Bolile cardiace congenitale

În urma analizării datelor statistice pentru perioada 1950-1994, Organizatia Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia mai mult de 40% din decesele nou-născuților au fost asociate cu boli cardiace congenitale. Motiv pentru care s-au inițiat  diverse măsuri pentru a reduce probabilitatea de naștere a copiilor cu malformatii incompatibile cu viața. Accentul principal a fost pus pe ultrasunete.

Diagnosticul prenatal al bolilor de inima permite femeii însărcinate obțină informații complete cu privire la prognoza pentru viața și sănătatea copilului, să învețe despre opțiunile de tratament, înainte și după naștere.  Având în vedere complexitatea enormă a acestor probleme, părinții ar trebui să poată fi sfătuiți de medicul cardiolog, chirurg cardiac, genetician, neonatologOdată ce decizia este luată, trebuiedezvoltat un plan pentru activitățile viitoare.

În anumite cazuri, diagnosticul prenatal al anumitor stări e permite tratamentul prenatal. Tratamentul medicamentos transplacentar îmbunătățește prognosticul pentru anumite tipuri de tulburări ale ritmului cardiac la fat. Există posibilitatea implicării chirugicale pentru corectarea anumitor forme de defecte cardiace valvulare.

Structura  inimii fetale poate fi evaluată în mod rezonabil deja la 10 săptămâni de sarcină. Cu toate acestea,momentul cel mai optim pentru a studia anatomia inimii fetale este considerat a fi 18-22 săptămâni de sarcină. După 30 de săptămâni de sarcină este deja foarte dificil de a obține o imagine bună a inimii, deoarece se mărește dimensiunea fatului. Desigur, ecografia inimii fatului nu este un panaceu. Unele anomalii, cum ar fi aritmia fetală, miocardita / cardiomiopatia, insuficiența cardiacă, tumorile cardiace pot să apară mult mai târziu, și de dimensiune redusă, ceea ce ar îngreuna descoperirea lor.

Examenul cu ultrasunete asupra  inimii fetale este obligatoriu pentru toate femeile gravide. În timpul examinării, medicul evaluează dezvoltarea celor  4 camere ale  inimii fătului. Orice abatere de la imaginea clasică a celor 4 camere  trebuie să fie motivul pentru ecocardiografie îmbunătățită cu utilizarea obligatorie a metodei Doppler.