Săptămâna 17 de Sarcină

În săptămâna 17 de sarcină sau la 15 săptămâni de la concepție, copilul are aproximativ 13 cm şi o greutate de 140 g. În următoarele 3 săptămâni acesta va începe să crească foarte rapid, dublându-și greutatea. Burtica ta începe să crească, o să fie din ce în ce mai evidentă și s-ar putea să simți deja primele mișcări ale bebelușului tău. De regulă, mamele simt primele mișcări ale bebelușului în jurul săptămânilor 16 și 20.

Saptămâna a-17-a de Sarcină

În săptămâna 17 de sarcină, copilul începe să perceapă mai uşor sunetele, iar cele puternice chiar îl sperie şi poate reacţiona foarte spontan la ele. Asta înseamnă că e posibil să comunicați, chiar și fără să-ți dai seama. Tot acum, sistemul lui osos, până acum cartilaginos, începe să se întărească mai bine și să se osifice. Ochii si sistemul nervos continuă dezvoltarea. O substanţă protectivă care se numeşte mielină începe să învelească măduva spinării. La nivelul întregului corp încep să se dezvolte glandele sudoripare. Pe măsură ce copilul crește, cordonul ombilical – acea linie a vieţii cu placenta, devine din ce în ce mai gros şi mai puternic. În săptămâna 17 de sarcină, încep să se formeze mugurii a ceea ce vor fi primii dinţişori de lapte ai copilului.
Imunitatea copilului funcționează foarte eficient în săptămâna 17, ceea ce înseamnă că organismul său produce interferon şi imunoglobuline. Începând cu această perioadă, copilaşul se poate proteja singur de infecţii, în cazul în care mămica se va îmbolnăvi brusc. Tot în această săptămână, continuă să crească sprâncenele și firele de păr de pe capul și corpul copilului. Mai mult, pe corpul lui va începe să se depună un strat de grăsime, deși momentan acesta este compus în mare parte din apă. Aceasta grăsime va fi o sursă de energie şi va menţine în limite normale temperatura corpului copilului, după ce acesta se va naşte.
Săptămâna 17 de sarcină este perioada în care placenta se marchează vizibil prin îngroşare, iar greutatea ei ajunge până la 500 g. Creşte semnificativ producerea de substanţe nuntritive, datorită creşterii numărului de vase sangvine ce împânzesc acum suprafaţa placentei. Organismul copilului produce ţesut adipos care va fi responsabil pentru conservarea temperaturii corpului. Acest lucru nu influenţează în mod negativ pielea copilului, ea rămâne la fel de moale şi mătăsoasă.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

Pe măsură ce micuțul crește, mămica va începe să simtă dureri mai intense în zona uterului. Nu trebuie să te îngrijorezi pentru că sunt cât se poate de normale. Numai dacă sunt însoțite de sângerări sau se repetă la intervale regulate, trebuie să-ți informezi medicul. De asemenea, e posibil să simți bătăi puternice şi rapide ale inimii, care sunt datorate activităţii placentei. Din cauza aceasta creşte și transpiraţia. Dacă starea fizică se modifică însă foarte mult, este cazul să te adresezi medicului, pentru analize.
De asemenea, o dată cu creșterea uterului, centrul de greutate se schimbă, astfel încât, din când în când, vei începe să te simți un pic nesigură atunci când stai în picioare. Încearcă să eviți situatiile în care ți-ai putea pierde ușor echilibrul și ar exista un risc mare să cazi, cum ar fi situațiile în care porți tocuri. În aceste zile, nasul tău ar putea să fie des înfundat și s-ar putea să ai sângerări nazale din cauza fluxului crescut de sânge din organism. Datorită modificarilor hormonale, părul ți se va îngrășa mai repede. Pe de altă parte, în această perioadă s-ar putea să te confrunți cu constipația. Este posibil să iei un pic și în greutate, între 2,5 şi 3 kg.
Tot în săptămâna 17 de sarcină e posibil să ai scurgeri vaginale, fără miros. Nu trebuie să te alarmezi, mai ales că probabil te-ai confruntat cu ele și înainte de sarcină și le poți avea chiar până în momentul în care vei naște. Rar, scurgerile ar putea să conțină lichid amniotic, caz în care trebuie să ceri imediat ajutor specializat, pentru a fi sigură că nu ai de-a face cu o naștere prematură. De asemenea, dacă te confrunți cu mâncărimi în zona pelviană și simți un miros neplăcut, poate fi vorba de o infecție vaginală sau de o boală cu transmitere sexuală și atunci trebuie sa mergi urgent la medic.

Recomandări

În această perioadă ai nevoie de multe proteine, dar şi de lipide şi glucide. Cel mai indicat ar fi să renunţi la ceaiuri şi cafele tari, să eviţi mâncărurile grase, sărate sau prăjite pentru că îți pot provoca indigestie sau arsuri. De asemenea, cel mai indicat în această perioadă este să consumi supe, mâncăruri uşoare, necondimentate.
Încearcă să îți păstrezi calmul cât mai mult, să ai o stare de spirit bună, pentru că acum ești responsabilă nu doar de starea fizică a copilaşului, ci şi de starea lui psihică.
Ai grijă de sănătatea bebelușului tău încă din primele zile de viață. Ia toate măsurile de precauție pentru ca cel mic să fie în siguranță!
Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare performante, prin colaborarea cu Seracell. Astfel, stocarea se face în șase eșantioane–trei eșantioane, fiecare fiind apt pentru un eventual transport și încă trei mini eșantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau identificării malformațiilor genetice ale celulelor stem. Seracell este banca numărul 1 în Germania și dispune de două dintre cele mai importante acreditări GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE, ca semn al profesionalismului echipelor medicale și a laboratoarelor echipate cu o tehnologie de înaltă performanță. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro.

Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!