Amniocenteza: 3 motive IMPORTANTE să faci acest test!

Cuprins

În timpul sarcinii, fătul este înconjurat de lichid amniotic, o substanță asemănătoare cu apă. Amnioticul conține celule fetale vii și alte substanțe, cum ar fi alfa-fetoproteina (AFP). Aceste substanțe furnizează informații importante despre sănătatea bebelușului dvs. înainte de naștere.

Ce este amniocenteza?

Amniocenteza este un test prenatal în care o cantitate mică de lichid amniotic este îndepărtată din sacul din jurul fătului pentru testare. Eșantionul de lichid amniotic este îndepărtat printr-un ac fin inserat în uter prin abdomen, sub îndrumare cu ultrasunete. Fluidul este trimis apoi la un laborator pentru analiză. Pot fi efectuate diferite teste pe un eșantion de lichid amniotic, în funcție de riscul genetic și indicarea testului.

Amniocenteza se face de obicei intre săptămâna 16 şi săptămâna 20 de sarcină.

Femeile care fac acest test sunt mai ales cele care au un risc crescut de probleme genetice şi cromozomiale, pe de o parte pentru că testul este invaziv şi implică un mic risc de pierdere a sarcinii

3 Motive importante pentru a face o amniocenteză

  • Pentru a determina dacă plămânii bebeluşului sunt destul de maturi ca să suporte o naştere prematură, în cazul în care este imperios necesară.
  • Pentru a diagnostica sau a elimina o infecţie uterină dacă, de exemplu, vi s-a rupt apă înainte de termen.
  • Pentru a verifica dacă bebeluşul este în regulă în cazul în care aveţi o incompatibilitate a sângelui, cum ar fi incompatibilitatea Rh. .)

Ce boli detectează amniocenteza?

  • Majoritatea anomaliilor cromozomiale, inclusiv sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, dar și sindromul Turner şi sindromul Klinefelter. Amniocenteza are o precizie de peste 99% în diagnosticarea acestor boli.
  • Unele boli genetice, precum fibroza chistică, maladia celulelor seceră sau boala Tay-Sachs.
  • Anomaliile de tub neural, ca spina bifidă sau anencefalia.

 

când se face amniocentezaEcografia morfo-fetală este obligatoriu să se facă în România la începutul trimestrului doi de sarcină, în cadrul nu se fac doar diferite măsurători ale bebeluşului, punându-se accentul şi pe constatarea eventualelor anomalii structurale.

Baby Stem este alături de tine și de copilul tău și îți oferă cele mai utile sfaturi și informații. Unic partener Seracell în România, Baby Stem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, vă rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.