Cum ne încălţăm în sarcină?

Sarcina este o perioadă foarte bună pentru plimbări, odihnă în natură, cumpărături pentru cel mic. Comoditatea şi siguranţa sunt unii din cei mai importanţi factori în această perioadă, sunt factori care determină multe dintre alegerile viitoarelor mămici. Şi pentru că în cazul lor dimensiunile se modifică aproape zilnic (talia şi burtica), mămicile au nevoie de încălţăminte şi haine comode. Şi dacă atunci când vine vorba despre haine, magazinele au secţiuni specializate pentru viitoarele mămici, când vine vorba de încălţăminte treaba este foarte serioasă. Ce încălţăminte alegem să purtăm în sarcină?

Medicii recomandă insistent ca pe perioada sarcinii mămicile să uite de tocuri, pentru că această încălţăminte influenţează negativ dezvoltarea bebeluşului. Cu cât creşte mai mult burtica apasă pe coloană- acest fapt determină înclinarea în faţă a bazinului. Când femeia poartă pantofi cu toc unghiul acestei înclinări creşte, lucru ce determină discomfortul bebeluşului în uter. Pielea de pe abdomen se întinde şi mai mult, apar semne evidente de vergeturi, iar după naştere pielea de pe burtică îşi revine mai greu.

Din cauza încălţăminţii prost alese pot apărea durerile de cap mai dese, edeme. Medicii recomandă de asemenea evitarea încălţăminţii cu vârful îngust, pentru că nu împiedică circulaţia firească a sângelui, or în sarcină viitoarea mămică şi aşa este predispusă la umflarea picioarelor.

Încălţămintea potrivită pentru gravide trebuie să fie realizată din materiale naturale, vârful încăţăminţii trebuie să fie pătrat sau rotund. Încălţămintea poate să aibă un toc mic, dar de formă lată, nicidecum tocuri cui, cu înălţimea până în 3 cm. Acest tip de încălţăminte păstrează forma tălpii şi nu contribuie la deformarea ei. Chiar dacă ai respectat toate aceste reguli şi totuşi simţi discomfort în picioare adresează-te medicului. Trebuie să înţelegi că este un proces firesc, normal, greutatea care apasă pe coloană şi pe picioare le va face să se umfle, tocmai de aceea este bine să faci câteva exerciţii simple, care să te menţină în formă pe timpul sarcinii. Un exerciţiu simplu, dar util pentru tălpi este acesta: încearcă, măcar o dată pe zi, de 10-15 ori să ridici cu degetele de la picioare un obiect mic, uşor (creion, şerveţel). Ajută ca picioarele să se ţi se relaxeze şi scpate oboseala din tălpi.

Încălţămintea comodă şi exerciţiile de relaxare te vor ajuta să te bucuri din plin de perioada aceasta atât de importantă şi de specială din viaţa ta!