Scleroza multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă boală neurologică a adultului tânăr. Poate debuta în jurul vârstei de 20 de ani și este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Scleroza multiplă este caracterizată prin episoade de inflamație și demielinizare care au la bază mecanisme autoimune. Există din păcate cazuri, mai rare ce-i drept, când poate apărea și la copiii mici. 

Copiii cu scleroză multiplă reprezintă aproximativ 10% din toate cazurile de scleroză. Scleroza multiplă la copii este similară cu scleroza multiplă la un adult, iar simptomele sunt similare. Dar, se știe că boala variază de la persoană la persoană, astfel încât nu există un set standard al simptomelor. Cu toate acestea, simptomele comune includ amorțeala sau furnicături în diverse părți ale corpului, sezanție de slăbiciune, dificultăți în mersul pe jos, amețeală, oboseală, încețoșare vizuală sau vedere dublă.

Celulele stem întinerite, cheia tratamentului pentru Scleroza Multiplă

 

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au găsit o modalitate de a întineri celulele stem din creier la șoarecii de laborator. Descoperirea ar putea duce la îmbunătățirea tratamentelor pentru bolile legate de îmbătrânire, care degradează creierul și sistemul nervos. Cercetarea se referă la celulele progenitoare ale oligodendrocitelor (OPC), care sunt un tip de celule stem sau celule imature. Oligodendrocitele sunt celule de suport ale sistemului nervos, situate în jurul celulelor nervoase şi de-a lungul vaselor de sânge. OPC-urile sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a creierului și a restului sistemului nervos central.

Celulelele progenitoare ale oligodendrocitelor se maturizează sau se diferențiază în oligodendrocite, care sunt celulele care produc teaca de mielină care înconjoară fibrele nervoase și păstrează semnalele electrice pe care le transportă. Distrugerea mielinei este o caracteristică distinctivă a sclerozei multiple, iar modificările legate de îmbătrânirea celulelor progenitoare contribuie la proces. Îmbătrânirea poate reduce și funcția acestor celule la persoanele sănătoase.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cercetătorii au descoperit că atunci când au transplantat OPC-uri de la șobolani mai tineri în creierul șobolanilor mai în vârstă, OPC-urile în vârstă au început să funcționeze ca OPC-uri tinere. Echipa a stabilit în cele din urmă că pierderea funcției în OPC-uri a fost rezultatul a ceva care se întâmplă în mediul celulelor stem. Mediul în care se dezvoltă celulele progenitoare ale oligodendrocitelor se rigidizează odată cu înaintarea în vârstă, această schimbare mecanică fiind suficientă pentru a provoca pierderea anumitor funcții ale creierului.  Se pare că mediul celulelor stem reflectă schimbările legate de îmbătrânire în „semnalele chimice și mecanice” pe care le transmite OPC-urilor care locuiesc în el.

De aceea, odată ce aceste celule stem transplantate au simțit că se află într-un mediu mai tânăr au început să se comporte ca OPC-uri viguroase și tinere. Pentru a explora în detaliu ce se întâmplă, echipa de cercetători a efectuat câteva experimente de laborator cu celule stem pentru a imita fermitatea creierului tânăr. OPC-urile îmbătrânite au fost întinerite molecular și funcțional ca urmare a faptului că s-au aflat într-o „zonă întinerită”.

S-a observat și efectul vicevers, adică plasarea OPC-urilor tinere pe structuri îmbătrânite fapt ce le-a determinat să se comporte asemeni celulelor îmbătrânite. ”Am fost fascinați să observăm cum celulele au devenit disfuncționale și și-au pierdut capacitatea de a se regenera, mai mult decât atât au început să funcționeze ca celulele îmbătrânite.” a declarat Dr. Chalut, din cadrul Centrului de Cercetare a Celulelor Stem (Centre for Stem Cell Research), Universitatea Cambridge.

Această constatare deschide o nouă cale în tratamentul bolilor legate de pierderea funcțiilor sistemului nervos, așa cum este scleroza multiplă.

Celule stem ombilicale, transformate în celule de suport ale sistemului nervos

 

În urmă cu câțiva ani, o echipă de cercetători condusă de bioinginerul James Hickman, de la University of Central Florida,  reușiseră în premieră convertirea celulelor stem prelevate din cordonul ombilical în celule de suport ale sistemului nervos (oligodendrocite). Această descoperire precursoare va conduce la revoluţionarea tratamentului leziunilor spinale sau al sclerozelor multiple, precum şi al altor boli ale sistemului nervos.

Dr. Hedvika Davis, membru al echipei prof. Hickman, a găsit în oligodendrocite elemente care se leagă cu norepinefrina (un hormon adrenergic şi neurotransmiţător al sistemului nervos). Astfel, în cadrul testelor preliminare, cercetătoarea a observat că acest hormon, împreună cu alţi promotori ai creşterii celulelor stem, a provocat transformarea sau diferenţierea celulelor stem ombilicale în oligodendrocite.

Descoperirea a reprezentat primul pas în dezvoltarea de tratamente medicale pentru vindecarea unor leziuni spinale, oligodendrocitele producând mielină, care are rolul de a izola electric axonii neuronilor. 

Afecţiuni precum scleroza multiplă sau neuropatia diabetică sunt cauzate de pierderile de mielină. Astfel, injectarea de oligodendrocite sănătoase ar ajuta la îmbunătăţirea condiţiei bolnavilor afectaţi de astfel de boli severe.

Aceste descoperiri importante pentru medicina regenerativă  sunt capabile să contribuie la noi descoperiri în tratamentul bolilor neurologice. Astfel, celulele stem sunt un candidat promițător pentru tratamentul bolilor sistemului nervos. Boli grave care, până nu demult erau incurabile, au tratamente în prezent datorită celulelor stem. Aceste celule au dovedit că sunt o resursă cu un potențial enorm, nu numai în tratamentele actuale, cu beneficii deja dovedite, dar mai ales în tratamentele de viitor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dacă vrei să afli mai multe informații despre recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului, contactează-ne și un reprezentant Baby Stem îți va explica avantajele stocării celulelor stem din cordonul ombilical.

 Voteaza Baby Stem Cells News: Întinerirea celulelor stem ale creierului – viitorul tratamentelor pentru Scleroza Multiplă: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile