Baby Stem Cells News: Celulele Stem Mezenchimale pot opri dezvoltarea bolilor hematologice maligne

Leucemie. Un diagnostic pe care niciun om din această lume nu și l-ar dori să-l audă. Timpul se oprește în loc pentru un părinte care află acest diagnostic pentru copilul lui și tot ce vrea este să se trezească din acest coșmar. Din păcate, anual sute de mii de oameni din întreaga lume, copii și adulți, sunt diagnosticați cu o formă de leucemie, cancerul celulelor sângelui sau al măduvei spinării.

 

Leucemia este o boală a sângelui caracterizată prin înmulțirea necontrolată a globulelor albe din măduva osoasă. Deși este considerată boala copiilor, leucemia are o incidență de 10 ori mai mare în rândul adulților, peste 60% dintre leucemii declanșându-se după vârsta de 50 de ani. Prognosticul de vindecare variază foarte mult de la o formă la alta (limfoidă acută sau cronică, mieolidă acuta sau cronică, limfomul Non-Hodgkin etc), rata de supraviețuire crescând simțitor în ultimii ani datorită progreselor din metodele de diagnostic și tratament.  

 

Transplantul cu celule stem în tratarea bolilor hematologice maligne

Scopul transplantului cu celule stem este acela de a-i oferi organismului celule sănătoase care să le înlocuiască pe cele bolnave. De exemplu, când o persoană suferă de leucemie, celulele albe care luptă împotriva infecțiilor din organism nu se mai dezvoltă sau dimpotrivă se dezvoltă în neștire. Astfel, funcția sistemului imunitar de a lupta este compromisă total.

Pentru a trata bolile hematologice maligne, celulele albe din sânge trebuie practic “vindecate”. Deoarece chimioterapia înseamnă administrarea de medicamente extrem de puternice care distrug celulele anormale din sânge, cu efecte secundare foarte grave, transplantul cu celule stem se dorește a fi soluția în restabilirea sistemului imunitar al pacientului. În cazul transplantului cu celule stem de succes, celulele stem sănătoase introduse în sânge se deplaseză către măduva osoasă a pacientului pentru a o determina să producă celulele albe noi, pentru a le înlocui pe cele canceroase.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Celulele stem mezenchimale în lupta cu celulele canceroase

Celulele stem mezenchimale sunt celule adulte multipotente prezente de obicei în măduva osoasă, dar care pot fi izolate și din alte țesuturi cum sunt grăsimea și sângele cordonului ombilical, trompele falopiene, ficatul și plămânul fetal. Pentru că au această capacitate extraordinară de a se transforma în celule sanguine, se fac cercetări pentru utilizarea celulelor mezenchimale în tratarea bolilor hematologice maligne.

 

Recent, un grup de cercetători din cadrul Institutului de medicină regenerativă din Korea a publicat mai multe studii care arată cum celulele mezenchimale din țesutul adipos și cordonul ombilical recoltat la naștere pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in vitro. Deși inițial se cunoștea faptul că aceste celule stem pot inhiba dar și prolifera dezvoltarea celulelor canceroase, testele efectuate in vitro au demonstrat multifuncționalitatea celulelor mezenchimale, incluzând imunoreglarea care poate modifica efectele favorabile asupra tumorilor.

Există mai multe mecanisme doveditoare care explică efectele celulelor stem asupra celulelor tumorale, însă mecanismul cel mai comun acceptat a dovedit că celulele stem mezenchimale au suprimat dezvoltarea celulelor linfomului și leucemiei in vitro prin stoparea ciclului celular. În studiul lor, dezvoltarea celulelor de leucemie mieloidă acută co-cultivată cu o linie de celule stromale mezenchimale umane a fost inhibată, ceea ce a dus la stoparea ciclului celular tranzitoriu al celulelor tumorale. Astfel, s-a descoperit că aceste celulele stem multipotente pot inhiba capacitatea de auto-reinnoire a celulelor canceroase, iar mediul lor stromal ar putea influența bolile maligne.

 

Cu toate acestea, este încă necesar să se analizeze în continuare concentrația celulelor MSC și a celulelor hematologice maligne atunci când sunt co-cultivate in vitro sau injectate într-un model in vivo pentru a utiliza celulele stem mezenchimale în condiții de siguranță și eficiență pentru tratarea bolilor hematologice maligne.

 

Recoltarea de celule stem mezenchimale la nașterea copilului, șansa la sănătate în viitor

Celulele stem mezenchimale sunt ușor de obținut la nașterea bebelușului prin prelevare de țesut din codonul ombilical, o metodă complet nedureroasă pentru făt și mamă. Pentru că una dintre problemele în terapiile tradiționale este ca donatorul să fie compatibil cu bolnavul, cu ajutorul acestor abordări se va elimina riscul de respingere imunologică a celulelor stem alogene sau lipsa găsirii unui donator.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022