Ce este doula și cum te poate ajuta la naștere?

Termenul ”doula” începe să fie din ce în ce mai cunoscut, iar această meserie din ce în ce mai praticată și la noi în țară. Să ai o doula la naștere este din ce în ce mai frecvent – și dintr-un motiv întemeiat. Ce este doula, ce face efectiv o doula la naștere și care sunt beneficiile de a naște cu o doula vom încerca să-ți explicăm cât mai bine în rândurile următoare. 

 

Ce este o doula?

 

Dacă vrei să planifici nașterea bebelușului până la ultimul detaliu, de la realizarea unui plan de naștere până la modul în care vei gestiona durerile din travaliu, iată unul dintre motivele pentru care poate dorești să iei în considerare angajarea unei doula, un însoțitor instruit pentru a asista la naștere. Termenul ”doula” vine din grecescul “doulos” care înseamnă “îngrijitor”.

 

Așadar, o doula este un însoțitor instruit care nu este un profesionist din domeniul sănătății dar care sprijină o altă persoană printr-o experiență semnificativă legată de sănătate, cum ar fi nașterea. Un număr tot mai mare de părinți caută să reducă intervenția medicală din timpul nașterii, își doresc ca procesul venirii pe lume a copilului să se întâmple cât mai natural (în loc să inducă travaliu sau să folosească alte mijloace medicale pentru a face lucrurile să meargă mai repede), o doula poate fi o asigurare suplimentară că obții experiența de naștere pe care ți-o dorești.

ce este doula

Doula este un profesionist instruit care oferă sprijin emoțional, fizic și informațional viitorilor și proaspeților părinți, înainte, în timpul și după naștere și în perioada postpartum timpurie. O doula este o însoțitoare în travaliu al cărei scop este de a ajuta femeile să aibă o experiență de naștere sigură, sănătoasă și pozitivă.

 

Este important de știut că doula nu este moașă, nu are nici competențele medicale ale ginecologului, dar poate face o echipă cu cei doi specialiști și îi poate oferi suportul necesar gravidei care urmează să nască. 

 

Cum te ajută o doula la naștere?

 

În primul rând este bine de știut că pentru a avea o doula la naștere trebuie să aveți acordul spitalului sau clinicii unde veți naște că aceasta poate să participe. Există și doula care pot asista nașterea acasă. Spre deosebire de un medic ginecolog sau moașă, o doula nu are pregătire medicală – este acolo pentru a te ajuta în această experiență nouă cu o voce liniștitoare, pentru a-ți explica tehnici de relaxare și exerciții de respirație, pentru a-ți oferi sfaturi cu privire la pozițiile de naștere etc.

 

O doula poate acționa, de asemenea, ca un mediator între tine și personalul medical, pentru a-ți explica termeni medicali și procedurile prin care treci. Înainte de termenul de naștere, doula te va învăța despre procesul travaliului și al nașterii, cu scopul de a-l face mai puțin înfricoșător și mai confortabil, astfel încât să fii încurajată să iei un rol mai activ la naștere.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

O doula te ajută cu tehnici non-medicale de gestionare a durerii, inclusiv masaj, reflexoterapie, aromoterapie, muzică și mantre. Va încerca diferite combinații pentru a o găsi pe cea potrivită pentru tine. Un lucru pe care nu îl face o doula este înlocuirea partenerului, nu-l va da deoparte, dimpotrivă va spori sprijinul – și chiar îl va ajuta și pe el să se relaxeze, pentru că este foarte important ca amandoi să fiți bine.

 

Care sunt beneficiile de a avea o doula la naștere?

 

O doula oferă sprijin pe tot parcursul travaliului, nașterii propriu-zise și nu numai. Medicii sau moașele pot schimba tura, iar unele pot fi prezente doar în ultimele etape ale nașterii. Cu toate acestea, doula va fi alături dinainte de naștere și va rămâne alături de tine pe parcursul întregului travaliu și al nașterii și va face adesea una sau două vizite de urmărire post-naștere pentru a verifica progresul alăptării și pentru a te asigura că bebelușul suge cum trebuie. 

ce este doula

Studiile au arătat că o doula poate ajuta la reducerea timpului petrecut în travaliu, la reducerea anxietății unei viitoare mame și / sau a tatălui, la scăderea ratei intervențiilor medicale și la îmbunătățirea legăturii mamă-copil după naștere.

 

S-a demonstrat că asistența lor îmbunătățește șansele de a alăpta, deoarece multe doulas sunt, de asemenea, consultanți în alăptare. O doula poate fi deosebit de utilă pentru o viitoare mamă care este singură, fie din proprie alegere, fie pentru că partenerul ei nu poate fi prezent la naștere.

 

Cum funcționează procesul de a colabora cu o doula?

 

Cu doula te întâlnești de obicei în jurul celei de-a șaptea luni de sarcină pentru a discuta despre un plan de naștere – inclusiv dacă dorești o naștere fără medicamente sau una cu anestezie epidurală sau alt medicament de gestionare a durerii și ce tehnici de travaliu ar funcționa cel mai bine pentru tine.

 

Dacă intenționezi să angajezi o doula, ar trebui să începi să cauți în jurul lunii patru sau cinci de sarcină, astfel încât să ai suficient timp pentru intervievarea candidatelor și pentru a te asigura că persoana aleasă de tine este disponibilă în jurul datei estimate că vei naște.

 

În timpul travaliului și al nașterii, o doula va fi acolo pentru a te ajuta să gestionezi durerea, să elimine stresul și să te liniștească atunci când ai cea mai mare nevoie. Din ce în ce mai mulți medici și moașe acceptă să lucreze cu doula în sala de naștere, deoarece își dau seama de importanța sarcinilor pe care le îndeplinesc.

 

Rolurile sunt clar explicate, doula oferindu-vă sprijin moral pentru tine și familie, iar medicul sau moașa vă supraveghează îngrijirea medicală și nașterea bebelușului. Asigurați-vă dinainte că medicul sau moașa sunt pe aceeași lungime de undă cu doula în ceea ce privește sprijinul pentru tine și copil.

complicatiile nasterii naturale

Cum știi dacă ai nevoie de doula la naștere? 

 

Dacă ți se potrivește sau nu o doula la naștere, iată câteva lucruri de luat în considerare, împreună cu ce este bine de discutat cu aceasta. Dacă simți că ai nevoie de asistență suplimentară și instruire în sala de naștere, o doula ar putea fi o alegere bună pentru tine. 

 

În general, doulas sunt instruite pentru a susține tot felul de nașteri. Familiile care doresc să încerce o naștere naturală fără medicamente sunt mai predispuse să angajeze o doula, dar o astfel de persoană calificată vă poate sprijini indiferent de deciziile cu privire la medicamentele pentru durere și alte aspecte ale travaliului.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dacă nu ești genul care dorește ca o persoană să te încurajeze la fiecare pas al drumului – și nu simți nevoia să ai un sprijin suplimentar în sala de naștere în afara echipei medicale și a parteneruluii tău – atunci este posibil să nu ai nevoie de o doula.

 

Voteaza Ce este doula și cum te poate ajuta la naștere?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile