Acid folic în sarcină: de ce este esențial și când trebuie administrat

Acidul folic este de fapt vitamina B9 și joacă un rol crucial în dezvoltarea celulelor. Probabil ai auzit de acid folic în contexte ce țin de sarcină, deoarece este recomandat frecvent femeilor însărcinate, cât și celor care vor să rămână gravide. Acidul folic este o formă sintetică a vitaminei B9 și este folosit în suplimente și adăugat la produsele alimentare procesate, cum sunt cerealele pentru micul dejun. 

 

În timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase schimbări, iar o dietă echilibrată bogată în vitamine și minerale este foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Corpul unei gravide are nevoi nutriționale crescute, tocmai de aceea trebuie alese alimente bogate în nutrienți.

 

Acidul folic administrat înainte și în prima perioadă a sarcinii poate preveni malformații congenitale extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida și anancefalia. Tubul neural se dezvoltă în primele 28 de zile de la concepție, chiar înainte ca sarcina să fie confirmată.

 

Ce este acidul folic? 

 

Organismul uman are nevoie de acid folic pentru a ajuta formarea celulelor roșii din sânge și astfel să prevină diferitele tipuri de anemie. Acidul folic este, de asemenea, esențial pentru producerea, repararea și funcționarea ADN-ului, harta genetică a fiecăruia dintre noi. Pentru că adesea acidul folic este confundat cu folatul, este bine să știi că folatul este forma naturală a vitaminei B9. Spre deosebire de folat, nu tot acidul folic pe care îl consumi este transformat în forma activă a vitaminei B9 (5-MTHF) în sistemul digestiv.

 

Dacă intenționezi să rămâi însărcinată sau dacă tocmai ai aflat că vei avea un copil, este important să iei comprimate de acid folic până în săptămâna 12 de sarcină. Este indicat să iei acid folic în preconcepție, cu două luni înainte de a încerca să ai un copil. Astfel, acidul folic se va acumula în organism la un nivel care să ofere cea mai mare protecție viitorului copil împotriva defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida.

De asemenea, poți încerca să consumi mai multe alimente care conțin folat, care așa cum menționam anterior este forma naturală a acidului folic. Cu toate acestea, chiar și o dietă sănătoasă nu are suficient acid folic pentru sarcină, deci este foarte important să luați comprimate de acid folic.

 

Care sunt beneficiile acidului folic

 

Dacă ți-ai făcut analize înainte de a rămâne gravidă, iar nivelul de acid folic era scăzut, riscul ca bebelușul să dezvolte defecte ale tubului neural crește cu până la 70%. Defectele tubului neural sunt probleme ale creierului sau măduvei spinării.

 

Spina bifida este un defect de închidere osos la nivelul coloanei vertebrale, care lasă măduva spinării neprotejată. Chiar dacă nu este o afecțiune foarte comună, poate provoca o gamă largă de probleme pentru copil, inclusiv:

 

  • Anomalii osoase;
  • Probleme de mișcare (chiar paralizia membrelor inferioare);
  • Probleme ale vezicii urinare (incontinența urinară și fecală);
  • Dificultăți de învățare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Majoritatea femeilor sunt sfătuite de medicii ginecologi sau medicii de familie să ia suplimente cu acid folic. De asemenea, acidul folic se găsește în unele comprimate multivitamine pentru sarcină. 

 

Alimente bogate în acid folic

 

De asemenea, un mod foarte bun de a-ți asigura cantitatea de acid folic în sarcină este să consumi alimente care conțin folat. De exemplu, 75 de grame de linte fiartă conține aproximativ 90% din necesarul zilnic recomandat de acid folic. Lintea este adesea considerată un super aliment deoarece furnizează o cantitate foarte mare de vitamine și minerale. Este bogată în magneziu, fosfor și fibre.

alimente acid folic

Alimentele care conțin o cantitate mare de acid folic sunt:

  • Broccoli
  • Linte
  • Fasole
  • Alune
  • Semințe de floarea soarelui
  • Avocado
  • Suc proaspăt de portocale
  • Varză de Bruxelles
  • Spanac
  • Sparanghel
  • Mazăre
  • Năut
  • Cereale fortificate cu vitamine și minerale.

 

Dar, ține cont că un consum de alimente bogate în folat nu va fi suficient pentru a oferi cea mai bună protecție copilului, așa că este important să luați și comprimate de acid folic. În plus, sunt persoane care au nevoie de o doză mai mare de acid folic.

 

Când ai nevoie de o cantitate suplimentară de acid folic

 

Dacă ai un risc mai mare de a avea o sarcină cu probleme, cu riscul ca fătul să sufere de defecte ale tubului neural, medicul îți va recomanda să iei o doză mai mare de acid folic decât cele 400 mcg indicate în general. 

 

De exemplu, femeile obeze sunt mai susceptibile de a da naștere unor copii cu probleme de tub neural, motiv pentru care este extrem de important să discuți cu medicul de familie sau medicul ginecolog, dacă acesta este și cazul tău pentru a lua o doză suplimentară de acid folic. 

 

De asemenea, dacă ai mai fost însărcinată și bebelușul tău a suferit de defecte de tub neural, este extrem de important să îl anunți pe medicul care îți supraveghează sarcina actuală despre situația anterioară. Un alt caz în care femeile au nevoie de o cantitate suplimentară de acid folic este acela în care acestea suferă de diabet  sau sunt sub tratament cu medicamente anticonvulsivante, deoarece și ele sunt predispuse la a concepe copii care să sufere de probleme de tub neural.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Acidul folic este deosebit de important pentru femeile însărcinate, având o mulțime de efecte benefice pentru mamă, dar mai ales pentru făt. Recoltarea celulelor stem la naștere este de asemenea foarte importantă, deoarece cu ajutorul transplantelor cu celule stem s-au tratat unele dintre cele mai grave boli.  Bankingul de sânge placentar este un serviciu medical de prevenție și trebuie înțeles ca atare, în special de către părinții care au în familie antecedente de boli grave.

Asigură-i un viitor sănătos copilului tău și optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem!