Afla totul despre colostrul în sarcina!

Cuprins

 

Sarcina aduce multe schimbări atât la nivel psihic, cât și fizic. Însă, una dintre mai puțin cunoscute reprezintă apariția colostrului, primul lapte matern. Ce este și ce trebuie să știi despre acesta vei afla în continuarea articolului.

Ce cauzează scurgeri ale sânilor în timpul sarcinii?

Fiind însărcinată, corpul tău se asigură că toate procesele naturale funcționează, inclusiv sistemul de producție a laptelui. Colostrul, primul lapte pe care îl va primi bebelușul, conține mai multă proteină, dar mai puține grăsime și zahăr decât laptele matern mai matur, ceea ce face mai ușoară digerarea de către copil în primele zile după naștere. De asemenea, este plin de anticorpi (imunoglobina A) pe care copilul tău nu i-a întâlnit în uter și care îi ajută să se protejeze de germeni care pot infecta membranele mucoase ale gâtului, ale plămânilor și intestinelor. După câteva zile după naștere, laptele matern va deveni mai alb și va crește în cantitate.

Cum arată colostrul?

Colostrul tău poate părea transparent, dar are, adesea o culoare galben auriue sau portocalie deoarece conține niveluri ridicate de beta-caroten. Colostrul tinde, de asemenea, să fie mai gros decât laptele matern de tranziție și matur.

Cât durează?

Etapa de colostru durează până când etapa de tranziție începe, adică între a doua și a cincea zi după nașterea bebelușului. Faza de tranziție a producției de lapte matern începe când laptele matur își face apariția și vei vedea o creștere mare a cantității de lapte matern. Însă, etapa de tranziție este un moment în care există un amestec de colostru și lapte matern matur. Deci, chiar dacă nu se mai numește faza de colostru, colostrul va continua să fie prezent în laptele matern.

Ce trebuie să știți despre colostru?

Dacă nu ai întâmpinat scurgeri de colostru, dar te întrebi cum arată, apasă delicat pe mamelon pentru a ieși câteva picături. Dacă nu se vede nimic, nu îți face griji, va apărea atunci când este corect. De asemenea, nu este un semn că nu vei avea lapte.

Ce poți face cu privire la aceste scurgeri în timpul sarcinii

De obicei, doar câteva picături de colostru picură dintr-o dată – dar dacă fluxul este mai mult și nu te simți confortabiș, poartă tampoane aborbante pentru sâni.

Așadar, apariția colostrului în timpul sarcinii este un proces natural, iar dacă te numeri printre femeile care nu au experimentat această fază, nu te îngrijora! Va veni la momentul potrivit!