STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin. O parte a placentei este prinsă de mucoasa uterină, cealaltă pe care se prinde cordonul ombilical este învelită într-o membrană fină, numită amnios, sub care se află vasele placentare. Cordonul ombilical leagă embrionul de placentă și asigură schimbul de substanțe nutritive între gravidă și făt pe durata sarcinii.

 

De zeci de ani, clinicienii și cercetătorii lucrează la utilizarea placentei în scopuri terapeutice. Tipurile de preparat placentar utilizate sunt fragmente de țesut placentar, membrane amniotice și coriale, cordon ombilical, lichid amniotic, extracte placentare și celule stem din sângele ombilical. 

 

Extractul placentar uman a fost folosit de-a lungul timpului pentru a trata o mulțime de afecțiuni, de la oboseală cronică sau simptomele postmenopauzei, până la vindecarea rănilor și tulburărilor cauzate de întârzierea creșterii. Combinat cu acupunctura, extractul placentar își extinde aria terapeutică pentru a trata bolile articulațiilor. Cercetări efectuate în acest sens, au descoperit că pentru a ajuta pacienții care suferă de durere cronică și mobilitate articulară restrânsă, extractul placentar a fost injectat în punctele de acupunctură localizate pe articulații, mușchii din jur acționând în concordanță cu articulațiile. 

 

Un astfel de tratament recent este ReNu, dezvoltat de firma Organogensis cu sediul în SUA, și este realizat din celulele stratului interior al placentei, numit amnios. Într-un studiu clinic pe 200 de pacienți, 69% dintre pacienții cărora li s-a administrat celule stem din placentă au prezentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, în timp ce 63% au observat o reducere a durerii după o singură injecție de ReNu.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Grație acestor rezultate îmbucurătoare vor avea loc noi cercetări la care vor participa 700 de persoane din SUA pentru a determina eficiența tratamentului, prin comparație cu un tratament placebo cu soluție salină.

 

Beneficiile celulelor placentare în tratamentul artritei

 

Placenta este o sursă bogată de celule stem, care a fost folosită de peste 100 de ani pentru a trata rănile și pentru a promova vindecarea. În special membrana amniotică, care conține o combinație puternică de factori de creștere și proteine ​​antiinflamatorii, poate ajuta organismul să comunice cu celulele atunci când corpul este bolnav.

tratament celule stem

Conținând trei componente cheie, acid hialuronic, colagen și fibronectină, celulele din placentă ajută la grăbirea vindecării prin stimularea reparării și reproducerii țesuturilor, inclusiv a cartilajului articulațiilor. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care suferă de artrită, inclusiv osteoartrită și artrita reumatoidă – cele mai comune două forme de artrită.

 

Într-un genunchi sănătos, un strat de cartilaj acoperă capătul oaselor într-o articulație, servind ca o pernă de protecție și oferind o suprafață netedă pentru a permite mișcarea nedureroasă. Dar, atunci când osteoartrita afectează articulația genunchiului, acest strat protector este descompus prin uzură, producând durere, umflături și probleme cu mișcarea membrelor.

 

Noul tratament de injectare de celule stem din placentă va ajuta la lubrifierea articulațiilor și la atenuarea durerilor de care suferă adesea persoanele cu artrită. Medicii care efectuează acest studiu vor continua să monitorizeze pacienții timp de până la un an, comparând rezultatele cu acei participanți care primesc tratament placebo.

 

Ce este artrita?

 

Artrita este o afecțiune des întâlnită care provoacă durere și inflamație la nivelul articulațiilor. Artrita se referă de fapt la peste 200 de afecțiuni articulare asociate, cu toate acestea, cele mai frecvente două afecțiuni sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.

 

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care afectează articulațiile cauzate de inflamație. Pacienții cu poliartrită reumatoidă suferă de degradarea cartilajului deoarece sistemul lor imunitar generează un răspuns defectuos. Această reacție afectează diferite substanțe produse de organism în mod natural, cum ar fi colagenul care are rolul de a menține cartilajul sănătos.

tratament artrita

Osteoartrita este o afecțiune cauzată de degenerarea cartilajului. Cartilajul ar trebui să lubrifieze articulațiile și să asigure frecarea oaselor unele de altele fără să creeze probleme. La pacientii cu osteoartrită, cartilajul devine mai subțire si mai aspru. Osul de dedesubt încearcă să repare deteriorarea și uneori crește excesiv, determinând modificarea formei articulației.

 

Artrita poate fi acută cu debut brusc sau poate apărea în urma unei degradări cronice pe termen lung cu simptome de genul:

 

  • Mișcări limitate ale articulațiilor;
  • Dureri articulare, sensibilitate și rigiditate;
  • Inflamația articulațiilor;
  • Piele caldă, roșie, în zona articulațiilor afectate;
  • Slăbiciune și pierdere musculară.

 

De ce este importantă recoltarea celulelor stem la naștere

 

Așa cum am menționat anterior, în timpul sarcinii, placenta este un organ vital în dezvoltarea bebelușului, oferindu-i nutrienți esențiali și oxigen pe tot parcursul sarcinii. Odată ce copilul se naște, placenta este adesea aruncată, fiind considerată deșeu medical. Cu toate acestea, mulți părinți ratează o oportunitate unică în viață care ar putea proteja sănătatea bebelușului lor pentru anii următori.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Celulele stem din sângele și țesuturile din placentă au fost folosite încă de la începutul secolului al XX-lea pentru a vindeca arsuri grave și ulcere diabetice și chiar pentru a regenera rănile infectate. De atunci, a existat un număr tot mai mare de studii clinice promițătoare care utilizează celulele stem placentare pentru a trata o serie de afecțiuni grave, cum ar fi leziuni cerebrale, accident vascular cerebral, boala Crohn etc.

 

Prin stocarea țesutului placentar, vă asigurați că în viitor copilul are acces la cât mai multe dintre cele mai recente terapii regenerative posibile. Sângele poate fi prelevat foarte ușor după momentul nașterii, indiferent că este naștere naturală sau cezariană, fără a produce nicio problemă de sănătate vreunuia dintre cei doi, mamă sau făt.