15 lucruri pe care ai putea sa il inveti pe copil

1. Invata-l sa se descopere si sa se dezvolte pe sine, cu toate calitatile si visurile sale. Nu incerca sa il faci sa fie ceea ce nu ai reusit tu in tinerete. Parintii deseori isi proiecteaza propriile dorinte, visuri din copilarie sau tinerete asupra copilului, daca si-aur dorit sa devina invete sa cante la pian, il trimit la scoala de muzica si pe copil, care poate nu are nicio inclinatie de acest fel. Chiar daca primim un set de caracteristici de la parinti, suntem diferiti totusi in visurile si ambitiile noastre, asta nu ar trebui sa uitam niciodata ca parinti!

2. Atunci cand copilul strica ceva (fie ca este vorba despre obiecte, relatii sau sentimente) cere-i ajutorul la repararea lor. Chiar daca ajutorul lui va fi micut, important este ca el sa invete ca este responsabil pentru faptele sale si ca trebuie sa raspunda pentru propriile greseli.

3. Cand mergi sa platesti facturile ia-ti copilul cu tine, explica-i in termeni accesibili pentru el ce faci si de ce este important, astfel el va creste invatand ca exista responsabilitati si termene. Este o buna educatie financiara.

4. Incurajeaza-l sa faca economii. Daruieste-i o pusculita si propune-i sa adune acolo banii ramasi, oferindu-i si idei: bani pentru excursie impreuna cu familia undeva unde isi doreste foarte mult, pentru bicicleta, pentru o jucarie frumoasa etc.

5. Arata-i afectiune partenerului de viata fata de de el (intr-un mod decent, desigur :)), chiar daca o sa para dezgustat, ideea in sine va fi foarte reconfortanta pentru copil, ii ofera siguranta si armonie sa stie ca parintii lui se iubesc.

6. Lauda-l! Mai ales atunci cand munceste mult pentru a obtine ceva de calitate, nu atat pentru capacitatile intelectuale, ci mai ales pentru munca.

7. Nu tolera isteriile, chiar daca uneori este amuzant, alteori iti explici ca este mic si i se permite. Daca invata ca asa se rezolva va incerca sa obtina lucruri si cand va fi mare.

(va urma)