Transplantul cu celule stem a însemnat o a doua șansă la viață pentru copilul nostru!” e o afirmație pe care o spun frecvent părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu o formă rară de leucemie. Este diagnosticul pe care nu vrei să-l auzi indiferent că ești părinte sau nu, pentru că în acel moment devii conștient că viața atârnă de un fir de ață. 

Leucemia este o boală a sângelui caracterizată prin înmulțirea necontrolată a globulelor albe din măduva osoasă. Deși este considerată boala copiilor, leucemia are o incidență de 10 ori mai mare în rândul adulților, peste 60% dintre leucemii declanșându-se după vârsta de 50 de ani. Prognosticul de vindecare variază foarte mult de la o formă la alta: limfoidă acută sau cronică, mieolidă acuta sau cronică, limfomul Non-Hodgkin etc. Rata de supraviețuire a crescut semnificativ în ultimii ani tocmai datorită progreselor în ceea ce privește metodele de diagnostic și tratament, iar transplantul cu celule stem a devenit alternativa principală în tratarea leucemiei.  

Transplantul cu celule stem hematopoietice se efectuează cu scopul de a-i oferi organismului celule sănătoase care să le înlocuiască pe cele bolnave. De exemplu, când o persoană suferă de leucemie, celulele albe care luptă împotriva infecțiilor din organism nu se mai dezvoltă deloc sau dimpotrivă se înmulțesc necontrolat. În această situație, funcția sistemului imunitar de a lupta este compromisă total ceea ce înseamnă că organismul nu poate face față bolii. Pentru a trata leucemia, celulele albe din sânge trebuie practic “vindecate”. 

Deoarece chimioterapia înseamnă administrarea de medicamente extrem de puternice care distrug celulele anormale din sânge, cu efecte secundare foarte grave, transplantul cu celule stem se dorește a fi soluția în restabilirea sistemului imunitar al pacientului. În cazul transplantului cu celule stem de succes, celulele stem sănătoase introduse în sânge se deplasează către măduva osoasă a pacientului pentru a o determina să producă celule albe noi, care să le înlocuiască pe cele bolnave, canceroase.

Transplant cu celule stem reușit pentru Harri, un bebeluș cu formă rară de leucemie

Harri Stickler, un bebeluș din Aberdare, Marea Britanie, s-a născut cu o formă rară de leucemie. Singura lui șansă de supraviețuire a însemnat găsirea unui donator compatibil. În urma unei campanii de găsire a unui donator compatibil făcută de mama sa, Harri a avut noroc. 

Lui Harri care suferea de leucemie limfoblastică acută i s-a efectuat în luna aprilie a acestui an (2019) un transplant cu celule stem din cordonul ombilical al unui donator compatibil. Leucemia Acută Limfoblastică este o afecțiune hematologică gravă, fiind o formă agresivă de cancer al sângelui și măduvei osoase la adult, iar la copil este cea mai frecventă formă de leucemie acută, aproximativ 80% din leucemiile acute ale copilului sunt de acest tip. Spre deosebire de leucemiile cronice, leucemia acută progresează foarte rapid, timp în care simptomele se înrăutățesc, iar starea pacientului se alterează semnificativ, așadar tratamentul se impune cât mai repede.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Nu îți dai seama cât de importante sunt aceste celule stem până nu ai tu nevoie de ele!” a declarat mama lui Harri, extrem de recunoscătoare că a găsit în timp util donatorul compatibil. Lui Harri i s-a făcut tratamentul cu chimioterapie înainte de efectuarea transplantului cu celule stem. Pentru că acesta a răspuns bine la tratament, ulterior i s-au transplantat celulele stem, care conform mamei sale este declarat 100% reușit conform testelor medicale efectuate după transplant. 

Micuțul Harri este doar unul dintre miile de pacienți bolnavi de cancer tratați cu ajutorul transplanturilor cu celule stem. Pentru pacienții bolnavi de o formă severă de cancer al sângelui, transplantul cu celule stem, de la un donator compatibil din familie sau neînrudit, chiar reprezintă o reală șansă la viață. Condiția principală pentru ca pacientul să fie considerat eligibil este ca transplantul să fie realizat în perioada de remisiune a bolii, când acesta poate tolera o astfel de procedură terapeutică. Datorită noilor tratamente, se obține o rată de răspuns foarte bună, drept pentru care cei mai mulți pacienți sunt considerați eligibili pentru transplant.

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu o formă gravă de cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. Peste 80 de boli grave sunt în prezent tratabile datorită transplantului cu celulele stem, printre care formele grave de cancer, bolile autoimune, anemiile severe sau bolile neurologice. 

Dacă vrei să fii erou pentru un om bolnav de o formă severă de cancer te poți înscrie pe lista donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice din Registrul de Celule Stem unde Baby Stem este ambasador al campaniei Donează o șansă la viață! De asemenea, nu uita ca la nașterea bebelușului tău să optezi pentru prelevarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical și placentă, celule cu potențial terapeutic uriaș. Voteaza Baby Stem Cells News: Transplant cu celule stem în caz de leucemie rară : 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile