Citomegalovirusul, în sarcină – Riscurile la care e expus fătul în timpul infecției cu acesta

Cuprins:

 

Citomegalovirusul (CMV) este un virus care poate fi transmis unui copil ce se află în curs de dezvoltare intrauterina. Infecția cu citomegalovirus este de obicei inofensivă și rareori cauzează boală. Pentru majoritatea persoanelor sănătoase care dobândesc citomegalovirus după naștere, există puține simptome și nu există consecințe pe termen lung asupra sănătății. Odată ce o persoana devine infectată, virusul rămâne în stare latentă în corpul acelei persoane pentru toată viața.

 

În acest articol, specialiştii Baby Stem îţi vor aduce la cunoștință toate informaţiile referitoare la infecția cu citomegalovirus, precum simptomele din timpul sarcinii, riscurile pe care le poţi întâmpina dacă ești infectată cu acest virus, dar şi soluţia pentru a evita ca bebeluşul tău să fie afectat.

Infecția cu citomegalovirus în sarcină

Citomegalovirusul este un virus ADN, iar oamenii sunt singura sa gazdă cunoscută. Ca și ceilalți membri ai familiei virusului herpes, CMV poate provoca infecții ce rămân în stare latentă. CMV poate fi transmis ocazional ca urmare a donării de organe, a transfuziei de sânge, a contactului sexual și a contactului cu saliva infectată sau urină. Cel puțin 50% din femeile de vârstă reproductivă au dovezi ale infecției CMV anterioare. Prevalența infecției anterioare este crescută la femeile cu statut socio-economic scăzut. Majoritatea femeilor însărcinate dobândesc infecția ca urmare a contactului cu copiii sau copiii lor mai mici, într-o grădiniță sau într-un cadru preșcolar.

 

Riscurile infecției cu citomegalovirus în sarcină pentru făt

Sugarii pot dobândi infecția CMV prin contactul cu sângele contaminat și secrețiile genitale în timpul administrării și prin intermediul laptelui matern după naștere. Cu toate acestea, atunci când o femeie gravidă dezvoltă infecție CMV în prima jumătate a sarcinii, riscul de infecție transplacentară este de aproximativ 40%. Dintre acești copii, între 5 și 15% prezintă simptome ale infecției cu citomegalovirus la naștere. Principalele manifestări clinice ale infecției congenitale severe CMV includ calcifieri intracraniene, restricții de creștere intrauterină, hepatită și icter, microcefalie, corioretinită, pierderea auzului, retard mintal și convulsii. Dintre acești sugari grav infectați, până la 30% mor, iar aproximativ 80% dintre supraviețuitori au sechele grave. Optzeci și cinci până la 95% dintre acești copii infectați sunt asimptomatici la naștere. Zece până la 15% dintre copiii inițial asimptomatici dezvoltă ulterior defecte neurologice, auditive, vizuale și / sau dentare, care devin evidente în copilărie.Se observă totuși că, atunci când infecția maternă primară apare în trimestrul al treilea al sarcinii, riscul transmiterii transplacentare este mult mai mare – de la 75 la 80%. Cu toate acestea, riscul de leziuni grave la făt este foarte scăzut.

Atunci când mama a fost infectată înainte de sarcină, iar infecția doar se reactivează pe parcursul sarcinii, doar 5 până la 10% dintre copii devin infectați. Niciunul dintre acești copii nu este simptomatic la naștere. Sechelele târzii ale infecției includ deficitele minore vizuale și auditive și întârzierile de dezvoltare care devin evidente pe măsură ce copilul intră în școala primară.

bebelus in dezvoltareDacă eşti însărcinată şi ai suferit pe parcursul sarcinii o infecție cu citomegalovirus,  este foarte important să discuți cu medicul tău despre riscurile posibile pentru tine și copil și să găsiți împreună soluția ideală. Trebuie să te concentrezi pe sănătatea copilului tău, în special după naştere. O asigurare de sănătate, în cazul bebeluşului tău, poate fi făcută prin recoltarea de celule stem. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.

Nota pentru Citomegalovirusul, în sarcină – Riscurile la care e expus fătul în timpul infecției cu acesta: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile