte lumea cu tine? Nu te speria, este ceva normal în timpul sarcinii, date fiind schimbările hormonale care dilată și relaxează vasele de sânge. Acest lucru ajută la creșterea fluxului de sânge la copil, dar încetinește revenirea sângelui în vene pentru tine. Iar, pe măsură ce bebelușul tău crește, presiunea pe care o pune uterul pe vasele de sânge pot duce la stări de amețeală. Citește mai departe pentru a afla cum să ții sub control amețelile din timpul sarcinii.

Evită mișcările bruște

Unele femei gravide se confruntă cu amețeală ca urmare a hipotensiunii ortostatice (o scădere bruscă a tensiunii arteriale datorată schimbării poziției). Astfel, când te ridici brusc de pe scaun sau din pat, sângele nu are timp să ajungă la creierul tău în timp util, ceea ce inevitabil duce la stări de amețeală. Așa că, ia-o ușor când vrei să te ridici în picioare și dă-i timp corpului să se obișnuiască din nou cu mișcarea. Și, că tot suntem la capitolul mișcare, exercițiile fizice te pot ajuta să îți controlezi circulația sângelui, însă nu este bine să exagerezi, întrucât un antrenament intensiv poate cauza hiperventilație, adică o creștere rapidă a ritmului respirației care poate da o senzație de amețeală sau leșin.

Nu sta prea mult în picioare

Alte momente în care ai putea să simți stări de amețeală sau chiar leșin sunt perioadele lungi de stat în picioare la cozi, de exemplu, sau în mijloacele de transport. Dacă totuși trebuie să stai, mișcă-ți picioarele pentru a ajuta la creșterea circulației sângelui. În cel mai rău caz, dacă starea de amețeală devine mai puternică, încearcă să stai jos undeva și pune-ți capul între genunchi (dacă burtica ta mai permite asta) și respiră adânc. Sau, dacă nu ai unde să te așezi, pune-te pe un genunchi, ca și cum ai lega un șiret la pantofi și apleacă-te cu capul în jos până trece starea de amețeală.

Nu te întinde pe spate

Odată ce ajungi la cel de-al doilea trimestru, evită pe cât posibil să te întinzi pe spate. În cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, uterul în creștere poate încetini circulația în picioare prin comprimarea venei mari (vena cavă inferioară), care care transportă sânge înapoi în inimă din regiunea inferioară a corpului.

Evită căldura

Spațiile aglomerate și temperaturile ridicate pot să provoace stări de amețeală sau leșin. Arterele se dilată la căldură, iar presiunea sângelui scade. Este recomandat să nus tai prea mult în camere supraîncălzite și să nu te speli cu apă fierbinte. De asemenea, încearcă să porți mai multe straturi de haine pe care le poți da jos treptat când simți că îți este foarte cald.

Gustări mici și dese

Nivelul scăzut de zahăr în sânge poate fi una dintre cauzele amețelii în timpul sarcinii. Astfel, asigură-te că ai mereu la tine gustări sănătoase precum fructe sau produse ce conțin cereale integrale. Consumă porții mici și dese ca să menții un nivel echilibrat de zahăr în sânge și bea multă apă, întrucât amețeala poate fi și din cauza deshidratării.

Ameteli in Timpul SarciniiFemeile însărcinate încep să simtă stări de amețeală sau chiar leșin în prima parte a sarcinii, iar în multe cazuri, aceste stări încep încă din săptămâna a 12-a. Iar graviduțele pot să aibă parte de amețeală până la finalul sarcinii.
În cazul în care stările de amețeală sunt însoțite de sângerări vaginale și/ sau dureri abdominale, sună-ți imediat medicul! Un alt semn de alarmă poate fi și în cazul amețelilor persistente, însoțite de vedere încețoșată, dureri de cap, sau palpitații, care pot fi simptome ale anemiei severe sau ale unei alte afecțiuni care ar putea afecta sarcina.

Baby Stem lucrează îndeaproape cu prima bancă de celule stem din Germania, Seracell, fiind partener exclusiv al acesteia în România. Seracell este recunoscută pentru serviciile prelucrare și stocare a probelor biologice de înaltă calitate obținând cea mai importantă acreditare europeană din partea Good Manufacturing Practice. Peste o sută de pacienți apelează anual la serviciile Seracell, care are în portofoliu peste 1000 de tratamente cu celule stem. Vizitați site-ul www.babystem.ro pentru detalii.

Nota pentru Ai amețeli în sarcină? Iată 5 soluții pe care să le încerci!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile