Tratamente Celule Stem

Baby Stem Cells News: Întinerirea celulelor stem ale creierului – viitorul tratamentelor pentru Scleroza Multiplă

Scleroza multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă boală neurologică a adultului tânăr. Poate debuta în jurul vârstei de 20 de ani și este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Scleroza multiplă este caracterizată prin episoade de inflamație și demielinizare care au la bază mecanisme autoimune. Există din păcate cazuri, mai rare ce-i drept, când poate apărea și la copiii mici. 

Copiii cu scleroză multiplă reprezintă aproximativ 10% din toate cazurile de scleroză. Scleroza multiplă la copii este similară cu scleroza multiplă la un adult, iar simptomele sunt similare. Dar, se știe că boala variază de la persoană la persoană, astfel încât nu există un set standard al simptomelor. Cu toate acestea, simptomele comune includ amorțeala sau furnicături în diverse părți ale corpului, sezanție de slăbiciune, dificultăți în mersul pe jos, amețeală, oboseală, încețoșare vizuală sau vedere dublă.

Celulele stem întinerite, cheia tratamentului pentru Scleroza Multiplă

 

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au găsit o modalitate de a întineri celulele stem din creier la șoarecii de laborator. Descoperirea ar putea duce la îmbunătățirea tratamentelor pentru bolile legate de îmbătrânire, care degradează creierul și sistemul nervos. Cercetarea se referă la celulele progenitoare ale oligodendrocitelor (OPC), care sunt un tip de celule stem sau celule imature. Oligodendrocitele sunt celule de suport ale sistemului nervos, situate în jurul celulelor nervoase şi de-a lungul vaselor de sânge. OPC-urile sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a creierului și a restului sistemului nervos central.

Celulelele progenitoare ale oligodendrocitelor se maturizează sau se diferențiază în oligodendrocite, care sunt celulele care produc teaca de mielină care înconjoară fibrele nervoase și păstrează semnalele electrice pe care le transportă. Distrugerea mielinei este o caracteristică distinctivă a sclerozei multiple, iar modificările legate de îmbătrânirea celulelor progenitoare contribuie la proces. Îmbătrânirea poate reduce și funcția acestor celule la persoanele sănătoase.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cercetătorii au descoperit că atunci când au transplantat OPC-uri de la șobolani mai tineri în creierul șobolanilor mai în vârstă, OPC-urile în vârstă au început să funcționeze ca OPC-uri tinere. Echipa a stabilit în cele din urmă că pierderea funcției în OPC-uri a fost rezultatul a ceva care se întâmplă în mediul celulelor stem. Mediul în care se dezvoltă celulele progenitoare ale oligodendrocitelor se rigidizează odată cu înaintarea în vârstă, această schimbare mecanică fiind suficientă pentru a provoca pierderea anumitor funcții ale creierului.  Se pare că mediul celulelor stem reflectă schimbările legate de îmbătrânire în „semnalele chimice și mecanice” pe care le transmite OPC-urilor care locuiesc în el.

De aceea, odată ce aceste celule stem transplantate au simțit că se află într-un mediu mai tânăr au început să se comporte ca OPC-uri viguroase și tinere. Pentru a explora în detaliu ce se întâmplă, echipa de cercetători a efectuat câteva experimente de laborator cu celule stem pentru a imita fermitatea creierului tânăr. OPC-urile îmbătrânite au fost întinerite molecular și funcțional ca urmare a faptului că s-au aflat într-o „zonă întinerită”.

S-a observat și efectul vicevers, adică plasarea OPC-urilor tinere pe structuri îmbătrânite fapt ce le-a determinat să se comporte asemeni celulelor îmbătrânite. ”Am fost fascinați să observăm cum celulele au devenit disfuncționale și și-au pierdut capacitatea de a se regenera, mai mult decât atât au început să funcționeze ca celulele îmbătrânite.” a declarat Dr. Chalut, din cadrul Centrului de Cercetare a Celulelor Stem (Centre for Stem Cell Research), Universitatea Cambridge.

Această constatare deschide o nouă cale în tratamentul bolilor legate de pierderea funcțiilor sistemului nervos, așa cum este scleroza multiplă.

Celule stem ombilicale, transformate în celule de suport ale sistemului nervos

 

În urmă cu câțiva ani, o echipă de cercetători condusă de bioinginerul James Hickman, de la University of Central Florida,  reușiseră în premieră convertirea celulelor stem prelevate din cordonul ombilical în celule de suport ale sistemului nervos (oligodendrocite). Această descoperire precursoare va conduce la revoluţionarea tratamentului leziunilor spinale sau al sclerozelor multiple, precum şi al altor boli ale sistemului nervos.

Dr. Hedvika Davis, membru al echipei prof. Hickman, a găsit în oligodendrocite elemente care se leagă cu norepinefrina (un hormon adrenergic şi neurotransmiţător al sistemului nervos). Astfel, în cadrul testelor preliminare, cercetătoarea a observat că acest hormon, împreună cu alţi promotori ai creşterii celulelor stem, a provocat transformarea sau diferenţierea celulelor stem ombilicale în oligodendrocite.

Descoperirea a reprezentat primul pas în dezvoltarea de tratamente medicale pentru vindecarea unor leziuni spinale, oligodendrocitele producând mielină, care are rolul de a izola electric axonii neuronilor. 

Afecţiuni precum scleroza multiplă sau neuropatia diabetică sunt cauzate de pierderile de mielină. Astfel, injectarea de oligodendrocite sănătoase ar ajuta la îmbunătăţirea condiţiei bolnavilor afectaţi de astfel de boli severe.

Aceste descoperiri importante pentru medicina regenerativă  sunt capabile să contribuie la noi descoperiri în tratamentul bolilor neurologice. Astfel, celulele stem sunt un candidat promițător pentru tratamentul bolilor sistemului nervos. Boli grave care, până nu demult erau incurabile, au tratamente în prezent datorită celulelor stem. Aceste celule au dovedit că sunt o resursă cu un potențial enorm, nu numai în tratamentele actuale, cu beneficii deja dovedite, dar mai ales în tratamentele de viitor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dacă vrei să afli mai multe informații despre recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului, contactează-ne și un reprezentant Baby Stem îți va explica avantajele stocării celulelor stem din cordonul ombilical.

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022