Trimestrele sarcinii

Aritmetica sarcinii nu este chiar atât de greu de înţeles Începutul acestei perioade uimitor este considerat  prima zi a ultimului ciclu menstrual, și sarcina medie dureaza 280 zile. Având în vedere că durata lunilor este diferită (de exemplu, 28 februarie poate avea 28 sau 29 de zile, iar în decembrie 31), medicii au decis să calculeze tipuri de durate gestaţionale calendaristic sarcina durează  9 luni, iar  în obstetrică 40 săptămâni.

Primul trimestru de sarcină cea mai importantă și complexă perioadă, pentru că anume acum se formează întreg organismul, cu sistemele sale coplicate ale viitorului omuleţ. Începând cu săptămâna a doua începe să se formeze sistemul nervos, în săptămânile 7-8 creierul, și până la sfârșitul celei de a treia lună de sarcină fătului i se poate distinge faţa, mâinile și picioarele decolorate, tractul gastro-intestinal este pe deplin dezvoltat.

În trimestrul al doilea mămica simte mişcările fetale, dacă este o sarcină repetitivă acestea pot fi simţite chiar mai devreme. Copilaşul poate sughiţa, poate tresări din cauza sunetelor acute, iar la sfârşitul săptămânii a 20-a este deja formată amprenta digitală.

Către sfârşitul trimestrului al doilea de sarcină înălţimea copilaşului atinge 30 cm. Are toate oranele interne formate, dar nu sunt încă maturizate, iar greutatea fătului nu este încă suficientă pentru a-i asigura supravieţuirea în mediul extrauterin. Pentru cele mai multe mame trimestrul al doilea este unul binecuvântat. Starea fizică se îmbunătăţeşte simţitor, nu mai sunt chinuite de indigestii şi greţurile matinale, iar burtica nu este încă suficient de mare pentru a provoca incomodităţi.

În trimestrul al treilea, începând cu săptămâna a 28-a copilaşul este deja format şi în situaţii excepţionale putem admite şi naşterea lui, cu toate că aceasta va fi considerată prematură, ea îi va asigura însă supravieţuirea copilaşului. În uter copilaşul se pregăteşte activ pentru naştere, masa lui corporală creşte simţitor,  începând cu săptămâna a 35-a copilaşul se întoarce cu capul în jos, aceasta este poziţia corectă pentru naştere. La sfârşitul trimestrului al treilea copilul coboară către pelvis, înălţimea lui atinge 50 cm, iar greutatea poate fi între 2500 şi 3500 gr.

La finalul celui de-al treilea trimestru copilul este gata să se nască şi să anunţe lumii întregi apariţia sa printr-un strigăt- dovadă că a venit pe lume şi că plămânii lui sunt pe deplin dezvoltaţi!

Credit foto: http://deti.mail.ru/

 

 

Voteaza Trimestrele sarcinii: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile