Săptămâna 14 de sarcină

Faţa copilului se modifică pentru a deveni şi mai expresivă, îi creşte părul şi sprâncenele. Femeia observă că burtă i s-a mărit destul de mult, pentru că uterul iese şi mai mult în afară din cavitate şi se aşează în zona ombilicului, ceea ce este destul de incomod pentru început. Şi fiindcă au dispărut stările de rău, mămica simte nevoia să mănânce şi are un val de energie ca pentru doi.

Cel mic continua să crească văzând cu ochii şi al doilea trimestru de sarcina debutează cu schimbări notabile. Astfel, corpul celui mic începe să se dezvolte din ce în ce mai mult, semn că nu mă mai exista acea disproporţie între cap şi corp.

Tot acum, urechile se mută în lateralele capului, ochii se apropie, i se lungeşte gâtul şi îşi ridică bărbia din piept, urmând informaţia genetică provenită de la cei doi părinţi. Voinicul de câteva săptămâni va fi în stare să se hrănească direct din placenta. Fereşte-te de grădinărit şi, în cazul în care ai pisica, las-o în grijă unor cunoscuţi pentru a nu contracta toxoplasmoza, o boală foarte periculoasă pentru gravide.

Săptămâna a 14-a este foarte importantă în dezvoltarea copilului. Se consideră că din această perioadă există riscuri mai puţine pentru bebeluş. În această perioadă copilaşul cântăreşte aproximativ 35 g şi are 9 cm în dimensiune. Copilaşul este foarte activ, se mişcă mult, poate fi observat cum îşi încreţeşte fruntea sau îşi încleaştă pumnişorii. Uneori, când copilaşul se apropie de pereţi fără să vrea se şi împinge imediat de acolo. Cu siguranţă nu întotdeauna mămicile simt atâta mişcare din săptămâna a 14-a, dar totuşi, sunt cazuri în care femeile povestesc că le simt şi din perioada asta.

În săptămâna a 14-a continuă să i se dezvolte scheltul copilaşului, se formează primele coaste, de asemenea copilaşul poate face mişcări cu diafragmă, mişcări care ne aduc aminte de cele respiratorii. În aceeaşi perioadă apare reflexul de a înghiţi. Dacă el ia în guriţă lichid amniotic şi acesta este dulce copilaşul are reflexul să-l înghită, dacă este amar sau acru reflexele sunt mult diminuate.

Ecografia efectuată în această perioadă este utilă pentru a determina: dimensiunea copilaşului, dimensiunea capului, diametrul abdomenului. Aceasta poate măsura dimensiunile oaselor bazinului şi ajută la numărarea lor, pentru a determina dacă există riscul vreunei patalogii genetice. De asemenea testul poate da o notă dezvoltării organelor interne.

În săptămâna a 14-a femeie pot simţi uşoare dureri în abdomen, cauzate de întinderea ligamentelor, pentru a face loc uterului să se ridice mai mult. Alteori, durerile de abdomen apărute dintr-o dată sunt cauzate de un uter hipertonic. De aceea e mai bine să vă adresaţi medicului când este cazul.

Nivelurile de energie şi-au revenit, nivelurile de greaţă coboară şi începi să îţi admiri burtica în oglindă. Acum ai siguranţa că ai trecut peste riscuri şi ca sarcina ta va decurge normal. Acum poţi să sărbătoreşti, pentru că urmează “luna de miere” a sarcinii, când vei fi veselă, plină de energie şi mai frumoasă ca oricând. Toţi te vor admira, iar pielea, părul şi unghiile arată mai bine ca oricând.

Libidoul îşi face din nou simţită prezenţa … era şi timpul. Dacă ai dureri de spate, poţi să îi mulţumeşti unui alt hormon, relaxina, cel care relaxează muşchii şi încheieturile, înmoaie oasele, pentru ca pelvisul tău să se lărgească, şi să poţi da naştere bebeluşului. Vei simţi cum uterul se măreşte şi cum organele sunt înghesuite pentru a face loc acestuia. Aşa că nu trebuie să te sperii de dureri sau contracţii.

Încercaţi să vă plimbaţi mai mult în această perioadă, să comunicaţi cu bebeluşul şi să îl implicaţi şi pe tătic în această comunicare, pentru că este un exerciţiu foarte util pentru toţi trei!

Sfaturi şi trucuri pentru săptămâna 14 de sarcină

– În cazul incare nu le-ai făcut până acum, acum ar fi un bun moment pentru următoarele teste şi analize: ecografia de confirmare a sarcinii, analizele de sânge obligatorii (glicemie, grupa sanguină, Rh-ul, calciul şi hemoleucograma), analizele de depistare anticorpi, un test HIV, un dublu test de sarcină, analize de rutină, testul Papanicolau şi analiza secreţiilor vaginale.

– Chiar dacă te simţi grea, nu ţine dieta în perioada sarcinii sau rişti să îi cauzezi probleme neuronale micuţului. Mănâncă sănătos, cu măsură şi evita alimentele nesănătoase. Dacă îţi e pofta de ele, încearcă să te gândeşti cu ce ai putea să le înlocuieşti. Dacă, de exemplu, ai mânca dulciuri toată ziua, mergi la supermarket şi cumpără-ţi diferite fructe.

– Nu lua sub nicio formă medicamente pentru dieta, deoarece acestea acţionează la fel ca diureticele şi pot duce la un avort spontan.