Citomegalovirusul, în sarcină – Riscurile la care e expus fătul în timpul infecției cu acesta

Cuprins:

 

Citomegalovirusul (CMV) este un virus care poate fi transmis unui copil ce se află în curs de dezvoltare intrauterina. Infecția cu citomegalovirus este de obicei inofensivă și rareori cauzează boală. Pentru majoritatea persoanelor sănătoase care dobândesc citomegalovirus după naștere, există puține simptome și nu există consecințe pe termen lung asupra sănătății. Odată ce o persoana devine infectată, virusul rămâne în stare latentă în corpul acelei persoane pentru toată viața.

 

În acest articol, specialiştii Baby Stem îţi vor aduce la cunoștință toate informaţiile referitoare la infecția cu citomegalovirus, precum simptomele din timpul sarcinii, riscurile pe care le poţi întâmpina dacă ești infectată cu acest virus, dar şi soluţia pentru a evita ca bebeluşul tău să fie afectat.

Infecția cu citomegalovirus în sarcină

Citomegalovirusul este un virus ADN, iar oamenii sunt singura sa gazdă cunoscută. Ca și ceilalți membri ai familiei virusului herpes, CMV poate provoca infecții ce rămân în stare latentă. CMV poate fi transmis ocazional ca urmare a donării de organe, a transfuziei de sânge, a contactului sexual și a contactului cu saliva infectată sau urină. Cel puțin 50% din femeile de vârstă reproductivă au dovezi ale infecției CMV anterioare. Prevalența infecției anterioare este crescută la femeile cu statut socio-economic scăzut. Majoritatea femeilor însărcinate dobândesc infecția ca urmare a contactului cu copiii sau copiii lor mai mici, într-o grădiniță sau într-un cadru preșcolar.

 

Riscurile infecției cu citomegalovirus în sarcină pentru făt

Sugarii pot dobândi infecția CMV prin contactul cu sângele contaminat și secrețiile genitale în timpul administrării și prin intermediul laptelui matern după naștere. Cu toate acestea, atunci când o femeie gravidă dezvoltă infecție CMV în prima jumătate a sarcinii, riscul de infecție transplacentară este de aproximativ 40%. Dintre acești copii, între 5 și 15% prezintă simptome ale infecției cu citomegalovirus la naștere. Principalele manifestări clinice ale infecției congenitale severe CMV includ calcifieri intracraniene, restricții de creștere intrauterină, hepatită și icter, microcefalie, corioretinită, pierderea auzului, retard mintal și convulsii. Dintre acești sugari grav infectați, până la 30% mor, iar aproximativ 80% dintre supraviețuitori au sechele grave. Optzeci și cinci până la 95% dintre acești copii infectați sunt asimptomatici la naștere. Zece până la 15% dintre copiii inițial asimptomatici dezvoltă ulterior defecte neurologice, auditive, vizuale și / sau dentare, care devin evidente în copilărie.Se observă totuși că, atunci când infecția maternă primară apare în trimestrul al treilea al sarcinii, riscul transmiterii transplacentare este mult mai mare – de la 75 la 80%. Cu toate acestea, riscul de leziuni grave la făt este foarte scăzut.

Atunci când mama a fost infectată înainte de sarcină, iar infecția doar se reactivează pe parcursul sarcinii, doar 5 până la 10% dintre copii devin infectați. Niciunul dintre acești copii nu este simptomatic la naștere. Sechelele târzii ale infecției includ deficitele minore vizuale și auditive și întârzierile de dezvoltare care devin evidente pe măsură ce copilul intră în școala primară.

Dacă eşti însărcinată şi ai suferit pe parcursul sarcinii o infecție cu citomegalovirus,  este foarte important să discuți cu medicul tău despre riscurile posibile pentru tine și copil și să găsiți împreună soluția ideală. Trebuie să te concentrezi pe sănătatea copilului tău, în special după naştere. O asigurare de sănătate, în cazul bebeluşului tău, poate fi făcută prin recoltarea de celule stem. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022