Baby Stem Cells News: Celulele Stem Mezenchimale pot opri dezvoltarea bolilor hematologice maligne

Leucemie. Un diagnostic pe care niciun om din această lume nu și l-ar dori să-l audă. Timpul se oprește în loc pentru un părinte care află acest diagnostic pentru copilul lui și tot ce vrea este să se trezească din acest coșmar. Din păcate, anual sute de mii de oameni din întreaga lume, copii și adulți, sunt diagnosticați cu o formă de leucemie, cancerul celulelor sângelui sau al măduvei spinării.

 

Leucemia este o boală a sângelui caracterizată prin înmulțirea necontrolată a globulelor albe din măduva osoasă. Deși este considerată boala copiilor, leucemia are o incidență de 10 ori mai mare în rândul adulților, peste 60% dintre leucemii declanșându-se după vârsta de 50 de ani. Prognosticul de vindecare variază foarte mult de la o formă la alta (limfoidă acută sau cronică, mieolidă acuta sau cronică, limfomul Non-Hodgkin etc), rata de supraviețuire crescând simțitor în ultimii ani datorită progreselor din metodele de diagnostic și tratament.  

 

Transplantul cu celule stem în tratarea bolilor hematologice maligne

Scopul transplantului cu celule stem este acela de a-i oferi organismului celule sănătoase care să le înlocuiască pe cele bolnave. De exemplu, când o persoană suferă de leucemie, celulele albe care luptă împotriva infecțiilor din organism nu se mai dezvoltă sau dimpotrivă se dezvoltă în neștire. Astfel, funcția sistemului imunitar de a lupta este compromisă total.

Pentru a trata bolile hematologice maligne, celulele albe din sânge trebuie practic “vindecate”. Deoarece chimioterapia înseamnă administrarea de medicamente extrem de puternice care distrug celulele anormale din sânge, cu efecte secundare foarte grave, transplantul cu celule stem se dorește a fi soluția în restabilirea sistemului imunitar al pacientului. În cazul transplantului cu celule stem de succes, celulele stem sănătoase introduse în sânge se deplaseză către măduva osoasă a pacientului pentru a o determina să producă celulele albe noi, pentru a le înlocui pe cele canceroase.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

Celulele stem mezenchimale în lupta cu celulele canceroase

Celulele stem mezenchimale sunt celule adulte multipotente prezente de obicei în măduva osoasă, dar care pot fi izolate și din alte țesuturi cum sunt grăsimea și sângele cordonului ombilical, trompele falopiene, ficatul și plămânul fetal. Pentru că au această capacitate extraordinară de a se transforma în celule sanguine, se fac cercetări pentru utilizarea celulelor mezenchimale în tratarea bolilor hematologice maligne.

 

Recent, un grup de cercetători din cadrul Institutului de medicină regenerativă din Korea a publicat mai multe studii care arată cum celulele mezenchimale din țesutul adipos și cordonul ombilical recoltat la naștere pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in vitro. Deși inițial se cunoștea faptul că aceste celule stem pot inhiba dar și prolifera dezvoltarea celulelor canceroase, testele efectuate in vitro au demonstrat multifuncționalitatea celulelor mezenchimale, incluzând imunoreglarea care poate modifica efectele favorabile asupra tumorilor.

Stem Cells News - Informatii despre celule stem si tratamente celule stem Baby Stem

Există mai multe mecanisme doveditoare care explică efectele celulelor stem asupra celulelor tumorale, însă mecanismul cel mai comun acceptat a dovedit că celulele stem mezenchimale au suprimat dezvoltarea celulelor linfomului și leucemiei in vitro prin stoparea ciclului celular. În studiul lor, dezvoltarea celulelor de leucemie mieloidă acută co-cultivată cu o linie de celule stromale mezenchimale umane a fost inhibată, ceea ce a dus la stoparea ciclului celular tranzitoriu al celulelor tumorale. Astfel, s-a descoperit că aceste celulele stem multipotente pot inhiba capacitatea de auto-reinnoire a celulelor canceroase, iar mediul lor stromal ar putea influența bolile maligne.

 

Cu toate acestea, este încă necesar să se analizeze în continuare concentrația celulelor MSC și a celulelor hematologice maligne atunci când sunt co-cultivate in vitro sau injectate într-un model in vivo pentru a utiliza celulele stem mezenchimale în condiții de siguranță și eficiență pentru tratarea bolilor hematologice maligne.

 

Recoltarea de celule stem mezenchimale la nașterea copilului, șansa la sănătate în viitor

Celulele stem mezenchimale sunt ușor de obținut la nașterea bebelușului prin prelevare de țesut din codonul ombilical, o metodă complet nedureroasă pentru făt și mamă. Pentru că una dintre problemele în terapiile tradiționale este ca donatorul să fie compatibil cu bolnavul, cu ajutorul acestor abordări se va elimina riscul de respingere imunologică a celulelor stem alogene sau lipsa găsirii unui donator.

Informatii Despre Celule Stem Baby Stem Cells4Life

Voteaza Baby Stem Cells News: Celulele Stem Mezenchimale pot opri dezvoltarea bolilor hematologice maligne: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile