Micii pofticioşi

Cândva mămicile considerau că e cu atât mai bine cu cât micile lor ordasle au o poftă de mâncare de uriaş şi se grăbeau să îi hrănească cu tot felul de bunătăţi. Sigur că este foaret important ca micuţul să mănânce bine, pe săturate, cât mai variat şi mai gustos. Dar este la fel de important ca micuţul să aibă parte de o viaţă activă, cu mişcare, jocuri în aer liber şi activităţi cât mai difersificate.

La naştere aproximativ 15% din masa corporală a bebeluşului o reprezintă materiile grase. În timpul primelor luni de viaţă, proporţia de grăsimi care este indispensabilă dezvoltării bebeluşului, continuă să crească, astfel că pe la vârsta de un an aceasta va constitui 21-23% din greutatea copilului. Pe la 6-8 ani depozitele de grăsime se diminuează treptat. Copilul trece printr-o fază normală de slăbire, iar acest lucru îi îngrijorează pe părinţi, care consideră că probabil copilul nu se alimentează suficient. Obezitatea la copil este o chestiune complexă, care poate avea drept cauze ereditatea, situaţia familială, sedentarismul sau alimentaţia incorectă. Cele din urmă motive trebuie să ne străduim să le eliminăm pentru binele copilului. Riscul obezităţii începe din copilărie.

În România circa 10% dintre copiii de şcoala generală sunt obezi, iar rata creşte la 15% în rândul adolescenţilor. 37% dintre adulţi sunt obezi, cei mai mulţi din pricina proastelor obiceiuri alimentare formate în copilărie.

Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi şi zaharuri, precum preparatele de tip fast-food, de patiserie, chipsurile, snacksurile sunt principala cauză a obezităţii la copii. La începutul anului 2008 Ministerul Sănătăţii a avut iniţiativa de a întocmi o listă de produse de acest gen, ce vor fi interzise la chioşcurile de vânzare din şcoli.

Sedentarismul este o problemă, cu atât mai mult cu cât, stând la calculator sau privind la televizor, micuţul este tentat să ronţăie, absent, tot felul de alimente hipercalorice. Dacă nu este atras de sport sau activităţile ce presupun mişcare, încearcă să-l înveţi să rocnţăie fructe sau legume: mere, morcovi etc.

Mâncaţi la ore fixe, cele trei mese obişnuite pe zi: obiceiurile (ne)sănătoase se formează în familie. Gustările nu au nevoie în schimb de oră fixă.

Găteşte ct mai sănătos. Mâmcarea „ca la mama acasă” va fi întotdeauna o nostalgie pentru copil şi va dori să mănânce aşa cum a fost deprins de mic. Ai grijă deci ce gusturi alimentare îi formezi de pe acum.

Nu cumpăra prea multe dulciuri, alune sărate, chipsuri, iar cele care sunt deja în casă ascunde-le. Dacă îi este poftă de ceva dulce propune-i iaurturi cu fructe, caise uscate, biscuiţi sau un fruct.

 

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022