Toxoplasma congenitală și sarcina: 3 metode prin care aceasta se tratează!

Toxoplasmoza este o infecție provocată de parazitul Toxoplasma Gondii. În cazul femeilor care nu sunt însărcinate aceasta nu are multe simptome. De fapt, mulți oameni nu vor ști niciodată că au avut-o. Unii oameni pot avea simptome asemănătoare gripei. Câțiva dintre aceștia pot prezenta o boală mai lungă, asemănătoare febrei glandulare și ganglionilor limfatici umflați.

Deși toxoplasmoza cauzează în mod normal o boală ușoară la persoanele cu sisteme imunitare sănătoase, este riscantă în timpul sarcinii, deoarece poate dăuna copilului.

Parazitul poate fi găsit în carne, fecale de pisică, și laptele de capră nepasurizat. Parazitul toxoplasmatic poate infecta majoritatea păsărilor și animalelor cu sânge cald, inclusiv oamenii. Pisicile sunt singurele animale care pot avea fecale infectate. După ce dezvoltă infecția prin consumarea de păsări, șoareci sau alte tipuri de carne crudă, o pisică poate elimina materiile fecale infecțioase timp de aproximativ 14 zile.

Efectele toxoplasmozei în timpul sarcinii

Toxoplasmoza în sarcină, în general, nu produce simptome și în majoritatea cazurilor o persoană nu își dă seama că a suferă de aceasta. Poate provoca simptome similare cu gripa sau febra glandulară, uneori inclusiv ganglioni limfatici umflați. Odată ce o persoană a avut această boala se consideră că este protejată pe viață, cu excepția cazului în care suferă o problemă a sistemului imunitar.

Riscuri de toxoplasmoză în timpul sarcinii

Toxoplasmoza reprezintă un risc pentru un copil nenăscut, dacă femeia însărcinată suferă de această boală. Dacă un copil nenăscut ia această boala, se spune că are „toxoplasmoză congenitală”. Daunele cauzate de infecție pot depinde de momentul în care femeia însărcinată a suferit infecția.
Dacă faci toxoplasmoză în timpul sarcinii pentru prima dată, aceasta nu înseamnă că bebelușul va fi infectat. În medie, doar în 4 din 10 astfel de infecții vor trece la copil. Luată în timpul sarcinii, toxoplasmoza poate provoca avort spontan, naşterea fătului sau deteriorarea creierului şi a altor organe ale copilului, în special ochii.
Cu toate acestea, majoritatea copiilor născuți cu toxoplasmoză nu au niciun prejudiciu evident la naștere, dar dezvoltă simptome, de obicei leziuni oculare, în timpul copilăriei sau chiar la maturitate. Câțiva dintre ei vor avea simptome mai grave, cum ar fi orbirea sau lezarea creierului.

Cum este luată toxoplasma la gravide?

Toxoplasmoza este dezoltată prin înghițirea oricărui lucru infectat sau contaminat de parazit. Aceasta ar putea fi:
carnea crudă sau insuficient gătită
legume și fructe nespălate
fecale de pisică sau sol contaminat cu fecale de pisică
laptele de capră nepasteurizat și produsele lactate obținute din acesta

Cine este expus riscului de toxoplasmoză?

Oricine mănâncă ceva infectat cu parazitul poate dezvolta simptome toxoplasmoza în sarcină. Femeile gravide care lucrează pe teren, în sectorul alimentar sau în agricultură pot prezenta un risc mai mare, deoarece este posibil ca acestea să intre mai mult în contact cu parazitul.

Tratarea femeilor gravide și a copiilor

Toxoplasmoza în sarcinăToxoplasmoza în sarcină se tratează. Dacă ești infectată cu toxoplasmoză în sarcină, tratamentul poate varia.
Dacă infecția a survenit înainte de a 16-a săptămână de sarcină, poți primi spiramicină cu antibiotic. Utilizarea acestui medicament poate reduce riscul copilului de a dezvolta probleme neurologice cauzate de toxoplasmoza congenitală.
Dacă infecția a apărut după a 16-a săptămână de sarcină sau dacă testele arată că bebelușul nenăscut are toxoplasmoză, ți se poate administra pirimetamină, sulfadiazină și acid folinic.
Dacă bebelușul are toxoplasmoză, se recomandă tratamentul cu pirimetamină, sulfadiazină și acid folinic. Medicul va trebui să vă monitorizeze copilul în timp ce ia aceste medicamente pentru a-i vedea evoluția.
Prevenirea este cea mai bună soluție, mai ales atunci când vine vorba de copilul tău. Baby Stem este partener Seracell – banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al recoltării lunare și eliberării totale de celule stem și este una dintre puținele bănci de celule stem ce au obținut acreditarea europeană GMP, cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării și stocării probelor biologice. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro.