Un nou studiu releva rolul ceasului biologic zilnic (ritmul circadian), în capacitatea de regenerare a celulelor stem de piele. Perturbarea acestui ritm duce la imbatranirea prematura a țesutului și o predispoziție mai mare la dezvoltarea de tumori cutanate. Restabilirea corectă a ceasului biologic mărește capacitatea de regenerare pe termen lung a țesutului și scade probabilitatea de a dezvolta tumori.

Celulele stem reglementeaza înlocuirea celulară în țesuturi. În cazul pielii, acestea sunt responsabile pentru producerea în mod constant noi celule pentru a le înlocuiască pe cele care se deterioreze prin utilizarea de zi cu zi. Funcția corectă a celulelor stem este esențială pentru menținerea tesutului sanatos pe toată durata vietii unui organism. Pielea este expusa la diverși agenți nocivi in timpul zilei, cum ar fi lumina ultravioletă în timpul zilei, și agenți patogeni cum ar fi bacteriile si virusii. Funcția principală a pielii este de a proteja un organism de aceste pericole potențiale, fiind în același timp o barieră impermeabilă separă corpul nostru din lumea exterioară.

Studiul a fost efectuat in laborator, pe soareci, cu sprijinul Institutului American (AICR), Ministerul spaniol al Sănătății și Agenția pentru Managementul de la Universitatea și granturi de cercetare (AGAUR).Studiul a implicat cercetatori de la IRB de la Barcelona, Ohio Universitatea de Stat din SUA si la Universitatea din Fribourg din Elveția.

Credit foto: Image courtesy of Centre for Genomic Regulation

Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!