15 lucruri pe care ai putea sa il inveti pe copil

(Continuare)

8. Invata-ti copilul sa-si stabileasca obiective, scopuri, fie ele mici si pe termen scurt, o viata cu sens si implinita trebuie construita, ea nu vine cu valul, iar omul trebuie sa invete asta de mic, pentru a evita dezamagirile.

9. O anecdota spunea asa: „Fiul unui barbat de 90 de ani si-a chemat copilul si l-a rugat sa-l ajute sa-l duca pe batran cu roaba in strada. „M-am saturat de bunicul tau, sta cu zilele in casa, nu face nimic, se plange de toate si nu mai avem timp pentru el. Gata, si-a trait traiul si si-a mancat malaiul!”. Copilul s-a uitat la tatal sau si i-a raspuns „Desigur, taticule. Si apoi sa pastram roaba, ca sa avem in ce sa te caram si pe tine in strada.” Mai simplu spus – copilul observa felul in care te comporti cu propriii parinti si se va comporta si cu tine la fel cand va creste.

10. Un esec, o greseala, o ratare nu este un capat de tara, nu este o dovada ca nu are capacitati. Cu totii trecem prin ele si putem invata ceva, arata-i ce poate invata din propriile greseli.

11. Invata sa nu-l critici de fata cu prietenii lui, nici la o varsta nu ne-ar placea sa ne stirbim autoritatea de fata cu oamenii in fata carora avem atata nevoie sa o pastram, macar si pentru ca tinem la acele persoane.

12. Invata-l sa isi depaseasca temerile, fricile, orice situatie este rezolvabila, dar cu incredere. Frica inhiba, iar fricile din copilarie pot fi o sursa de frustrari si probleme la maturitate.

13. Invata-ti copilul sa pretuiasca increderea pe care i-o acorda ceilalti, ca este foarte importanta si ca este si mai scumpa atunci cand o pierdem in ochii celorlalti.

14. Critica constructiv si la obiect, nu critica persoana ci fapta. Un intelept ne-a oferit un foarte bun exemplu de critica constructiva: „Fiule, esti atat de bun, atat de cumpatat, atat de destept si responsabil. Pai, cum ai putut tu, fiind atat de destept, bun, corect responsabil sa faci o asemenea fapta?”

15. Intreaba-l ce vrea sa fie cand va creste mare. Asculta-l cu atentie si interes, pune-i intrebari si nu rade de raspunsurile sale, s-ar putea sa ramai placut surpins de cat de inventiv ar putea fi. In plus, raspunsurile lui pot fi o cheie sa-i intelegi mai bine personalitatea.

Nota pentru 15 lucruri pe care ai putea sa il inveti pe copil: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile