Cum ne încălţăm în sarcină?

Sarcina este o perioadă foarte bună pentru plimbări, odihnă în natură, cumpărături pentru cel mic. Comoditatea şi siguranţa sunt unii din cei mai importanţi factori în această perioadă, sunt factori care determină multe dintre alegerile viitoarelor mămici. Şi pentru că în cazul lor dimensiunile se modifică aproape zilnic (talia şi burtica), mămicile au nevoie de încălţăminte şi haine comode. Şi dacă atunci când vine vorba despre haine, magazinele au secţiuni specializate pentru viitoarele mămici, când vine vorba de încălţăminte treaba este foarte serioasă. Ce încălţăminte alegem să purtăm în sarcină?

Medicii recomandă insistent ca pe perioada sarcinii mămicile să uite de tocuri, pentru că această încălţăminte influenţează negativ dezvoltarea bebeluşului. Cu cât creşte mai mult burtica apasă pe coloană- acest fapt determină înclinarea în faţă a bazinului. Când femeia poartă pantofi cu toc unghiul acestei înclinări creşte, lucru ce determină discomfortul bebeluşului în uter. Pielea de pe abdomen se întinde şi mai mult, apar semne evidente de vergeturi, iar după naştere pielea de pe burtică îşi revine mai greu.

Din cauza încălţăminţii prost alese pot apărea durerile de cap mai dese, edeme. Medicii recomandă de asemenea evitarea încălţăminţii cu vârful îngust, pentru că nu împiedică circulaţia firească a sângelui, or în sarcină viitoarea mămică şi aşa este predispusă la umflarea picioarelor.

Încălţămintea potrivită pentru gravide trebuie să fie realizată din materiale naturale, vârful încăţăminţii trebuie să fie pătrat sau rotund. Încălţămintea poate să aibă un toc mic, dar de formă lată, nicidecum tocuri cui, cu înălţimea până în 3 cm. Acest tip de încălţăminte păstrează forma tălpii şi nu contribuie la deformarea ei. Chiar dacă ai respectat toate aceste reguli şi totuşi simţi discomfort în picioare adresează-te medicului. Trebuie să înţelegi că este un proces firesc, normal, greutatea care apasă pe coloană şi pe picioare le va face să se umfle, tocmai de aceea este bine să faci câteva exerciţii simple, care să te menţină în formă pe timpul sarcinii. Un exerciţiu simplu, dar util pentru tălpi este acesta: încearcă, măcar o dată pe zi, de 10-15 ori să ridici cu degetele de la picioare un obiect mic, uşor (creion, şerveţel). Ajută ca picioarele să se ţi se relaxeze şi scpate oboseala din tălpi.

Încălţămintea comodă şi exerciţiile de relaxare te vor ajuta să te bucuri din plin de perioada aceasta atât de importantă şi de specială din viaţa ta!

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022