10 lucruri pe care orice proaspătă mămică ar fi bine să le știe despre nou-născut

Proaspetele mămici se pot simți copleșite de sentimentul că, odată ajunse acasă după ce ies din maternitate, nu se vor descurca să-și îngrijească bebelușul. Acest sentiment absolut normal va dispărea odată ce timpul trece, iar ele încep să se acomodeze cu bebelușul și să-l cunoască.

Am pregătit 10 lucruri pe care orice proaspăt părinte ar fi bine să le cunoască despre nou-născut, pentru ca acomodarea în 3 să fie cât mai ușoară:   

 

1. Greutatea bebelușul indică modul în care se dezvoltă

În privința hrănirii nou-născutului, nu încape îndoială că laptele matern este cea mai bună alegere. Însă, indiferent care este tipul de lapte pe care bebelușul îl va primi, un indicator al faptului că sugarul se dezvoltă sănătos este dacă acesta ia în greutate. Nou-născutul este cântărit la naștere, apoi în fiecare zi cât stă în maternitate și la externare. În primele zile de viață se produce o scădere fiziologică în greutate, de câteva sute de grame. În aproximativ două săptămâni, copilul recuperează, ajungând din nou la greutatea de la naștere. Un nou-născut alimentat corespunzător va recupera chiar mai rapid și va lua în greutate aproximativ 800-1000g în prima lună.

greutate nou nascut

2. Un nou-născut nu are definit ritmul circadian

Bebelușii au un somn total de aproximativ 16-18 ore pe zi, în primele două săptămâni. Cu toate acestea, se trezesc frecvent și rareori dorm mai mult de 4 ore legat, chiar și noaptea. Sugarii își definesc ritmul circadian în primele luni de viață. Acest lucru se întâmplă treptat, cele mai importante modificări fiind în primele 6-8 luni. Astfel, în primele zile de viață, nou-născuții nu fac diferența între noapte și zi.

Odată stabilit ritmul circadian, în organismul bebelușul se eliberează hormoni ai stresului – adrenalină, vasopresină și cortizon – care ne ajută să ne trezim în momentul în care se luminează. Odată cu lăsarea întunericului, se eliberează un alt hormon, melatonina, care favorizează somnul.

3. Nou-născutul sughiță des

Probabil vei rămâne foarte surprinsă când vei vedea că încă din primele zile de viață, bebelușul începe și sughițe. Bebelușul poate sughița minute în șir, însă nu-l deranjează și nu este nevoie să intervii pentru a-l opri din sughițat. Dacă ți se pare totuși că bebelușul se simte inconfortabil îi poți da puțin lapte.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

4. Îi pot apărea mici puncte albe pe față

Pielea nou-născutului este de obicei uscata și se exfoliază. Acest lucru este normal și nu este nevoie să folosești niciun fel de loțiune, doar dacă pediatrul copilului îți recomandă. Îi pot apărea mici pete albe pe față sau nas, numite milia. Acestea sunt normale și vor dispărea de la sine. Milia sau milium la bebelusi este o afecțiune inofensivă care se manifestă sub forma unor mici umflături de culoare albă pe fața nou-născutului și poate fi de mai multe tipuri. 

5. Nou-născutul tresare frecvent: reflexul Moro

În primele zile de viață, până când se obișnuiește cu mediul nou, bebelușul va tresări foarte des. Atunci când face o mișcare bruscă sau aude un zgomot, bebelușul poate să tresară sau să-și ridice rapid brațele în sus, uneori chiar să plângă. Această succesiune de mișcări se numește reflex Moro și este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat dintr-o dată, de aceea i se mai spune și “startle reflex” . Unii specialiști îl caracterizează ca fiind o reacție involuntară la amenințare. Nu este un lucru grav, în primele săptămâni pe timpul nopții bebelușul poate fi înfășat pentru a evita trezirile pe timpul nopții, însă dispare după câteva săptămâni sau luni.

primele zile ale nou-nascutului acasa

6. Un nou-născut respiră neregulat

Spre deosebire de un copil mai mare sau un adult, bebelușul respira mai repede, mai neregulat si mai zgomotos. Un nou născut va respira în reprize cu răsuflări care devin în mod progresiv mai rapide și mai profunde apoi mai lente și mai superficiale. Este denumită respirație periodică și reprezintă un fenomen normal, deoarece sistemului respirator al bebelusului este încă imatur și trebuie să se adapteze schimbării, de la lichidul intrauterin la aer. Poți observa de asemenea că își poate opri respirația până la cinci secunde și chiar mai mult pentru a reîncepe cu respirații profunde din nou.

7. Peste 10 scutece pe zi

În primele 4 săptămâni, un sugar poate avea nevoie depână la 10 scutece, zilnic. În acest moment, bebelușul are nevoie de scutece conforme cu greutatea sa. Vei observa că pe ambalajul pachetului de scutece este menționată greutatea careia îi sunt indicate.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

8. Bebelușul comunică prin limbajul corpului

Chiar dacă vorbim de un bebeluș care doarme o mare parte din timp, este important să comunici cu nou-născutul din primul moment, folosind vocea, atingerea, vederea și mirosul. Atingerea blândă, sărutul, alintarea, zâmbetul și privirea comunică informații importante despre locul noului tău născut în lume și îl ajută pe nou-născut să se simtă în siguranță cu tine. În prima săptămână de viață, veți începe să aflați cum comunică bebelușul prin sunete, grimase și limbajul corpului.

sarcina cu gemeni

9. Nou-născuții au un moment când plâng foarte mult

În general, nou-născuții au o perioadă foarte agitată din timpul zilei (pentru mulți este între orele 18 și 22), în care plâng inconsolabil. Deși toți părinți vor încerca să facă tot posibilul ca nou-născutul să nu plângă, specialiștii sunt de părere că modul cel mai bun de a proceda este să-i permiteți să plângă, fiind aproape de el. Dacă nevoile îi sunt îndeplinite și nu vorbim de un disconfort cauzat de foame, scutec murdar sau temperatură prea ridicată în cameră, atunci pur și simplu țineți-l în brațe și mângâiați-l ușor pe spate. 

10. Scaunul nou-născutului este verzui

La început, scaunul bebelușului este verde negricios, iar apoi se apropie de anumite nuanțe de verde, galben sau negru și poate fi foarte moale, păstos sau dimpotrivă foarte tare. Oricât de neliniștitor ar fi acest lucru, este normal. Partea bună, dacă putem să-i spunem așa, este că în primele luni, când bebelușul este alăptat și bea doar lapte, este că scaunul nu miroase deloc.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Aducerea acasă a unui bebeluș este pe cât de minunată, pe atât de terifiantă. Primele șase săptămâni pot fi o adevărată provocare pentru proaspeții părinți. Voi și bebelușul trebuie să vă cunoașteți, iar asumarea noilor roluri este normal să vă sperie. Dar, momentul în care bebe vă va zâmbi pentru prima dată va fi unul dintre cele mai frumoase pe care le-ați trăit vreodată.