5 Sfaturi pentru o presiune arterială bună la gravide

Tensiunea arterială este un subiect de interes pentru orice viitoare mămică, mai ales pentru femeile care suferă de hipertensiune cronică.
Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari. O tensiune arterială normală se situează în jurul valorii de 120/80. Însă ce este sub 90/50 reprezintă stadiu de hipotensiune și poate provoca stări de amețeală sau chiar leșin. De la 121/80, până la 139/80 se consideră stadiu de prehipertensiune. Iar de la 140/90 în sus putem vorbi de hipertensiune. Cea din urmă reprezintă un risc major pentru femeile însărcinate, cu atât mai mult dacă acestea sufereau de hipertensiune dinainte să rămână însărcinate, adică hipertensiune cronică.

1. Renunță la vicii

Alcoolul, tutunul și cafeina sunt adevărate pericole pentru bebelușul tău și sunt responsabile pentru creșterea riscului de hipertensiune. Atât fumatul, cât și consumul de alcool, cresc presiunea sângelui în corp. Nici consumul de cafea nu este tocmai recomandat de specialiști, care susțin că aceasta ar reduce cantitatea de sânge care ajunge la placentă. Însă, dacă vrei neapărat un boost de energie, poți consuma ciocolată neagră, dar cu măsură. Acest aliment ajută la scăderea tensiunii arteriale.

2. Ai grijă ce mănânci

Evită sarea și alimentele bogate în sodiu. Deși organismul necesită sodiu în cantități mici, consumul excesiv dăunează și poate duce la hipertensiune arterială, boli cardiace și accident vascular cerebral. Evită, în același timp, mâncărurile prăjite, în special cele de tip fast-food.

3. Schimbă-ți dieta

Alimentele bogate în potasiu ar trebui să facă parte din dieta celor care suferă de hipertensiune. Printre acestea se numără cartofii dulci, roșiile, sucul de portocale, bananele sau mazărea. De asemenea, este încurjat consumul de fructe uscate și pepene galben.
Studiile clinice au demonstrat că tensiunea arterială poate fi redusă și cu ajutorul produselor lactate cu conținut scăzut în grăsimi. Însă pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză, sunt recomandate alternative precum laptele de migdale, nucă de cocos sau lapte de cânepă. De assemenea, consumați cât mai multe cereale integrale, bogate în fibre, care ajută la ameliorarea hipertensiunii.

4. Fă mișcare zilnic

Femeile inactive au un risc mai mare de hipertensiune decât cele care exersează zilnic. Nu trebuie să te forțezi cu programe de antrenament intensiv, ci să începi cu ceva ușor, precum plimbări zilnice de câte 30 de minute sau înotul. Asta te va ajuta să îți menții tensiunea, dar și greutatea sub control, mai ales că persoanele supraponderale sunt mai predispuse la hipertensiune. Înainte de a te apuca de un program de exerciții fizice, discută cu medicul tău și stabiliți împreună ce ai voie să faci, în așa fel încât să nu îți pui în pericol sarcina.

5. Eliberează-te de stres

Stresul este unul dintre principalii factori care determină creșterea tensiunii arteriale peste limita normală. Încearcă să eviți munca peste program și aglomerarea taskurilor de la serviciu. Nu este recomandat să lucrezi mai mult de 41 de ore pe săptămână dacă vrei să îți ții sub control nivelul de stres, cu atât mai mult dacă ești gravidă. Încearcă, de asemenea, să faci exerciții de meditație sau yoga. Învață tehnici de respirație care să te ajute să îți relaxezi mușchii și să scazi presiunea sângelui.

tensiunea la gravideBaby Stem vă pune la dispoziție experiența si calitatea germană în servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, fiind partener exclusiv al Seracell, banca de celule stem numărul 1 din Germania. Seracell se ghidează după standarde înalte de lucru și folosește tehnologie de ultimă oră, ceea ce le-a adus acreditarea europeană Good Manufacturing Practice, una dintre cele mai importante certificări din domeniu. Vizitați site-ul www.babystem.ro pentru a vă informa cu privire la serviciile noastre.