ÔÇťC─âr─âmizile care compun via╚ŤaÔÇŁ, a╚Öa am putea descrie ├«n c├óteva cuvinte celulele stem. ╚śtim c─â pentru mul╚Ťi dintre noi este doar o metafor─â, ├«ns─â pentru bolnavii care au nevoie de o nou─â ╚Öans─â la via╚Ť─â reprezint─â o dovad─â palpabil─â. Celulele stem sunt celulele de baz─â ale organismului uman, ele ajut├ónd la crearea organelor, ╚Ťesuturilor ╚Öi chiar a s├óngelui. Pentru c─â s├óngele ombilical este cea mai valoroas─â surs─â de celule stem tinere, na╚Öterea este momentul unic ├«n care acestea pot fi recoltate.

Tuturor ne plac pove╚Ötile frumoase, cu final fericit, ├«ns─â c├ónd acestea sunt inspirate din realitate ╚Öi au un acel pozitiv, pur ╚Öi simplu trebuie spuse mai departe. Stocarea celulor stem a contribuit la oferirea celui mai de pre╚Ť dar: s─ân─âtatea, copiilor cu boli grave, incurabile.

Vorbim ├«n continuare despre cazurile a 5 copii care au primit o a doua ╚Öans─â la via╚Ť─â datorit─â evolu╚Ťiei cercet─ârilor ╚Öi aplic─ârii tratamentelor cu celule stem.

 

 

1. Anemia Fanconi, povestea lui Matthew, 6 ani

Tratament celule stem - Anemia Fanconi╚śtiai c─â primul transplant de celule stem cu succes a avut loc ├«n 1988? Matthew Farrow, un b─âie╚Ťel de 6 ani din Carolina de Nord, a fost diagnosticat cu anemie Fanconi, o boal─â rar─â a s├óngelui. Acest tip de anemie conduce frecvent la cancere precum leucemia, cancerul la nivelul capului ╚Öi al g├ótului. Salvarea lui a venit chiar de la sora sa. ├Änainte ca aceasta s─â se nasc─â, p─ârin╚Ťii au dorit analizarea celulelor din lichidul amniotic pentru a afla dac─â sunt compatibili. Astfel, s-a descoperit c─â ea nu este afectat─â de anemia Fanconi ╚Öi conform testului HLA fra╚Ťii sunt compatibili. HLA (Human Leucocyte Antigens) determin─â compatibilitatea sau incompatibilitatea ┼úesuturilor transplantate (├«ntre donator ┼či primitor). Genele primite de la p─ârin╚Ťi sunt cunoscute sub numele de complex major de histocompatibilitate.

Astfel, la na╚Öterea surorii lui Matthew, s├óngele ombilical a fost prelevat ╚Öi folosit ulterior pentru transplantul de s├ónge vital pentru via╚Ťa b─âie╚Ťelului. Cu toate c─â, ├«n 1988, era considerat─â o procedur─â necunoscut─â, Comitetul Francez De Etic─â Na╚Ťional─â a acceptat transplantul deoarece via╚Ťa lui Matthew era pus─â ├«n pericol, f─âr─â s─â o afecteze ├«n vreun fel pe sora lui, transplantul de m─âduv─â osoas─â nefiind necesar.

Primul transplant de celule stem s-a dovedit un succes, Matthew fiind în prezent un adult sănătos și tată la rândul lui.

 

2. Autism, povestea micu╚Ťei Sarah, 4 ani

├Än iunie 2016, Sarah, ├«n v├órst─â de 4 ani diagnosticat─â cu autism, este acceptat─â s─â intre ├«ntr-un proces de tratament cu celule stem din cadrul centrului de tratament la Universit─â╚Ťii Duke, din Statele Unite. Autismul este o tulburare neuropsihiatric─â care se manifest─â prin deficit de comunicare, interac╚Ťiune social─â sc─âzut─â sau inexistent─â, stereotipii motorii sau verbale. Practic, un copil cu autism are o ├«nt├órziere la nivel intelectual, ca urmare a dezvolt─ârii insuficiente a zonelor creierului responsabile de aceste abilit─â╚Ťi.

Tratamentul efectuat ├«n cadrul centrului medical a fost similar unei transfuzii de s├ónge obi╚Önuite. Sarah a terminat primul tratament ├«n februarie 2017. ├Än primul an, p─ârin╚Ťii ei nu au observat schimb─âri semnificative ├«n comportamentul ei. ├Äns─â, dup─â a doua sesiune de tratament cu celule stem, mama micu╚Ťei Sarah a declarat c─â au ap─ârut schimb─âri spectaculoase. ├Än mai pu╚Ťin de 1 an, limbajul Sarei s-a dezvoltat, astfel dac─â ini╚Ťial spunea doar 2-3 cuvinte, ajunsese s─â foloseasc─â 16 cuvinte. De asemenea, desenele ei pe h├órtie au evoluat de la c├óteva linii simple la imagini detaliate ale florilor. ├Än plus, tantrumurile (tulbur─ârile de opozi╚Ťie fac parte din spectrul autismului) au sc─âzut ca intensitate ╚Öi apari╚Ťie, iar indicele care evaluau competen╚Ťele sociale erau ├«n afara graficelor de specialitate.

 

Vrei să afli mai multe despre tratamente cu celule stem disponibile în acest moment?

Tratamente celule stem Baby Stem

3. Sindromul apraxiei de vorbire, Isabella 3 ani și jumătateTratament celule stem - Apraxie

Sindromul apraxiei de vorbire este o boal─â care afecteaz─â componenta vorbirii. Isabella, o feti╚Ť─â de 3 ani ╚Öi jum─âtate, a fost supus─â unui tratament cu celule stem recoltate la na╚Ötere din cordonul ombilical. ├Än cadrul centrului medical Al Universit─â╚Ťii Duke din Statele Unite ale Americii, Isabellei i s-au efectuat transfuzii cu s├ónge placentar.

 

La trei s─âpt─âm├óni de la transfuzie, p─ârin╚Ťii feti╚Ťei au observat ├«mbun─ât─â╚Ťiri remarcabile la nivelul vorbirii. Dac─â ├«nainte de tratament nu a putut rosti niciodat─â numele fratelui s─âu, vorbirea Isabellei s-a schimbat ├«ntr-at├ót de mult ├«nc├ót a reu╚Öit ├«ntr-o zi s─â spun─â clar ÔÇťVreau s─â stau acas─â cu MatthewÔÇŁ.

 

 

4. Cancer cerebral, Alba 4 ani

Tratament celule stem - cancer cerebralAlba, o feti╚Ť─â de 4 ani din Spania, a devenit primul pacient din ╚Ťara sa care s-a recuperat dup─â opera╚Ťia cauzat─â de cancer cerebral, datorit─â celulor stem prelevate la na╚Ötere din cordonul ombilical. La v├órsta de 2 ani, Alba a fost diagnosticat─â cu o form─â rar─â de cancer cerebral. Tratamentul a constat din extragerea tumorilor ╚Öi un tratament cu chimioterapie pentru a elimina eventualele resturi ale tumorilor.

Pentru c─â ├«n aceste tipuri de cancere sistemul sangvin este aproape distrus, Alba a avut nevoie de un transplant de s├ónge. Acesta s-a f─âcut gra╚Ťie celulelor stem recoltate la na╚Ötere, care au ajutat ├«n accelerarea produc╚Ťiei de trombocite. Dup─â 14 luni de la tratament, sistemul ei sangvin a fost restabilit complet ╚Öi practic a putut reveni la o via╚Ť─â normal─â.

 

 

Tratament celule stem - Diabet zaharat5. Diabet zaharat, Barrett 9 ani

ÔÇťFiul nostru Barrett s-a n─âscut s─ân─âtos pe 24 iulie 1997.ÔÇť

La fel ca toate pove╚Ötile frumoase despre na╚Öterea copilului, a╚Öa a ├«nceput ╚Öi povestea lui Barrett, un b─âie╚Ťel din Toronto. ├Än luna decembrie 2006, la v├órsta de 9 ani, Barret a fost diagnosticat ├«n urma mai multor simptome ap─ârute cu diabet zaharat de tip 1 incurabil. Denumit ╚Öi diabetul juvenil, Barrett urma s─â devin─â practic dependent de insulin─â.

P─ârin╚Ťii au fost devasta╚Ťi, mai ales c─â ├«n istoricul lor familial nu exista nimeni cu o astfel de boal─â, de╚Öi este cunoscut─â ca fiind o boal─â genetic─â. Ei au dorit participarea ├«n cadrul unui studiu de cercetare efectuat ├«n cadrul Universit─â╚Ťii din Florida, unde se studiaz─â impactul celulelor stem asupra copiilor cu diabet zaharat tip 1. Chiar dac─â, cercet─ârile cu privire la tratamentul cu celule stem ├«n vindecarea diabetului continu─â, pancreasul lui Barrett ├«nc─â produce insulin─â pe cont propriu.

Exist─â un moment c├ónd via╚Ťa copilului t─âu este ├«n m├óinile tale, iar acela este momentul na╚Öterii. C├ónd via╚Ťa lui depinde de o alegere ╚Öi aceasta ├«╚Ťi apar╚Ťine ├«n ├«ntregime – acceptarea recolt─ârii de celule stem. Norocul copilului este s─â nu aib─â parte niciodat─â de ele, ├«ns─â ╚Öansa la via╚Ť─â poate fi dat─â chiar de tine.

Informeaz─â-te ├«n leg─âtur─â cu cea mai bun─â op╚Ťiune pentru recoltarea, procesarea ╚Öi stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 

 

 

C├ó╚Ötiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem ╚Öi premii speciale oferite de Provita (consulta╚Ťie, ecografie, kinetoterapie & masaj). ├Änscrie-te ├«n concurs complet├ónd formularul de mai jos ╚Öi te vom contacta cu informa╚Ťii despre stocarea celulelor stem! Succes!