Corpul nostru este alcătuit dintr-un număr enorm de celule diferite. Majoritatea celulelor au funcții foarte precise, așa cum sunt celulele roșii din sânge care transportă oxigen în tot corpul, dar din păcate ele nu se pot divide. Celulele stem în schimb au capacitatea de a furniza celule noi sau înlocuiesc celule specializate care s-au pierdut ori au fost afectate în urma unor boli grave. Pentru că ele au două proprietăți unice care le permit să facă acest lucru: se pot multiplica producând noi celule și pe măsură ce se împart se pot schimba în celelalte tipuri de celule care alcătuiesc corpul.

 

Celulele stem sunt fundația pentru fiecare țesut și organ din organismul nostru. Există multe tipuri de celule stem care provin din diferite zone din organism sau care se formează în anumite momente din viață. Dar, nu toate celulele stem posedă aceeași capacitate de replicare sau de diferențiere, de aceea specialiștii le-au împărțit în 3 categorii: celule stem totipotente (din care se poate forma embrionul), celule stem pluripotente (care au potențial să genereze orice fel de țesut adult) și celule stem multipotente (care sunt capabile să regenereze țesuturi specifice, cum sunt pielea, ficatul sau tractul intestinal).

 

Toate celulele stem se pot reînnoi (fac copii ale lor), dar nu toate se diferențiază (nu toate se transformă în celule specializate). Celulele stem mezenchimale fac parte din cea de-a doua categorie, de celule pluripotente.

 

Unde se găsesc celulele stem mezenchimale?

 

Celulele stem mezenchimale (MSC) sunt celule adulte multipotente prezente de obicei în măduva osoasă, dar care pot fi izolate și din alte țesuturi cum sunt grăsimea și sângele cordonului ombilical, trompele falopiene, ficatul și plămânul fetal. Celulele mezenchimale au capacitatea de a forma adipocite, cartilagii, oase, tendoane, mușchi și piele. Pentru că aceste celule stem se găsesc în stromă, țesutul conjunctiv care înconjoară organele, ele se mai sunt cunoscute și sub numele de celule stromale.

 

Cele mai importante surse de celule stem mezenchimale sunt:

1. țesutul cordonului ombilical (Gelatina Wharton – substanța gelatinoasă care formează cordonul ombilical care joacă un rol important în hrănirea fătului)

2. sângele cordonului ombilical (acesta fiind în schimb o sursă mult mai mare de celule hematopoietice). Celulele stem mezenchimale prelevate la nașterea bebelușului sunt considerate a fi mult mai bune decât celulele stem ce pot fi obținute din viața adultă. În plus, celulele stem MSC prelevate din sângele cordonului ombilical dețin avantaje mai mari față de orice alte surse de celule stem embrionare și adulte, în primul rând datorită problemelor etice asociate cu izolarea celulelor stem embrionare și, pe de altă parte, datorită faptului că tehnicile de izolare sunt total neinvazive.

3. o cantitate mare de celule stem mezenchimale se poate extrage din lichidul amniotic (cel puțin 1 din 100 celule colectate în timpul amniocentezei sunt celule stem mezenchimale pluripotente).

Celule Stem Mezenchimale Baby Stem

Spre deosebire de celulele hematopoietice care pot da naștere tuturor celulelor sangvine, celulele stem mezenchimale pot genera doar o varietate de celule, dar au un potențial terapeutic uriaș deoarece sunt capabile de diferențiere în mai multe tipuri de celule, printre care așa cum menționam mai devreme, celule adipocite (țesutul adipos), condrocite (cartilagiu), osteocite (țesut osos) și cardiomicite (țesutul miocardului). Aceste celule specializate au propriile forme, structuri și funcții caracteristice și fiecare aparține unui țesut special.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

 

Ce boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem mezenchimale?

 

Celulele stem mezenchimale s-au dovedit eficiente în tratamentul multor boli, incluzând atât boli imune cât și non-imune. Mai mult decât atât ele pot fi activate și mobilizate din organismul atunci când este necesar. De exemplu, deteriorarea unui mușchi se vindecă foarte greu, însă prin mecanismele celulelor stem mesenchimale pot oferi modalități de creștere a reparării țesuturilor.

 

Există în prezent studii clinice care investighează eficacitatea celulelor stem mezenchimale în tratarea bolilor autoimune și neurodegenerative, precum boala Crohn, scleroza multiplă, Parkinson, lupusul eritematos sistemic și scleroza sistemică, dar și în insuficiențe hepatice, regenerarea mușchiului cardiac în urma infarcturilor miocardice, reconstrucția osoasă în cazul fracturilor și diabet. Cercetatorii analizează, de asemenea, capacitatea celulelor stem mezenchimale de a reduce inflamația din organism, de a încetini progresia bolilor autoimune și de a preveni respingerea transplantului.

 

Știai că 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu găsesc niciodată un donator compatibil? Niciun părinte nu își dorește să ajungă în punctul în care să caute un astfel de ajutor pentru copilul lui. Recoltarea de celule stem la nașterea copilului tău îi oferă șansa ca acea mostră prelevată din cordonul ombilical să fie 100% compatibilă și să-i salveze viața. În plus, procesul de recoltare nu implică niciun fel de risc nici pentru copil, nici pentru mamă. Tot procesul este realizat de personal calificat ce face parte din echipa medicală care asistă nașterea, iar procedura este simplă și inofensivă.

 

Informează-te în legătură cu cea mai bună opțiune pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 Voteaza Ghidul mamei informate: Ce sunt celulele stem mezenchimale și ce boli tratează: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile